補咗yy lam半年覺得中咗伏

387 回覆
1022 Like 92 Dislike
屌仲以為你中文好撚高分先上黎吠人
點知原來得5 人唔笑狗都吠
你地毒撚聲都唔敢出先俾人撚姐
冇俾人西就係mk
Mk仔一堆啦知你地
我冇補過yy 補過兩個月隔離蕭x
真心覺得補習冇乜用
其實平時睇多d書再溫下文言文已經ok了
學語文個底好比較重要
加油
利申中文overall5* 說話3其他5**
PS當年補yy d同學都係拎3或者4 學習呢d野點都要靠自己努力
我覺得中文底好都好重要,平時睇多d書自然明作者想表達d咩,文筆都會變好,做多幾份卷掌握答題模式,dse3不算難。
PS自己努力最重要
佢有幾多時間係讀緊文?
痴撚線屈人MK
痴撚線屈人毒撚
陳再修
YY出哂名教得廢
助教真係教得好過佢
唔岩咪轉人
又無人逼你報
YY最多凶下你
夠膽就轉:睇下放榜果時乜嘢成績
明眼人
佢咁多配套你肯做哂點都有d用,
文言文考黎考去都係個堆,
咁多練習你點都有d sense。

呢科要考得高grade運氣係好重要,
唔代表佢教得好,
亦都唔反映你中文好好。

但拎U拎1個d,諗下自己努力左幾多啦。
話補完佢拎咁既成績多數係你問題。
臨急抱佛腳真係冇用 本身由細到大都好憎睇書 想當年中五開始補佢 背下D句式,例子
結果11232->2
之後retake補其他細補習社小班 22244->3 本身由細到大都好憎睇書
完全唔覺自己中文有進步過 中學有同學類似樓上D人咁由細睇開小說 呢D人有底子
拎3,4真係冇乜問題 底差又有時間 真係中一開始睇多D書仲好
BTW DSE中文除左文言文,修辭同實用文寫作果幾part同語文根基真係冇乜直接關係 用dse中文黎打飛機既人真係收收皮先啦
d咁的post都咁都討論同like
證明連登真係好撚多中學雞
呢科垃圾有3,4都夠啦 放時間落去進步又少 不如谷英數仲好
自從補習之後先知自己認真做閱讀卷原來係on9
想當年pp有題mc問作者感情之類既題型 4個option 我仲真係ON99走去諗
原來其中有2個意思相近 1個離題 玩下技巧就揀到ANS
果時就發覺DSE中文係掛羊頭賣狗肉 5份卷大部分係同中文能力無關
入左U有FD 中文oral 5** 講野一樣1999 得啖笑
講真
個tutor贏唔贏邊個
作為學生
心lum: 關我q事
最緊要係個tutor教到我野
幫唔幫到我爆分
OP個全級第1

利申:覺得黃海星好過yy lam n倍
會唔會係yy真係堅廢呃中學雞呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞