Intel CPU嚴重漏洞,修復後會降低約30%性能

572 回覆
99 Like 1 Dislike
gen1同gen4 各一粒
INTEL CEO 表示這次將不會召回受安全性漏洞影響影響的處理器

https://lihkg.com/t/523158/1?ref=android

dllm intel
對佢黎講有咩所謂, 股票就錢已經收, 理撚得你
買咗粒i7 7700k有耐,佢而家話會效能下降,唉屌佢老味intel

放心 你唔更新去修復個bug就唔會效能下降
如果isis/北韓玩電子戰⋯⋯
大陸砌機會唔會伏?
見2799人仔有部RYZEN1200
上T店差唔多樣都要4000
大陸砌機會唔會伏?
見2799人仔有部RYZEN1200
上T店差唔多樣都要4000

二手料? 小心換咗入面d野都唔知

最好就自己執料學下砌
AMD受影響個Range係? (雖然絕大部份人都係Ryzen入坑 )

不過學AMD話齋,Spectre之嘛,near zero risk
大佬呀...都未有patch
amd said zero risk

但我用緊intel 頂><

pii920>aii 640>e3 1230v3
睇下到時幾多人中招
先諗好唔好更新老母板bios
唔係老母板變磚都無謂啦
唔係最新個兩代邊有BIOS UPDATE
INTEL 受影響係近十年既CPU,姐係仲有8代人係GG
AMD受影響個Range係? (雖然絕大部份人都係Ryzen入坑 )

不過學AMD話齋,Spectre之嘛,near zero risk
amd said zero risk

但我用緊intel 頂 ><

pii920>aii 640>e3 1230v3
meltdown 得Intel , spectre 就全世界
amd!amd!
牙膏廠肯定想混吉混過去扮無大問題
U已換 永不錄用INTEL
broadwell lei?
好戲係bios 個update
code咗bios patch
除咗隻960 Pro 4k random 慢咗4-5%之外
其他嘢完全無分別
encoding/rendering 都無慢咗
使用上完全感受唔到慢咗

打機唔知。本人好少打機唔俾多意見
我用8700k + maximus X hero, windows update + bios 1003, realbench 跑分乜鳩都明顯慢左wor

網上睇其他人既test, 用intel 900p d壕 4k 慢左成1/3, 越快既ssd performance loss 既%愈大
hmm 我用7940x, 64GB ram, 960 pro, 1080 ti
我除咗crystalmark 同cinebench 之外無跑其他分
都係用日常用嘅野(AE, premiere, lightroom, studio one 等等)
同一個project patch 前後(windows, bios)
速度無分別。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞