Intel CPU嚴重漏洞,修復後會降低約30%性能

572 回覆
99 Like 1 Dislike
食藥啦你
Spectre個bug可以咁理解:
1.KFC 有賣薯條、炸雞、漢堡、可樂。
2.陳小明去 KFC 嗌咗個漢堡,食完就走咗。
3.狗仔隊A狗仔排係陳小明後面的後面,就嗌我要同陳小明一樣嘅。
4.KFC職員答佢,唔好意思您前面仲有一位,等一陣,但係廚房聽到,就已經做定個漢堡。
5.輪到A狗仔點餐了,KFC職員:無得咁樣嗌,係侵犯人地私隱,然後保安就將狗仔A趕走咗!
6.B狗仔排係A狗仔後面,嗌咗薯條、炸雞、漢堡、可樂各一份,好肚餓,邊樣快就俾邊樣我食住先!
7.B狗仔先拿到「漢堡」!
8.B狗仔就知道陳小明今日在係KFC買嘅係漢堡!

原作:http://bbs.ngacn.cc/read.php?tid=13191205&page=9#pid258207094Anchor
好明顯係 intel 個 intel virtualization technology 有漏洞不願面對,基本死得
送比作者
隔離post解釋重清楚
追下最新進度好無

AMD洗唔洗唔見30%
我只係知你炒左車
Intel可能俾左唔少錢d傳媒要拉埋amd arm落水

順便講埋,apple同qualcomm都係行arm,無人講佢地fix左未
你先係炒車,人人都講緊intel patch完跌performance
AMD patch完無跌
而家實測patch完都無乜點跌喎
3000蚊買殘障u

Linus Torvalds篇野講Intel
30% 返工忙得滯?過期Old news仲喺度吹
過期
人地試緊patch你仲喺度提d個別轉家估計
無心追新聞即係對你唔影響la
其實有冇windows update 左個patch 既test, 一般家用, intel cpu performance 真係下降左30%?

睇過d test都係4k read/write 有幾% 影響, 其他都冇乜分別, 可能intel 俾晒維穩費
我追新聞話點fix都無得救添 降效能lu
intel 果個 硬件 bug來 software fix不到
反而amd 果個可以用software fix 冇任何性能下降
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞