香港人有得移民好走

223 回覆
455 Like 27 Dislike
移民都未必會開心,會受人白眼,好多時都係亞洲人小圈子,包括好多大陸人,只係有錢唔代表高質
外國人睇外來移民就好似香港睇大陸新移民,自己嘅地方比人入嚟用/拎著數,邊個會鍾意?
唔敢講個個,但第一印象扣分就唔多唔少都有,我哋一聽到有口音嘅廣東話都會咁諗啦
Chinese只係一部分,佢哋多數用Asian 嚟分
歧視度度都有,乜你又覺得啲中東會好受歡迎?
我一直都會話自己係香港嚟唔係Chinese,因為我想比人分清楚香港嚟嘅質素有分別,除咗講仲要真係做,簡單作為一個人
移民有能力當然好,但唔代表輕鬆,努力就會有人認同,欣賞
香港冇得救定冇諗過救?
當你自己一個走到但屋企人跟唔到你走,咁係咪照走唔理佢地
你喺到咪又係做支共下嘅賤民
實有人入來話去到外國會做二等公民
成日話移民去第二度會做二等公民

我地香港人而家係香港既待遇仲衰過二等公民

飯民根本就係中共培養既反對黨,本土派又冇權冇錢,每次搞親行動又自動走去輿論及政治弱勢,呢個殘局玩條撚咩
一係乖乖地賺錢供樓過人世,一係去第二度玩架姐
成日話排華,人哋澳洲有個馬拉華僑嘅lesbian 已經做到係工黨喺上議院嘅leader of opposition, 早排親工黨傳媒直頭話係咪應該捧佢做首相,因為依家工黨領䄂不太受市民歡迎
香港人身份既誤會:

見到有人連香港係無公民同國籍呢樣野都未知 ..
係香港你係香港出世, 97 前係英國屬土有申請到 BNO 就係有英籍 (海外國民) 否則其實係無國籍人士 .. 到九七後亂局終止因為中國 "補償" 返國籍比香港當回歸一刻係香港既人, 無論你有否外國國籍

香港身份證係居留證, 你唔信自己拎張野出黎睇下.

點分香港人:

係唔係香港人, 其實有幾點可以睇:
1. 係邊到出世 - 當然理論上係香港出世
2. 身份認同 - 新移民, 例如梁天琦,劉夢雄
3. 背景文化 - 講咩話, 食咩著咩信咩

香港出世無咩同外國接觸係分唔清:
國籍 - 單一或多重
公民
永久居民

台灣式省籍論:

有極端 D 要玩尋根論黎睇下你係唔係香港人, 用可追溯三代. 你屋企對上三代: 曾祖父母, 祖父母, 父母係咪都根殖香港.

20 年一代, 2018 - 80, 1938 年後當日開始計對上三代都係香港先可以叫自己做香港人, 否則全部大陸閪.

到底你係唔係咩咩人:

例改英國人移左民去澳洲, 佢係唔係英國人?
幾層慢慢睇:

1. 暫時性居留權 - 有英籍, 係英國人
2. 永久性居留權 - 有英籍, 重係英國人
3. 有澳洲籍 - 都係有英籍. 因為澳洲同英國都批準多重國籍 (帝國之氣概). 所以佢係英國人亦係澳洲人

閹人論:

係中國人先咁奇怪, 有自閹同閹人.
中共最鐘意講同境外勢力聯繫, 漢奸, 白皮豬法官, 中國人地方應該講普通話. 一定要分清紅白

如果海外香港人對香港作出評論係有問題, 咁中共講外國對中國說三道四, 中共內政都睇落好合理

收割論:
講返黎香港係收割就更加耐人尋味, 果批人係香港既時候住係真空煲入面? 每個香港人離開香港前都有消費, 打工, 維護法紀. 呢 D 就係當離開果刻一畢勾消?

同一理論, 世界大戰關其他人咩事? 真的有關就只係軍人. 所有平民都係收割軍人既付出?

再數落去鏡頭返香港, 講真非黑警以外香港人都係收割緊黑警睇住既香港治安?

唔好講到社會, 就講返每個人既核心 - 家庭. 一個女人結左婚. 當佢姓林婚後改姓黃. 咁佢婚後重係唔係林家既人?

香港彌漫住呢種不停自外分裂既癌性思想已經好耐, 係中國人 DNA 影響鐘意內鬥定點?
Melbourne 都出過華人市長,仲譽為歷代最好市長

有班垃圾華人冇料上唔到位就話人歧視佢
香港戰爭,人唔笑狗都吠啦,你晚晚右手同碌9戰爭就有你份。無領䄂戰你老味咩?人哋去外國就係避咗你呢啲垃圾,支持黃之鋒又屌,投泛民又屌,投梁游又唔得。日日就話人哋風流快活,有你呢啲垃圾,香港可以重生,慳啲啦
我咪講左囉你中文係唔係差成咁.

香港賺錢時, 係唔係佢坐係到就有錢落袋? 唔洗付出幾?

二戰有幾多人上戰場, 無上 D 平民係咪收割緊軍人既付出? 二戰軍人死左得個紀念碑咋, 你阿爺阿嫲係咪大搖大擺係香港收割?

講有難既時候走左去. 你棟樓火觸, 你救唔到火消防員係你屋企辛苦救火. 你就落左 7 仔買串燒賣食住望消防員救科. 佢會唔會屌柒你收割左佢既功勞?會唔會叫你唔好返返棟樓因為火係佢救, 折磨係佢受?

香港重生到, 不如你講得詳細 D 係點重生? 我唔明受戰爭, 失業, 飢荒等折磨唔係受割. 姐係魚蛋論我仆街你唔仆你有問題?
有passport 無錢移民
要幾仆街先做得出系統性殺人
600萬
我有話過戰爭時人民無受苦咩?
原來本身職責係救火同有糧出就佢地功勞抵晒
所以救火時係火場受苦 you are well paid for it.
所以消防員有義務幫你付出.

好啦, 發覺呢 D 所謂受苦論唔係好穩就話咩夾錢裝修. 如果個消防員有份住係棟樓又點分?

兩回事? 你有兩間屋. 一間燒緊你去左第二間暫住.
燒完啦你就返入去. 你無份救火但係又搬返入去. 你係咪收割緊?

講咁耐你都重係唔撚明, 如果將消防員變做二樓所有住客自己救火. 二樓住客同其他離開火場既人講自己點幫忙夠, 有 D 就走唔到係天台受煙薰. 你走到返到去唔比你入屋話因為有事你就走左, 平時就訓呢到貪風水好, 好啦夠完啦你就大搖大擺返黎若無其事?

唔用腦係你, 你覺得世界欠撚左你咁. 自己無能就要其中人陪你受
講到咁撚威你做左咁撚耐人幫過香港 D 乜? 你唔好同我講你存在過修緊苦就係有份幫香港呀? 咁係路人甲喳
屌你點樣重生唔重要都講得出, 遮係一切空談你覺得就係真. 唔岩聽就人地邏輯錯, 留係到就叫付出, 你既邏輯真係驚為天人
你查下字癲乜撚野叫付出先啦柒頭, 係呀講兩隻粗口就真理啦
幾隻蝗蟲入村見女就姦見仔就打, 搞左四個鐘最後靠幾個人打走班蝗蟲 (重生), 你條垃圾就走唔到比人打, 見到走到果 D 返返黎就屌柒人被蝗蟲打就走左去. 人地問, 咁你付出過 D 咩呀? 你答: 我有份比蝗蟲打囉, 呢 D 咪付出囉!

屌唔怪得之咩鍵盤建國射碼紙勇武竟然有人, 全部既價值都錯撚晒
咁就要睇你有冇移左民去人地地方之後冇投入人地既社會文化語言價值觀定係要當地人反過來將就返你啦。
咪當人地國家國籍係insurance policy 啦唔該。
冇諗住走唔想住人地國家既話咪撚囉人地國籍,留返俾啲真心想要既人。
而家凸區港共政權有當你係人?
今日飲左鉛水未?
冇得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞