沈陣營第九十二期 - 一沽肝腸斷,天涯何處覓支陰

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
樓王唔怕黎緊係牛三完結或大回調,買完後要長坐?定係背後仲有一大筆等回或熊市再入?
唔驚,手上嘅可以走得切嘅,唔高追唔揀熱炒波幅大嘅,有部份我預長期,以年做單位,試緊長揸悶贏大法
係怕熊市連防守力好嘅股都大跌,始終好多靚股都離低位好遠了
通常股市最先狂跌係之前炒到飛天嘅股,公用股第一波唔會好應,好似66呢類冇升過咁濟,26000又係呢個價,33000又係咁上下

最先爆嘅係內房、汽車股嗰類,700等等,呢啲積聚大量籌碼,一拋售人踩人,我仲有時間走,最多賺少啲/唔賺/蝕小小

其他好似Reits嗰啲預咗長揸,到時走晒其他貨逢低買入,等下次牛市就好可觀,夠數量係牛市走咁啲,拎返本錢,剩低嘅無本生利

如果66去返15蚊嘅話就係系統性崩潰,咁唔係熊市咁簡單,實體經濟都出咗事了,公司利潤大減先會咁

想問下樓王覺得月供股果啲超長倉係牛三呢啲時候應唔應該放走部分或減注?
有時覺得難得升左咁多,放左以後一次過低位買返會好啲,有時又覺得超長倉應該分返開
不過耶倫臨散水前話應該有生之年唔會再有金融風暴,可能係堅嘅,全世界都識玩印銀紙搞「虛假繁榮」打劫窮人

啱啱歐洲又話唔跟美帝收水,睇嚟師父嘅收水加息全球大爆炸又要發酵多幾年啦
沈門有冇獵人
我都想屠龍,但係而家夜晚連飛機都無時間打
沈門弟子叫咩141丫!

做乜呢期興入廠?
正到唔想食飯去wc
盾斧
今晚dl先
再提醒大家!再提醒大家!再提醒大家!
除左抽IPO,唔好借錢炒股票!!!

牛熊會打靶,期會斬倉,end of story
但係孖展就算斬左,都可能會差人錢

已參透實戰理論嘅戒賭專員GAMEL師兄
係大牛市賺錢之餘都不忘出黎呼籲各同門開心要小心...
真係人間有情,沈門有愛

僅遵師兄教誨
我建議係唔好理股價,如果相信人類係會持續進步嘅,而你揀嘅公司可以相信存在30年或以上嘅,唔使理

好簡單正如英國皇帝講股票其實係正和遊戲,hsi由100點升到依家,今日覺得高位,廿年後60000點睇低位

198X年我唔識買股票,當時長實3.X我有印象,到今日拆完望吓啲股價同收咗嘅息,如有人不斷買入嘅話早就無本生利

再唔使炒嚟炒去,老實講玩工具發達唔係冇,係唔多,最終都係靠資產錢搵錢複利滾存累積,亦可以安心正職工作

純粹鳩噏勿信晒
太刀
我已經準備好哂星期六日嘅野食,聽朝做完gym就留係屋企到星期一
當賣走晒再搵低位入可能係入唔返,冇個底鼓勵去再買入,想再搵最低位,可能掉頭升返晒

樓嘅參與者好多就係咁瀨嘢,落咗車上唔返,再冇資產跟蹤大市升跌
但係賺左又唔賣既,點增值?
收息,送股?
樓王唔怕黎緊係牛三完結或大回調,買完後要長坐?定係背後仲有一大筆等回或熊市再入?
唔驚,手上嘅可以走得切嘅,唔高追唔揀熱炒波幅大嘅,有部份我預長期,以年做單位,試緊長揸悶贏大法
係怕熊市連防守力好嘅股都大跌,始終好多靚股都離低位好遠了
通常股市最先狂跌係之前炒到飛天嘅股,公用股第一波唔會好應,好似66呢類冇升過咁濟,26000又係呢個價,33000又係咁上下

最先爆嘅係內房、汽車股嗰類,700等等,呢啲積聚大量籌碼,一拋售人踩人,我仲有時間走,最多賺少啲/唔賺/蝕小小

其他好似Reits嗰啲預咗長揸,到時走晒其他貨逢低買入,等下次牛市就好可觀,夠數量係牛市走咁啲,拎返本錢,剩低嘅無本生利

如果66去返15蚊嘅話就係系統性崩潰,咁唔係熊市咁簡單,實體經濟都出咗事了,公司利潤大減先會咁

想問下樓王覺得月供股果啲超長倉係牛三呢啲時候應唔應該放走部分或減注?
有時覺得難得升左咁多,放左以後一次過低位買返會好啲,有時又覺得超長倉應該分返開
我建議係唔好理股價,如果相信人類係會持續進步嘅,而你揀嘅公司可以相信存在30年或以上嘅,唔使理

好簡單正如英國皇帝講股票其實係正和遊戲,hsi由100點升到依家,今日覺得高位,廿年後60000點睇低位

198X年我唔識買股票,當時長實3.X我有印象,到今日拆完望吓啲股價同收咗嘅息,如有人不斷買入嘅話早就無本生利

再唔使炒嚟炒去,老實講玩工具發達唔係冇,係唔多,最終都係靠資產錢搵錢複利滾存累積,亦可以安心正職工作

純粹鳩噏勿信晒
當賣走晒再搵低位入可能係入唔返,冇個底鼓勵去再買入,想再搵最低位,可能掉頭升返晒

樓嘅參與者好多就係咁瀨嘢,落咗車上唔返,再冇資產跟蹤大市升跌

多謝樓王師兄,信念值up,有你真好
有師父嘅神喻,師兄嘅意見,沈門屹立不倒千秋萬世
沈門軍師
轟屍果啲行撚開
Agger

純粹鳩噏勿信晒

但係賺左又唔賣既,點增值?
收息,送股?

超長倉應該同樓價一樣高處未算高,只要係好公司,時間就係朋友,幾十年後睇返而家可能點都係超平,所以第一步應該係揾間值得長遠持有嘅好公司
其實700同2318係唔係一間咁嘅公司?暫時好似揾唔到佢地會衰敗嘅原因,但又好驚自己買嘅其實係8號仔思捷呢啲
完全同意G巴!借錢玩絕對泥足深陷
我明,但你一路唔賣,筆錢一路都袋唔到ga bor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞