即影即有貼相 / 集中討論post (6) 

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
厲害呀巴打,你覺部機好用嗎? 有無啲靚相可以俾細佬欣賞吓?
自從玩左即影即有就放低哂啲菲林,部4x5都用左嚟夾instax wide

有冇教學點樣拎張相紙夾入片夾?
就咁係黑袋拆佢出嚟,用低黏性膠紙痴住佢,影完放返入一般即影即有相機出片就可以
即係首先要有部instax wide
intrepid?
未見過實物,
有無機會出黎摸下

巴打見你一日一相
係咪365 instant project黎
 最近公司無咩野忙先得閒周圍行下影相,就快要趕新project

intrepid正啊,重量比一般機輕一倍,但價錢比同類型機平幾倍,靈活多變,4x5機中呢部真係數一數二

不過轉左玩即影即有,部機都借左比朋友玩,自己儲返啲鏡就算
lomo sq既mini背到左手,幾肯定lomo有能力想原本個背改裝到mini/sq兩用,宜家要換背又鴛鴦色又洗左幾舊水
睇鬼佬review 講好似唔太耐用
但部機得1磅拎上山/旅行應該好撚爽
部機輕D 變相枝腳又可以輕D
隻木既質感係相對傳統木機無咁硬淨,但取而代之係柔軟度高、無咁脆,未試過去啲極端環境或者濕水試機,不過以二千五嚟講真係非常唔錯
我都覺,純粹加個扣頂住個盒就得,唔知點解唔整
搵個勇者切開個sq背
[member] 有無巴打睇唔睇得出依張相係即影即有定菲林print出黎?
呢隻咩相紙
林巴
這是果條轆有污槽造成
如果白色硬物就多數係藥水乾左嘅跡

果條轆 (只限果條轆) *1
可以用火酒/洗手水之類抹
不用好大力 *2
但係抹到唔好有任何污跡

*1 除左條轆 其他部分唔好用火酒抹
膠機身的話亦有機會抹走機身面頭浸coating
機身會變得冇光澤

*2 如果抹嘅係硬身紙--例如抹手紙
有機會抹花條轆
軟身面紙慢慢摔返乾淨就冇問題

以上
補充:過期唔會一點點
呢隻咩相紙

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞