[香港<>北京]國泰: $2,704、高鐵: $2,614

257 回覆
997 Like 9 Dislike
另外俾錢買啲把鬼飯盒
講真
如果賓穎個廣告係sell 你去長隆玩都冇咁㷫
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170806&s=10793096&a=57037628
【高鐵直擊】龍脷柳飯48蚊人仔 騙「圖」手法層出不窮
現時高鐵的點餐率只有5%,車廂內的小食部生意極為慘淡。記者在車上發現,車廂的飯類食物頗為昂貴,售價是35元人民幣以上(約40元),若是一些新推出的菜式,更賣48元人民幣(約55元)。蘋果記者親試其中一款新推出的「泰式龍脷魚雙拼飯」(48元人民幣),發現實物與相片嚴重不符,龍脷柳只得薄薄一片,毫不划算。

記者在高鐵車廂買了「泰式龍脷魚雙拼飯」、「蘿蔔牛腩飯」(40元人民幣)及「奧爾良烤雞翼」(22元人民幣),三種食物合共110元人民幣(約127港元),以內地去年人均月薪4,200元人民幣(約4,860元)來計,售價頗貴。記者親試該高鐵飯盒,發現味道不錯,龍脷柳亦頗滑。不過「泰式龍脷魚雙拼飯」的圖片,龍脷柳的面積比較大,最少10厘米長,但實物卻比較失望,龍脷柳只有孤零零一小片,約5厘米長,沒有厚度可言,故毫不划算,難怪店員亦坦言「太貴了,沒有吃過」。
為改善車廂服務,高鐵現時與連鎖快餐店及高鐵商店合作,實施訂餐服務,旅客只要在上車前2小時在手機應用程式「鐵路12306」或到高鐵網頁挑選食物,外賣團隊就會將食物送到車廂。現時能訂餐的高鐵站有27個,但港人常到的深圳北站是未有訂餐服務。
高鐵一等座及部份二等座都有USB充電服務,但插頭在頭頂,並非在座位旁邊,不方便使用。記者親試一邊充電一邊玩電話,用1米線只是剛剛好,但USB線會緊貼面部,想若鬆動一點,必須使用2米線。
坐十幾粒鐘高鐵係情懷
正解
出入機場每程加多一個鐘
同埋火車delay機會少過飛機
*高鐵價錢以香港<>廣州+廣州<>各地計算,實際可能會平少少

香港段食水咁深, 用深圳轉車應該平一截?
因航
深圳北去廈門150-200人仔咋wo
我喺歐洲坐火車遊14個國家都係用咗4千幾蚊港紙咋喎
interrail
個chart係來回定單程 ?
廢老: 搭高鐵唔係2蚊咩
我D 大陸同事都話唔會搭, 貴
國泰有幾何/要幾早訂先2704
你自己都識講3月中淡季
而且行程確定性 高鐵點都比飛機高
諗起d細路係度跑 d 喼又亂放 明明畫位又亂西咁坐

你搭埋我個份
雖然真係貴
但就日本咁講 新幹線長距離都係唔夠飛機競爭
廢老: 搭高鐵唔係2蚊咩

係鄰國空難死機會大過鐵路事故死 可能係
水已cap
等空管仲耐過等果9個鐘 認真
咁我用新年2月中做例子
港航$3800,高鐵$2600
你可以講用時間換$1200蚊係抵既

但旺季時間多定淡季時間多?
你仲要係中國同香港同樣係旺季既又有幾多?

而$2,704依個價係常見,未係最平
未計SAVE價/fanfare價
更何況國泰已經係最貴,仲有其他大把更平既公司都未講

定位都係搞笑
如果係商人,時間對佢地黎講係重要,飛機再貴都係會坐飛機
如果係學生,我唔洗旺季先有時間去旅行
如果係普通打工仔,假期已經夠少,會唔會寧願用差不多半日時間去坐高鐵?
而如果係去旅行既,更加係可以一早知日期,一早訂機票

所以就算你話旺季高鐵真係貴d
但其實吸引力唔大
國泰有幾何/要幾早訂先2704
你自己都識講3月中淡季
而且行程確定性 高鐵點都比飛機高
咁我用新年2月中做例子
港航$3800,高鐵$2600
你可以講用時間換$1200蚊係抵既

但旺季時間多定淡季時間多?
你仲要係中國同香港同樣係旺季既又有幾多?

而$2,704依個價係常見,未係最平
未計SAVE價/fanfare價
更何況國泰已經係最貴,仲有其他大把更平既公司都未講

定位都係搞笑
如果係商人,時間對佢地黎講係重要,飛機再貴都係會坐飛機
如果係學生,我唔洗旺季先有時間去旅行
如果係普通打工仔,假期已經夠少,會唔會寧願用差不多半日時間去坐高鐵?
而如果係去旅行既,更加係可以一早知日期,一早訂機票

所以就算你話旺季高鐵真係d
但其實吸引力唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞