沈陣營第八十期 - 狗年恒指有jer難射

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
個市升到三萬點了,師父還是睇淡,一毫子都無賺過,還經常做淡輸錢,但師父說:
不要緊,輸撚左咪避一避囉。美國就快加息縮表,個市就快爆。特朗普言論,成日左右大市。西班牙加太隆利亞又搞獨立。我做淡一定錢如噴泉,家好月圓,你慌我到時無錢叫雞咩?

結果,個市由新年升到清明,由清明升到中秋,由中秋升到聖誕。

年尾時,師父發覺好多沈門弟子,個個錢數唔完,花天酒地,銀紙亂fing,又包明星,又玩o靚模。原來個個都買師父對家。

師父依然無錢落袋,雙手玩賓周,但他說:
不緊要。北韓金正恩成日玩核試,又射導彈。中印又喺邊境對峙,氣氛緊張,就快打仗。大陸資金鏈就快斷裂。全球財金官員不思進取。所以呢,最緊要係:先謀定然後動。全球金融爆煲,就係我大展拳腳嘅時候,亦係我幸福生活嘅開始!

師父努力地靠邊站,觀望又觀望,三年,五年,七年過去了,依然等唔到爆煲,無賺到錢,甚至有時手痕做淡,仲輸鳩埋。

師父年過五十,開始疑惑:
點解我已經獨立思考,但仲係無錢賺?
更令他驚訝的是,他一直痛恨的小丑英國黃帝,推介騰訊、友邦、建行、領展,全部都升。
點解?唔係逆向思考就係有智慧嘅咩?一窩蜂羊群心理就係戇居嘅咩?

不知不覺,師父到了老年,仍然一心想做淡,靠邊站,等位沽,睇下又等下,就係咁,渡過一個又一個嘅佛誕、譚公誕、天后誕同聖誕。

師父退休了,孤零零一個坐在公園,執煙頭,捽腳趾,搲春袋,回想一生:

自己曾經得到過什麼?
銀紙的味道是怎麼樣的?
賺到錢喺澳門夜總會沖涼揼骨叫雞雙飛宵夜直落嘅滋味又係點嘅呢?
巴菲特不是經常說:『別人恐懼我貪婪,別人貪婪我恐懼咩?』眾人獨醉我獨醒,獨立思考,我照做了,究竟什麼地方出錯呢?

升中四了
好大膽 師父起唔到雙飛
700 爭6蚊唓
我信 我700有神祕力量
買起佢。

侍應:
比隻最近既700牛仔我啦。唔該。
星期一09:30 送黎我office
師父睇到會點
師父睇到會點

星期一上電視話宜家恆指係牛一, 主要藍籌騰訊平保內銀港交所值得購入
師父係節目講牛三轉熊一。。。。。。。
講各位弟子解讀
老美26000
佢條老廢堅做得出
師父睇到會點

星期一上電視話宜家恆指係牛一, 主要藍籌騰訊平保內銀港交所值得購入
講各位弟子解讀
即係農曆新年前26000
老美26000

上證8500
到底幾時先跌
師父睇到會點

講各位弟子解讀
即係農曆新年前26000
老美26000

上證8500

NASDAQ 8500
一個二個無惧沈判
個市升到三萬點了,師父還是睇淡,一毫子都無賺過,還經常做淡輸錢,但師父說:
不要緊,輸撚左咪避一避囉。美國就快加息縮表,個市就快爆。特朗普言論,成日左右大市。西班牙加太隆利亞又搞獨立。我做淡一定錢如噴泉,家好月圓,你慌我到時無錢叫雞咩?

結果,個市由新年升到清明,由清明升到中秋,由中秋升到聖誕。

年尾時,師父發覺好多沈門弟子,個個錢數唔完,花天酒地,銀紙亂fing,又包明星,又玩o靚模。原來個個都買師父對家。

師父依然無錢落袋,雙手玩賓周,但他說:
不緊要。北韓金正恩成日玩核試,又射導彈。中印又喺邊境對峙,氣氛緊張,就快打仗。大陸資金鏈就快斷裂。全球財金官員不思進取。所以呢,最緊要係:先謀定然後動。全球金融爆煲,就係我大展拳腳嘅時候,亦係我幸福生活嘅開始!

師父努力地靠邊站,觀望又觀望,三年,五年,七年過去了,依然等唔到爆煲,無賺到錢,甚至有時手痕做淡,仲輸鳩埋。

師父年過五十,開始疑惑:
點解我已經獨立思考,但仲係無錢賺?
更令他驚訝的是,他一直痛恨的小丑英國黃帝,推介騰訊、友邦、建行、領展,全部都升。
點解?唔係逆向思考就係有智慧嘅咩?一窩蜂羊群心理就係戇居嘅咩?

不知不覺,師父到了老年,仍然一心想做淡,靠邊站,等位沽,睇下又等下,就係咁,渡過一個又一個嘅佛誕、譚公誕、天后誕同聖誕。

師父退休了,孤零零一個坐在公園,執煙頭,捽腳趾,搲春袋,回想一生:

自己曾經得到過什麼?
銀紙的味道是怎麼樣的?
賺到錢喺澳門夜總會沖涼揼骨叫雞雙飛宵夜直落嘅滋味又係點嘅呢?
巴菲特不是經常說:『別人恐懼我貪婪,別人貪婪我恐懼咩?』眾人獨醉我獨醒,獨立思考,我照做了,究竟什麼地方出錯呢?
好大膽 師父起唔到雙飛
一個二個無惧沈判

師父心水清
黃國英表示,有乜嘢讀者,就有乜嘢記者。最近接受的訪問,末世feel愈來愈重,例如下星期會升幾多,農曆新年前恒指會否創歷史新高,邊個板塊最值博,以及幾時會爆煲。

一係發達發唔切,一係先天下之憂而憂,因為主流讀者也是分兩類,第一是想趁火打劫,用高槓桿衍生工具博一鋪,時機掌握要刻不容緩;第二是錯失大浪,無得追惟有主觀意願想爆煲,至少用些悲觀理論來合理化自己投資成績的不濟。

自己算是一個異數,未有近墨者黑,被他們引導到極之焦急,又或者無故焦慮。秘訣是永遠保持樂觀,對自己應變能力有信心之餘,亦不會過度自信,期望太高。就算成績如何出色,依然相信投資要長期賺大錢是極之困難的事情,急也急不來。未來幾個交易日升幾多,在漫長的投資路上根本不重要,不能為了滿足散戶錯誤的焦點,而放棄真正重要的工夫。

舉個近例,去年底指美債下跌及通脹加速,會是今年主要的風險。股市沒有太大反應,但相關的針對性部署則收效。要顧全大局,而不是只爭朝夕,可惜類似的答案是不會滿足傳媒即食文化的需求。

其實自己有頗多時間,是採取中庸之道跑均速,例如過去兩個星期便以一個較為均衡的組合迎戰,而剩餘的時間中,更加主要是用賺頭蝕尾、先落一注等等除笨有精的策略,絕對不是記者要求那種大師級的答案。而事實證明,弄巧反拙的確是大道理,自己放輕鬆反而跑贏大市。

豐盛金融資產管理董事 黃國英
(作者為註冊持牌人士)

英國王條柒頭又串鳩師傅
王國英
你因住最後果幾年

CFU
你又要捱多幾年
成年人唔好比咁多幻想自己啦,廿幾歲仔要跟個財演去買淡倉只係因為四個字-「山窮水盡」。
靠邊站吧!
股壇清泉尊號師父當之無愧
師父號召力驚人, 隻咩手袋新股都超133倍

有無持有3309師兄弟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞