[香港<>北京]國泰: $2,704、高鐵: $2,614

257 回覆
997 Like 9 Dislike
有時真係唔洗同廢中廢老講咁多
一個表已經ko佢地

[香港<>北京]
3月中
國泰: $2,704 (連稅) (經濟Core,即係未計成日有優惠既Save)
高鐵: $2,614

國泰: 3小時15分
高鐵: 9小時

========
[香港<>上海]
3月中
國泰: $1,874 (連稅) (經濟Save)
高鐵: $2,448

國泰: 2小時25分
高鐵: 7小時50分

========
[香港<>廈門]
3月中
國泰: $1,164 (連稅) (經濟Save)
高鐵: $1,000

國泰: 1小時15分
高鐵: 4小時55分

*高鐵價錢以香港<>廣州+廣州<>各地計算,實際可能會平少少
*高鐵時間包括香港<>廣州+廣州<>各地,未計你轉車、等車
留名睇人駁咀
整理得好好
不過睇完真係好撚火滾
起高鐵根本就係比啲高官拎黎貪污
又慢又貴
不了
嘩....唔撚係呀嘛, 搭鐵路都要二千幾蚊 ???
咁我真係搭飛機好過...... 而且中國制鐵路 都唔知幾時會出軌大佬....
5毛優美開始快d又黎駁啦
呢個價係咪包叫雞
歐洲搭火車又係貴過搭飛機,點解咁on9
我係飛機有電視睇、有飛機餐食、有空姐服務
係高鐵? 左邊一個煙味中國人、右邊一個隨地大便既小朋友
都未計國泰已經係最貴

仲話近先有時間同價錢優惠
廈門夠近啦掛? 一樣快過你、差不多價錢

唔好講咁多
唔該班廢中廢老個個去中國都坐高鐵,千其唔好坐飛機阿
歐洲d火車站係正市中心入面

你搭飛機要落機後再搭車先入到去市中心
唔係想駁咀
只係北京上海呢d port 成日atc hold
睇怕黎緊迫你地用高鐵只會hold 得仲多仲勁

大陸呢啲垃圾地方去來把撚咩
第一次喺連登見到國泰
衰d講句
延誤一倍都快過你坐高鐵
更何況延誤咁耐既情況唔算常見

唯一,真係唯一
可能你假期又唔預早book機票,機票可能會貴好多
但我就真係唔知高鐵會唔會都貴好多啦
其實我想睇高鐵其他路線票價
香港到廣州南要260蚊
其他大約距離要幾錢?
歐洲大把景睇,大陸睇乜?
都唔係架 上海北京啲空管密過撚
閒閒地都幾粒鐘

不過比我揀我都飛機啦 坐咁耐貪張櫈好坐咩
鳩鐵根本用黎做一條通道等解放軍可以入城
到時發生乜事乜撚坦克車 大量咁開落黎鎮壓
你一暴動就一車車解放軍黎鎮壓
http://www.gaotie.cn/

以廣州>北京為例
G66,二等座人民幣$862,即係港幣$1047,來回$2094
(回程同價)
香港>廣州南港幣$260,來回即係$520
合計: $2,614

當然唔知實際會唔會平d既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞