父母嗌交 老豆寫咗句對聯 點駁返佢

502 回覆
2455 Like 25 Dislike
逝去感情如何留得住
半點痴情違留殊不易
更多悽悽慘慘的遭遇
我不知道
愛濃濃,意濃濃,恩濃濃,濃情而定。怨淡淡,憤淡淡,痛淡淡,淡忘而立。橫批,月月如新。
户窄窄,路窄窄,心窄窄,窄怨成疾。
事寬寬,量寬寬,懷寬寬,寬以待家。
橫批,年年渡過。
情空空,愛空空,錢空空,空手而回。
仇滿滿,恨滿滿,苦滿滿,滿載而歸。
橫批,年年難過。

膽粗粗,命粗粗,氣粗粗,粗枝大葉。
風細細,浪細細,雨細細,細語柔情。
橫批,浪子回頭。
jingle bell jingle bell jingle all the way

crosscut: Merry Christmas
人多多 材多多 人多材多乜都多

橫批: 陸運會
是咁的,老豆老母嗰個年代嘅婚姻都幾求其,可以話女方願嫁、男方願娶,就成婚。

咁老豆嗰邊就成日蝦我媽話佢窮,嫁過嚟係為錢,老豆又唔太理我媽,又唔太顧家,呢排成日嗌交,琴日終於大戰咗埸,咁大家冷靜咗之後佢就喺家族群send咗句:「情空空,愛空空,錢空空,空手而回。仇滿滿,恨滿滿,苦滿滿,滿載而歸。橫批,年年難過。今年的對聯。」

點可以對返佢 同埋説服老豆顧家啲 令家庭和睦啲
請出招

唔對對。
直線球:just be responsible to your own decision!
Underlining meaning = be a man!
是咁的,老豆老母嗰個年代嘅婚姻都幾求其,可以話女方願嫁、男方願娶,就成婚。

咁老豆嗰邊就成日蝦我媽話佢窮,嫁過嚟係為錢,老豆又唔太理我媽,又唔太顧家,呢排成日嗌交,琴日終於大戰咗埸,咁大家冷靜咗之後佢就喺家族群send咗句:「情空空,愛空空,錢空空,空手而回。仇滿滿,恨滿滿,苦滿滿,滿載而歸。橫批,年年難過。今年的對聯。」

點可以對返佢 同埋説服老豆顧家啲 令家庭和睦啲
請出招

唔對對。
直線球:just be responsible to your own decision!
Underlying meaning = be a man!
上聯: 忍多多 讓多多 顧多多 多聞為善
下聯: 怨少少 嗟少少 煩少少 少誨為美
橫批: 天天感恩
上聯: 忍多多 讓多多 顧多多 多睦為善
下聯: 怨少少 嗟少少 煩少少 少誨為美
橫批: 天天感恩
再世唐伯虎
日長長,夜長長,舌長長,長嗟短歎。
路短短,河短短,智短短,短視長窮。
橫批,家長理短。
智多多智多多 動物奧運會
白撚痴,on撚9, 麻撚煩,撚化我啊!
橫批,年年難過。

從有有,德有有,心有有,有恩當報。
離缺缺,棄缺缺,怨缺缺,缺義當遺。
橫批,夜夜同眠。
兩公婆做得人世, 就唔好事事埋怨~ 希望你老豆明白你老母對佢始終如一, 有恩有義, 不求回報

女人水造, 識得咩叫歸遺細君先係真男人
唔爭氣笑左
貧易易,恨易易,人易易,易聚易散。
富難難,愛難難,家難難,難離難捨。

橫批:各有因緣莫羡人。
你叫我?
情常在,愛常在,義常在,恩義難斷
仇莫記,恨莫記,苦莫記,愛恨交纏
橫批: 苦中作樂
橫批,年年難過。

怨少少,懟少少,惱少少,少器即盈。
憶多多,念多多,甜多多,多思即慮。
橫批,關關易解。
👉🏻💦💦, 👅💦💦,🍌💦💦,😚☺️😘😍
💋🤮🤮,🤬🤮🤮,💩🤮🤮,🤢🤕😷🤧
🔞🈲,👉👌🏻☺️💦
我鍾意呢個呀 一家人最緊要係同甘與苦 send呢個出去有勸架既作用 冇咁僵
橫批,年年難過

場新新,房新新,女新新,新翻會所。
地舊舊,客舊舊,人舊舊,舊有會員。
橫批,晚晚同行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞