父母嗌交 老豆寫咗句對聯 點駁返佢

502 回覆
2455 Like 25 Dislike
情空空,愛空空,錢空空,空手而回。
仇滿滿,恨滿滿,苦滿滿,滿載而歸。
橫批,年年難過。

知高高,才高高,品高高,高山仰止。
衣淡淡,食淡淡,行淡淡,淡泊明志。
橫批,曲高和寡。

世伯呢種心高氣傲既人,你捧下佢,哄下佢,好快冇事啦,希望幫到巴打

其實我有諗過
我就話
有人一出世就係羅馬唔洗行

講完自己都打冷震
愛隨便 成隨便 生隨便 隨便而活
情成真 家成真 兒成真 成真而生
橫批 樓豬好慘 相忍為國
好對 好對
辛樂樂 酸樂樂 汗樂樂 樂此不疲
影悲悲 燭悲悲 鏡悲悲 悲從中來
橫批:日日共渡
天蒼蒼 人蒼蒼 義蒼蒼 蒼葉而沃
悲涼涼 憫涼涼 情涼涼 涼桑而隕
漣漣泣涕

劣譯:三個蒼都取其「青」之義,蒼天見證住青嫩年少之人誓義立下之時,青蒼的葉肥沃而有情滋潤。
可惜多年結髮,悲從中來,互不憫憐,情涼水冷,妻子年華如秋涼時嘅桑葉隕落,感情亦然。
妻子都漣漣泣涕,盼丈夫念舊情,回心轉意喇。

利申:借左《詩經·衛風·氓》啲句子黎用。玩左少少食字,冇對平仄,古文研究唔深,希望咁樣寫法還算講得通。
雲多多 霧多多 雨多多 多不勝觸
花少少 草少少 木少少 少不勝採
橫批: 珍惜眼前
求屌細力
小學雞咪自曝其短啦
塞返入老母個西ok
年匆匆 歲匆匆 人匆匆 匆忙而去
淚緩緩 甘緩緩 福緩緩 緩慢而來
橫批:苦盡甘來

好似對到
感覺上匆忙而去同緩慢而來呢兩句都算對上聯
應該好過重重輕輕個對
愛濃濃 情濃濃 義濃濃 濃情厚義
恨淡淡 名淡淡 利淡淡 淡名薄利
休戚與共
如果要解釋咁多先get到我覺得就係作者表達得唔係咁好,或者讀者(我)程度低
笑到我仆街
好多癈老都係咁
年往往,喜往往,怒往往,往蹇心亂。
日來來,甘來來,苦來來,來則安之。

橫批:共渡難關
好多巴打唔記得上下對

未計平仄
2018年仲咁撚迷信,你真係死撚左佢好過
悲重重, 哀重重, 責重重, 舉足輕重
戀絲絲, 念絲絲. 甜絲絲 絲來線去
歲歲思朝
難聽講,世伯讀咁多書都係讀屎片
年年難過

悲重重, 哀重重, 責重重, 舉足輕重
戀絲絲, 念絲絲. 甜絲絲 絲來線去
歲歲思朝

情仇,愛恨

空手而回,滿載而歸

睇下有冇得對好d再post
天蒼蒼 野茫茫 萬般變幻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞