即影即有貼相 / 集中討論post (6) 

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
快啲影張試下盒陣年IP啲色退晒未
聽日試

早兩日上黎問polaroid而家彩色片質素如何,仆街今日影埋SLR680入面LAST張先發現我咪用緊彩色片,入左落機50日都黎緊依然DECENT⋯⋯
我理撚得你30蚊一張相,儲定銀彈去切爾諾貝爾狂燒

50日會有咩問題?
你又唔係放係火鍋側邊
頭個幾代拆開入機三十日就收得山

我都有用2.0
果陣又冇野喎
(可能果時2.0菲林本身差到有野都唔覺 )
盒野太舊走哂電?
我有懷疑過 頭搵盒新啲去證實下
或者借另一個新d 既片匣塞番d 相紙入去試
如果真係機有事唔洗再浪費相紙
出片都有問題喎睇張野
擺得三年應該未走晒啲電
佢果盒2代之前
我有隻上代最近諗住拎比人試機
試左一飛就無電
同埋張片果度似係藥水都乾埋所以咁樣

如果唔岩求指正
我架闊100拉唔出張黑咭:
黑咭隻角彎左
是日收皮
新手入坑,買咗部automat,未係好掌握點影,有冇教學

google youtube 應該睇片好過我打一堆字

隔離post果架老母儍瓜35mm機我都係咁研究

利申我冇automat,但近排連埋四方老母買左總共3架相機。我決定12月收皮。

1月好快到 1月繼續

利申我冇automat,但近排連埋四方老母買左總共3架相機。我決定12月收皮。
1月好快到 1月繼續

頭先巴打你睇左先,操作上唔明,逐點講出來咁,大家先知咩事。
就咁其實都唔知應該同你講咩。
同呢盒同一時間買既我上個月都仲影緊(然後轟烈陣亡),除非SPECTRA啲電唔㩒擺啲唔係正常應該無事

出片都有問題喎睇張野
擺得三年應該未走晒啲電
佢果盒2代之前
我有隻上代最近諗住拎比人試機
試左一飛就無電
同埋張片果度似係藥水都乾埋所以咁樣

如果唔岩求指正
同呢盒同一時間買既我上個月都仲影緊(然後轟烈陣亡),除非SPECTRA啲電唔㩒擺啲唔係正常應該無事

所以舊電盒同埋一些黑咭廢相我係會保留,以備不時之需。
有frd話等相紙過期用老母玩偏色

不過全自動真係好難觸摸,佢對高低光位個快門調較真係好跳脫,唔細心留意同聽真係成日快門都未關就郁咗部機。

暗位detect到太暗打強閃搞到我同堆frd張自拍爆晒光

暫時未試b快門,重曝幾好玩

雖然我未後悔住,但係我真係懷疑我唔識玩auto嘢,仲要呢啲嘢冇得影raw後期執

anyway thx 巴打

1月好快到 1月繼續

頭先巴打你睇左先,操作上唔明,逐點講出來咁,大家先知咩事。
就咁其實都唔知應該同你講咩。
有frd話等相紙過期用老母玩偏色

不過全自動真係好難觸摸,佢對高低光位個快門調較真係好跳脫,唔細心留意同聽真係成日快門都未關就郁咗部機。

暗位detect到太暗打強閃搞到我同堆frd張自拍爆晒光

暫時未試b快門,重曝幾好玩

雖然我未後悔住,但係我真係懷疑我唔識玩auto嘢,仲要呢啲嘢冇得影raw後期執

anyway thx 巴打

其實唔難,只係大家習慣左數碼其實原來係幫我地做左好多野,
結果有些技術,大家都遺忘左(包括我都係)。

即影即有作為一個嗜好其實唔錯,
豐儉由人,難易亦係睇你自己。
上星期公司department做冬,我拎架wide 100,
其實影左4 張之嘛,不過都大家開心又多個話題。
咪一樣係auto(仲要係佢鍾意閃就閃唔理我感受)。

基本來講用閃光燈唔好太近object-
我知,宜家用led/環燈幾近都得,
試左基本嘅先啦。

巴打,唔難嘅,除非你認為佢係難。
尋日的意外:

(Wide Film w/ Instax Wide 100)

富賤

宜家換左張黑咭,未有野影,我諗下次應該冇事卦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞