沈陣營第九十二期 - 一沽肝腸斷,天涯何處覓支陰

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
問下費子兄如果老美真係抽金仔BA會唔會升?話哂佢都賣軍火
唔驚,手上嘅可以走得切嘅,唔高追唔揀熱炒波幅大嘅,有部份我預長期,以年做單位,試緊長揸悶贏大法
係怕熊市連防守力好嘅股都大跌,始終好多靚股都離低位好遠了
通常股市最先狂跌係之前炒到飛天嘅股,公用股第一波唔會好應,好似66呢類冇升過咁濟,26000又係呢個價,33000又係咁上下

最先爆嘅係內房、汽車股嗰類,700等等,呢啲積聚大量籌碼,一拋售人踩人,我仲有時間走,最多賺少啲/唔賺/蝕小小

其他好似Reits嗰啲預咗長揸,到時走晒其他貨逢低買入,等下次牛市就好可觀,夠數量係牛市走咁啲,拎返本錢,剩低嘅無本生利

如果66去返15蚊嘅話就係系統性崩潰,咁唔係熊市咁簡單,實體經濟都出咗事了,公司利潤大減先會咁
不過耶倫臨散水前話應該有生之年唔會再有金融風暴,可能係堅嘅,全世界都識玩印銀紙搞「虛假繁榮」打劫窮人

啱啱歐洲又話唔跟美帝收水,睇嚟師父嘅收水加息全球大爆炸又要發酵多幾年啦

in other words, 可以靠呢樣野搵多幾年 show 錢
冇了,星期一又高開
召喚早走左牛既朋友們
等大C 錢錢錢神喻
Win Win雙贏 沈門壯大
係輸在自己心理:我 $50 賣走左某股票,而家叫我 $80 入番?
我想問下,一個股市週期唔係大概十年?
但由2015 年後隔左兩年又牛過?

呢兩年其實咩事?
對,上次清月供倉之時,就係買多層樓之時
點撚解美股全部都綠色唯獨我隻GOOG係紅色?莫非真係叫雞散左功?
我好記得師父一篇文,

2018年一個字, 收

而家有人參透到呢個字未
師傅想收沈門皮
師父請進
徒兒已經為你準備好節目
正在耐心等待師父起壇
夜期山水畫時間
等我估吓:
「收」依個字有收水嘅意思
而「收」嘅反意係「放」
大師言下之意可能係大陸大「放」水

但「放」總有「收」嘅一日
當好消息出盡、大板塊炒上哂、新股上哂架
果一日好大可能喺 2019 年年頭

利申:外門人鳩估
夜期正式開市
今晚無錢錢錢???
無野了
C FU SOLO
師父 solo?
大C 又食糊, 勁
CFU唔講佢琴日開D淡倉而家點既
剩係係到J黃金
8同比8都去返1年前個位啦
派息好似8仲高...8就2月7出業績
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞