父母嗌交 老豆寫咗句對聯 點駁返佢

502 回覆
2455 Like 25 Dislike
恩忘忘,喜忘忘,始忘忘,忘恩負義
怨念念,怒念念,終念念,念念有詞
橫批,勿忘初衷
情深深,雨濛濛,霧綿綿,環珠格格。
朝拜拜,暮跪跪,年期期,送子觀音。
橫:睇電視好過
怎麼了 妳累了 說好的 幸福呢
我懂了 不說了 愛淡了 夢遠了
橫批: 說好的幸福呢
禮載載 義載載 福載載 天福地載
兒樂樂 堂樂樂 眾樂樂 樂道安貧
橫批 知足常樂
擺明打情話俏啦
諗多左,諗住係連登搵到高質對聯。
好多詩人
恨多多,怨多多,話多多,多撚鳩餘
情缺缺,恩缺缺,愛缺缺,缺你又結
橫判:含撚啦你
仲有個而位

恨多多,怨多多,話多多,多撚鳩餘
情缺缺,恩缺缺,愛缺缺,缺又鳩結
橫判:含撚啦你

我完全唔撚識,但最憎人做d多餘野影響屋企人,所以入黎屌呀Uncle, 老婆自己選,仆街咪撚喊啦屌你老母
lm
你走啦 我唔想搞大佢
lm
情空空,愛空空,錢空空,空手而回。仇滿滿,恨滿滿,苦滿滿,滿載而歸。橫批,年年難過。

uncle真係勁

情對仇 愛對恨 錢對苦很別緻,但又不難讓人想像為何會苦

空手而回對滿載而歸更加係神來一筆 ,將意境完全顛倒

完全反映出一位中年爸爸對家庭和世俗既無奈

悲憤中帶些不捨 嘆息里又有些感慨

橫批更加係直擊重心 一吐苦水

btw 入正題,對聯除左文法上既留意 ,最緊要都係要應景

聽樓主講 uncle似乎對家事不太上心 加上一時忍無可忍,先無忍到老婆既埋怨,最後鑄成大錯

但長久的婚姻入面,老婆永遠是對的

uncle似乎忘記了這個道理 小弟不才 但若以樓主做仔既角度,又想促進家庭和諧的話 不妨試試小弟這對

窮好好,吵好好,話好好,好事多磨

怨少少,忍少少,罵少少,少見多怪

橫批,還有半世 / 老夫老妻

始終條女自己選,發難唔好喊

兩隻老嘢仔都生埋先黎家變 好肉酸㗎
打咁多野唔等於對到喎師兄

唔好揭穿人地
尻痕痕 袋痕痕 閪痕痕 痕到仆街
腦淫淫 我淫淫 母淫淫 淫不能移
橫批 母子相姦
卑不不 賤不不 困不不 不問去留
尊好好 貴好好 榮好好 好便去吧
(口硬心軟)

生命命 死命命 緣命命 命運由天
離變變 別變變 悲變變 變化由人
(仆街唔好賴地硬)
如果咁改

父忍忍,母忍忍,子忍忍,忍讓過錯;昨思思,今思思,明思思,思念過往;橫批: 歲歲樂渡

有冇得諗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞