沈陣營第九十二期 - 一沽肝腸斷,天涯何處覓支陰

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
弓箭
我會當公用股/REIT係asset,基本上唔會郁,收息賺passive income,細倉短炒賺到咁上下就要抽出黎買asset,逐步滾大佢
供就keep住供, 到有需要的時候就賣了部份套現?
我建議係唔好理股價,如果相信人類係會持續進步嘅,而你揀嘅公司可以相信存在30年或以上嘅,唔使理

好簡單正如英國皇帝講股票其實係正和遊戲,hsi由100點升到依家,今日覺得高位,廿年後60000點睇低位

198X年我唔識買股票,當時長實3.X我有印象,到今日拆完望吓啲股價同收咗嘅息,如有人不斷買入嘅話早就無本生利

再唔使炒嚟炒去,老實講玩工具發達唔係冇,係唔多,最終都係靠資產錢搵錢複利滾存累積,亦可以安心正職工作

純粹鳩噏勿信晒
當賣走晒再搵低位入可能係入唔返,冇個底鼓勵去再買入,想再搵最低位,可能掉頭升返晒

樓嘅參與者好多就係咁瀨嘢,落咗車上唔返,再冇資產跟蹤大市升跌
但係賺左又唔賣既,點增值?
收息,送股?

超長倉應該同樓價一樣高處未算高,只要係好公司,時間就係朋友,幾十年後睇返而家可能點都係超平,所以第一步應該係揾間值得長遠持有嘅好公司
其實700同2318係唔係一間咁嘅公司?暫時好似揾唔到佢地會衰敗嘅原因,但又好驚自己買嘅其實係8號仔思捷呢啲
我明,但你一路唔賣,筆錢一路都袋唔到ga bor

我諗拎錢出黎嘅最大考慮應該係因為終於要用舊錢,例如結婚/買樓,而唔係因為短期升左
樓王軍師嘅分析好有參考價值
經常令我長知識
全武器
即係資產唔一定係現金,現金只係其中一種資產,樓、股、債都可以係資產,唔一定要賣左吐現先叫賺左錢
我開始研究緊熊市既話要點樣吸收息股好
當賣走晒再搵低位入可能係入唔返,冇個底鼓勵去再買入,想再搵最低位,可能掉頭升返晒

樓嘅參與者好多就係咁瀨嘢,落咗車上唔返,再冇資產跟蹤大市升跌
但係賺左又唔賣既,點增值?

屌蟲棍同盾斧係beta到玩過,完全唔識玩
盾斧當太刀+大劍咁用就得,乜野係蟲棍
操蟲棍,有得射粒蟲出去拎buff
個個都揸太刀,唔型囉

利:從未玩過芒亨
流通量好嘅藍籌股、債券,銀行借錢都當資產,算現價四成左右,只要借嘅錢唔大過資產OK,唔使入息證明,供樓都得
太刀係易學難精,點樣唔貪刀先考起人

打得爆ds同bb嘅絕對容易
其實狩笛同統槍好好玩,重弩,大劍,槌,就好屈
就算700唔會死,現價有幾多係空中樓閣真係冇人知
唔貪刀係藝術黎
點解仲會玩哩個板塊
蘋果下個禮拜公佈業績
一有咩頭暈身輕
個板塊又要沈判
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞