沈陣營第八十期 - 狗年恒指有jer難射

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我每次睇完一篇實戰理論之後,
都會同我女朋友講分手。
因為我知道,佢已經唔再明白我。
佢唔知道我喺沈門所經歷過嘅有幾多。

佢問我買乜?
我真係唔撚想答佢。
超智能?北泰?惠陶?聯想?
真係膚淺。
究竟我仲可唔可以繼續忍受自己嘅伴侶,將聯想呢啲垃圾股放入自己個倉?

每篇實戰理論,都經過紅紅烈火,百度高溫。
都經過師父千錘百煉,
係經過三億年漫長嘅時間考驗。

每一篇實戰理論,都有師父眾人皆醉我獨醒嘅智慧,同埋師父拯救蒼生出苦海嘅情操。

黃國英嘅對沖國度,究竟有啲乜?
根本就好似啲白痴港女咁,一無所知,戇鳩鳩,生勾勾。

我恨我嘅人生,唔可以好似沈門咁,
搵到咁多好嘅師兄弟,
樣子大師兄、樓王、二師兄、會計佬、朱子兄、七兄、量子呂布、G子兄、猩猩醫生、健身佬 ....位位都買師父對家賺大錢,亦搵唔到咁多知音人。

有時侯,我自己一個坐喺 ritz carlton 參透實戰理論,
我覺得自己係孤獨,
我覺得呢個世界,係無人明白我。

我叫左枝 82年嘅 Lafite,
我望住杯入面紅色既紅酒,
我望唔透,
我望唔清究竟師父幾時先肯投降,唔再睇淡。 
師父越睇淡,個市越快升到三萬二點,我好迷茫。

我離開 ritz carlton,俾錢嘅時侯,
發覺有個靚女參透緊實戰理論。

我望住佢,佢望住我。
我好撚滾動,
原來呢個世界,竟然有咁撚多沈門弟子。

個靚女同我講:萬里長城長又長 ...
我無理到佢,走出 ritz carlton,點起碌雪茄,
頭都冇回,就上左我架加長版幻影勞斯萊斯。

司機問我:老細,想去邊?
我答:貝沙灣,返屋企。

或者個靚女會問:點解我要放棄呢一段咁難得嘅姻緣。

我唔知道。
喺呢一刻,我覺得我係一個沈門弟子

大撚膽
二師兄
Ok gun
All in qq cow
關鍵時刻 大屎要繼續亮燈阿
師傅講左d 咩
有無師兄弟真心覺得師父講得好啱
是咁的,身邊啲朋友成日問我有咩揀股條件,巴巴閉閉咁分享佢地嘅心得。

話咩要有騰訊嘅增長、吉利嘅升幅、舜宇嘅估值、領展嘅股息、眾安嘅概念。

我多數就一句車埋去:「咁個D股會唔會有潛力揸足三億年先?」

個宅男肥仔開住個AASTOCK,臉容扭曲到好似畢加索啲名畫咁,生命去到一個非常危險嘅階段。聽到依個問題,佢已經從最終幻想中解放出黎。 他已經死了。

唔想講都要坦白講,一個男人去到廿幾歲,睇住D股,「揀邊隻股」依個問題仲難解拆過「南北韓危機」同「阿仙奴N年無冠」。

有時戶口就得個幾千蚊,衰啲講句沽下恆指扮下高尚,已經要行路返屋企。

隔離有隻大股,想買多手嘅都要左諗右諗, 「騰訊啊!今日想買科技股!」 「吓,估值好高喎...」

「領展呀!都坐得舒服!」 「吓,要坐勁耐喎...」

「不如買內銀呀!你想穩陣賺價賺息嘛!」 「吓,勁多壞帳走資喎...」

「入聯想」?你真係買都唔敢買!就算市升,你都唔好意思買。

試過同一隻將來會歷史留名嘅股王談情說愛。 喂唔差架喎其實! 業績立立令唔在講、股價全45升,令你感受到資產增值嘅浪漫迷情、加上圍繞身邊,個個財演都睇好,令你以為可以係3億年後,觀賞財經節目:「3億年股王實錄」,個種係過去未來穿梭嘅快感令人縈繞夢域。 一個優質資產配息率高,唔包手續費都一股5, 6蚊,絕對唔cheap!

只不過對面個仆街就唔係咁諗啦, 聽到入聯想已經成個比達上身咁西口西面, 見到個股價直情變埋超級西面人。 大佬,你想做比達都睇下對面個個係唔係莊子啊!

又話業績差、又話未跌夠、又話個估值好高。

我心諗:「股王騰訊啲估值仲高,你係咪唔坐先?成日睇美市啲 科技股,都唔似好低估值下話,斷估你都唔會拎業績去美市比較呀,你邊有咁好基本分析呀?」 ok fine!我諗就凶狠,講就冇份...

最後佢講左一句:「Honestly,我覺得買股王每股三百零蚊好基本囉。」 我心諗:「安甩匙哩,你唔洗強調每股囉,你都冇三百零蚊先入貨。係咪?」 我想即刻屌柒佢。 但事實上佢即日已經贏左我。

悲劇。

我曾經以為股票都是這樣,我曾經想過跟「對沖國度」算數。得閒有需要就望下淡倉,以此為樂。

估唔到有生之年仲搵到一個主動同我講熊市嘅財演。

一個男人要跟財演睇熊市,為咗啲咩? 覺得熊仔餅好好食?覺得做淡倉好爆趣?覺得大師真係會拎住本實戰理論彈出黎請你嘆下「冚球剷」?

成年人唔好比咁多幻想自己啦,廿幾歲仔要跟個財演去買淡倉只係因為四個字-「山窮水盡」。

講真,當個財演提議做一注淡嘅時候,我真係懷疑佢係到試探我。只要我話好,就會收取「你是傻鳩」嘅傻鳩卡。

但我見佢咁真心又一試無妨。 一上錢錢錢佢就被問咩倉,就自己行左出去買。 我心諗「出事!」

係商品股匯兵法之中,只要你戰略得宜,一餐飯既本金要超越索羅斯絕對唔係難事。 一個高槓桿嘅衍生工具,掟個靚彎去隔離訊匯買倫敦金,加個美金CALL。驀然回首order多一注淡倉高位走,一手牛兜住D PUT,真係我慣了傷心,臨尾飄移一張熊證兜番住DCALL,話要換禮物對沖無撚得輸。成壇野已經成個月交租錢,仲要未買油個份。

只係說時遲、那時快,個市已經升左上黎,佢最後有既只係一張張痴係牆既淡倉,無騰爆、無舜爆、無冚球爆。 個一野已經眼濕濕,我想話比返D錢我,佢仲借啲意話淡倉避一避先。 我好撚嬲,我終於流下男兒淚,個時仲要戶口無哂錢。

沈門問我好地地做咩喊,我唯有話師父同船,真係「一層一層一層 的剝開我的心」,但係我無錢如噴泉...

個一刻,我終於明白,咩叫感動。 踢場足球係 運動、 比賽攞獎係 激動、 BB出世係 作動、 上床攪野係 性衝動、 套都唔戴係 輕舉妄動、 長洲個個係 張保仔洞,

只有沈門係你唔太惦嘅情況下,主動提你參透實戰理論,仲要顧住師父面子,唔令師父難堪,掛住個笑樣拖住師父隻手仔大叫沈判,個一下先叫感動。

索羅斯始終會輸、股王都有爆煲嘅時候、中國造的會爆炸、神秘力量你又唔係沈振孟、美國都開始加息縮表啦!

男人一生,尋覓到一個肯參透實戰理論嘅沈門,三個字。

入得過。
師父
我想話比返D錢我,佢仲借啲意話淡倉避一避先。 我好撚嬲,我終於流下男兒淚,個時仲要戶口無哂錢。

安子兄,你篇野,句句腰心腰肺,你小心,你四壇野,自稱有三壇被師父狙擊,你因撚住師父咬你春袋唔放呀下
師父

潮文呀 請受我一拜
師父2018 可唔可以幫徒弟賺返啲錢 我過埋今次唔會再亂開淡倉架喇
我真係覺得師父係無錯,錯無市場
有無師兄弟真心覺得師父講得好啱
我真係覺得師父係無錯,錯市場
大膽! 有辱師門

琴晚打牌已經輸錢啦
\|/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞