Intel CPU嚴重漏洞,修復後會降低約30%性能

572 回覆
99 Like 1 Dislike
intel話有類似bug,但amd arm果個係可以software fix, intel係無得fix
I7 8700K 同級U 係1800X?
我close 左windows update
咁windows 8.1 呢??
8700k高級過1800x
不過減完30%就
M$ 一直都想飛起 Intel,你見佢係咁搞 Windows on ARM 就知
Spectre 係所有現代 CPU 都有(基本上係OOO通病);Meltdown 係得 Intel 有,仲要嚴重好多
齊齊-30%
係就轉amd啦 近幾年10%超頻就算
14nm 仲想玩到幾時
https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/commit/?id=00a5ae218d57741088068799b810416ac249a9ce&utm_source=anz

- Exclude AMD from the PTI enforcement. Not necessarily a fix, but if
AMD is so confident that they are not affected, then we should not
burden users with the overhead"

Linux 已經 exclude 咗 AMD
Yeah
本來就唔關amd事
就算以為個堆fx同pro系列potentially有機出事,又有邊個普通user會去搞粒kernel
搞得都係hacker 啦

Hacker都還可以,最驚係cracker攪
Intel玩完
amd sales 終於可以力SELL ryzen cpu

Intel AMD呢兩間嘢都唔執得 ,如果intel執咗,desktop/laptop同server個市場就得返amd玩,到時amd想點玩個價都得(如果amd夠狗嘅話)
屋企兩部機都有mysql server
睇嚟-30%有我份

好彩原本都係行10分鐘到
幾時賠錢?
我部machine learning 一開parallel read in 就32核全開,今次睇黎我都有份
其實我無睇曬,係咪Disk I/O最受影響?
我見佢地cinebench 7zip 好似無乜事

下一代CPU應該年中? 應該fix得切吧
intel仲有其他業務邊有咁易執
不過近幾年intel唔多想玩cpu業務
屌奶星之前AMD個幾無入貨,升到十五回返十蚊諗住開戶口入返啲,點知都未開好又上到十二了
1800X可以上打broadwell-e/skylake-s
8700k其實仲打埋7800x
最主要係家用市場,ARM 完全取代到 x86,仲可以賣到好平。machine learning 完全係 NVIDIA 嘅天下。
Intel 又唔似 AMD, NVIDIA,佢仲有 fab 要養,無咩條件鬥平。Server 其實係唯一睇到嘅出路。如果無埋呢條水,Intel 就真係要專心做 SSD
已更新Windows 表示好似冇咩分別 但煙條不了 以後laptop以AMD為主
有bug都快過AMD
剛更新咗windows

run咗嘢 cinebench 個分一樣係1900左右無乜分別

用緊超咗上4.5 的7820x

未有時間試打機,不過聽人講無乜分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞