[香港<>北京]國泰: $2,704、高鐵: $2,614

257 回覆
997 Like 9 Dislike
屌,好快機票被迫加價
坐24小時的直通火車,都只是$1000左右。
其實如果造價唔係咁撚過份
多個Alternative都係好事
嘈票價無乜意思
真正問題係係全爆都賺唔返 然後政府用d公關技巧去嘗試令你接受係好野
半賣半送先做到使用量高, 同香港情況相反
-----------------------
咱先看看東南沿海高鐵的帳本兒。始自杭州,經寧波至深圳的東南沿海高鐵,全長1600多公里,是連接長三角與珠三角兩大經濟圈的幹線。2016年,東南沿海高鐵日均開行動車組622列,平均客座率達80%以上,不少車次的爆滿程度堪比北上廣的地鐵了。運了這麼多人,這得賺翻了吧?麻辣姐看到帳本也只能“呵呵”,淨利潤是半毛錢也沒有!
  虧損的原因是多方面的,其中一條就是定價偏低。東南沿海高鐵長期執行國家1997年批復的高等級快速軟座票價標準,明顯低於同區段公路票價。如寧波至廈門,公路運行13.5小時,票價312元,高鐵運行5.5小時,票價僅250元;廈門至深圳,公路運行8小時,票價372元,高鐵運行3.5小時,票價僅150元。換言之,高鐵執行時間不足公路的一半,可是票價卻低得多。東南沿海高鐵是“運得越多、虧得越大”。
http://finance.sina.com.cn/china/2017-04-11/doc-ifyecfnu8031524.shtml
使用率同賺唔賺到錢冇必然關係
如果你本身成本高,票價又偏低
咁你就算人滿到坐上車頂,都仍然係開一班蝕一班
識做一定禁直通車同飛機返大陸
確保高鐵客源
禁9埋火車啦
拆左羅湖同落馬洲

以後一定要係西九過境
正, 上水重光
西九文化區改做
西九水貨區, 全部開晒藥房, 諗起都興奮
公道D講得廈門先會有人搭 用日本計,新幹線要4小時內到D人先會搭,同埋睇機場近唔近市中心
唔係想駁咀
只係北京上海呢d port 成日atc hold
睇怕黎緊迫你地用高鐵只會hold 得仲多仲勁

近排好左好多 我依兩個月飛左十次呢啲port都係short hold 1-2次 15-20分鐘
但仲要計番提早2個鐘到機場check in,入機場同出機場d時間喎,不過我都係會揀飛機
而家有online check-in,又唔洗印boarding pass,已經慳咗時間
就算有行李寄艙,遲啲自助寄艙普及化應該可以減省等候時間
高鐵都要出入境同安檢,你出入高鐵站都要時間
太撚貴啦香港直上廈門
深圳北上廈門平咁撚多一定揀深圳北上車
不過冇咩事都唔會北上 乜鳩高鐵動車一樣會瀨屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞