父母嗌交 老豆寫咗句對聯 點駁返佢

502 回覆
2455 Like 25 Dislike
呢個世界級
公整得黎又貼題
巴打呢個都好正
情空空,愛空空,錢空空,空手而回。仇滿滿,恨滿滿,苦滿滿,滿載而歸。橫批,年年難過。

uncle真係勁

情對仇 愛對恨 錢對苦很別緻,但又不難讓人想像為何會苦

空手而回對滿載而歸更加係神來一筆 ,將意境完全顛倒

完全反映出一位中年爸爸對家庭和世俗既無奈

悲憤中帶些不捨 嘆息里又有些感慨

橫批更加係直擊重心 一吐苦水

btw 入正題,對聯除左文法上既留意 ,最緊要都係要應景

聽樓主講 uncle似乎對家事不太上心 加上一時忍無可忍,先無忍到老婆既埋怨,最後鑄成大錯

但長久的婚姻入面,老婆永遠是對的

uncle似乎忘記了這個道理 小弟不才 但若以樓主做仔既角度,又想促進家庭和諧的話 不妨試試小弟這對

窮好好,吵好好,話好好,好事多磨

怨少少,忍少少,罵少少,少見多怪

橫批,還有半世 / 老夫老妻

始終條女自己選,發難唔好喊

兩隻老嘢仔都生埋先黎家變 好肉酸㗎
打咁多野唔等於對到喎師兄

唔好揭穿人地

獻醜不如藏拙
愈後愈勁
呢個又比上面既把炮
情空空,愛空空,錢空空,空手而回
仇滿滿,恨滿滿,苦滿滿,滿載而歸
年年難過

恩遙遙,喜遙遙,家遙遙,遙想似星
怨近近,悲近近,冷近近,近看似河
戶戶有睛

情仇對恩怨 愛恨對悲喜
如果冇錢就會苦,咁冇家都會覺得凍,所以我咁對

空滿我用遙(遠)近去對,頭句帶岀一開始成家嘅恩同喜 雖然過左好耐好遙遠 但係遙想番當時嘅情景 相信一定好似天上嘅星星咁多到數唔曬

第二句帶岀近期成日嗌交,充滿怨同悲 甚到開始冇家嘅溫暖 但係細心諗下 將大家嘅距離拉近d 易地而處咁 互想遷就 呢d怨同悲一定可以好似河水咁流入大海 唔再留係到

橫批嘅難過語帶相關 所以我用有晴去對,一方面星河係黑夜 晴天係白晝 帶岀呢件事過左去一定會係新開始 步入光明,另一方面有晴暗指「有情」 表示一家人就算嘈得幾勁都好 都有感情存在 盼望父親能放下以前的事 回頭是岸

平仄我真係對唔到....求高手指點
Sor手機打有d錯字
天清清,地清清,水清清,清螢秀澈
身濁濁,行濁濁,情濁濁,濁質凡姿

横批:格格不入
你淫蕩, 我淫蕩, 佢淫蕩, 邊個淫蕩!

你木獨, 我木獨, 佢自瀆, 獨守胸圍!

橫批:家有喜事!

叫你全家等CCTVB 重播家有喜事,睇完笑返餐咪無嘢囉...
諒多多,恤多多,讚多多,多喜之果
怨少少,責少少,罵少少,少苦之因
天天高興
低質嘅極致
個人認為你最好
留名
改少少 對返位

情空空,愛空空,錢空空,空手而回。
仇滿滿,恨滿滿,苦滿滿,滿載而歸。
橫批,年年難過。

人輕輕,緣輕輕,財輕輕,輕身而去。
家重重,份重重,責重重,重負而終。
橫批,家家挨過。
我果個?
年匆匆 歲匆匆 人匆匆 匆忙而去
淚緩緩 甘緩緩 福緩緩 緩慢而來
橫批:姍姍來遲(已改)
過 唔係虛詞
收皮啦
uncle 一條友對死曬連登全部人 又要貼題, 又要滿載而歸對空手而回, 重要年年難 過/ 年年 難過, uncle 高手
恩重重,喜重重,財重重,重修於好。
怨盡盡,怒盡盡,痛盡盡,盡釋於懷。

橫批,事事易成
言少少,詬少少,怨少少,在家從父。
愛多多,忍多多,讓多多, 出嫁從夫。

橫批:夫唱婦隨

振夫綱
恩重重,喜重重,財重重,重修好。
怨盡盡,怒盡盡,痛盡盡,盡釋前嫌
舊對前會唔會好啲
算啦 你個個都未夠對
人地uncle 情愛對仇恨 你都無對
姍姍來遲更加完全對唔上
唔會 咁就更加對唔到上聯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞