香港人有得移民好走

223 回覆
455 Like 27 Dislike
你每一個comment 我都認同晒咁滯呀 fatso
算啦

比你吹極都無用
真係落場堅搞/有能力/決心移民既都係少數
準備申請埋BNO
You can get British Citizenship by serving in the British Armed Forces for 5 years -

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

http://202.125.90.17/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。
巴打都留意左你好耐不遺餘力叫連登仔揸BNO去參軍

但我相信會去既人十隻手指數得晒
97 前有申請BNO
e 家想renew 番.

講真, 經歷過英治香港, 一定接受唔到大陸e 套.
巴打都留意左你好耐不遺餘力叫連登仔揸BNO去參軍 - this is the easiest way for someone who has little money and skills to get British Citizenship!
大把連登仔想un un腳攞BC - it is not that easy to get British Citizenship these days -

You will need to have Indefinite Leave to Remain (永久居留) [ILR] before you can apply for British Citizenship.

In order to get ILR, you will need -

5 years' residence in the UK for Tier 2 (General) work visa and spouse visa
10 years' legal residence to qualify under long residence rule.

老實講自己都對自己地方絕望嘅 - you need to remember it is the Chinese government you are dealing with just now. You can get away with certain things with the British government, it does not mean Peking will let you do things that the British allowed.
97 前有申請BNO e 家想renew 番. - have a look at this thread below for more information -

『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

https://lihkg.com/thread/533058/page/1
我都掛住。
所以係好大犧牲。
但實在唔想俾呢個仆街凸區政權統紿唔想交稅俾佢助長佢。
重要好多有囉"回鄉證"/凸衰護墊但又想囉人BC
自己想大學grad移去日本
但兩老應該唔跟
不過好在全家都有本BC
佢地應該都去英國澳洲退休
加國果邊既香港人社區係返支持民主既人揸莊
定係背後由支那揸莊?
我自己諗住佢地百年歸老先走
但要確保有後路可以走
我都想係咁樣,申請佢地過黎無番十幾年都批唔到
家家有本難唸的經
呢刻我未做到呢個犧牲,但都為巴打你高興去左好d ge國家有新生活
邊到要10幾年
美國
有排排
當左膠再唔係主流時,仲會唔會咁包容

老實講,都係睇走位既,你識走位咪唔使比人排
但以港豬果種討厭政治,政治潔癖,執輸行頭慘過敗家既心態,隨時第一個做箭杷
就好似肥平咁
美國法院唔批佢保釋根本係保緊佢,佢都仲要嘈
咁可以想像到班人既觸覺有幾差
以前英國人管得太好,搞到老野無哂呢種危機感
那有錢 有冇巴打知除咗有錢仲有咩方法可以移民?除咗生活條件比香港差好多之外,咩國家都想打聽吓
工作移民可唔可以移埋屋企人 想帶走埋屋企人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞