即影即有貼相 / 集中討論post (6) 

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
頂,今日手殘跌咗部機落地
冇事嗎?

架相機?
唔是塵
好大機會係… 之前爆汁出來

女優口邊D汁乾左
就會係有D白色好似石膏咁野

基本原理就係
當兩轆野"壓"個力唔平均
或者中間有野厚左

就會影響出來相片嘅效果
另外:
唔是紅圈位置

係"下巴"果兩轆銀色棒
就係佢地 好似轆瀝青咁
分佈D藥水

有時D男優精神唔好提早爆汁
有時D菲林品質差左D
MAYBE多左 或者菲林封邊唔靚
爆左藥水出來 冇做清潔
結果就會咁
最近有一段關於Analog攝影嘅片段曝光左Mint嘅新機-RF70, 本來以為會搞新機發布會公開最後都係由創辦人Gary自己訪問時介紹到, 我地當然都有份試機啦, 部機用起上黎好方便,有光圈先決自動曝光又有手動光圈快門, 而且葉片光圈加上有coating玻璃鏡, 實拍相嘅景深及得上tessar結構效果, 過去以我地改過咁多部機嘅經驗, 都未有把握做到一部可以RF對焦又薄到好似RF70咁, 小編終於等到一部機係唔使我動刀改造!

介紹番RF70嘅spec:
Aspherical Lens 93mm f5.6
Shutter speed B-1/500
Focusing range: 0.7m - infinity
From reddit
Now some people ask me the price of this camera. I really don't know yet, but it will cost slightly more than the SLR670-S NOIR because InstantKon RF70 is a brand new camera with lots of R&D effort poured into it.
得個望字
即價$6000 以上
如果唔係有部mamiya universal都想整返部嚟玩
真係好吸引,希望佢唔好太大咬
兩樣野冇關係喎
應該要列入考慮之列
really?

如果仲有FP-100C或3000B用
我諗咁樣來HKD6000就好似合理好多
PO價錢貴,質素唔穩定,但有人鐘意呢種不穩定性
不過為左荷包著想,我都係玩返fuji
反而sq/mini仲有可能,撕拉唔洗諗
新手求教
sq10定Polaroid pop好
各有乜優劣
富士square 相紙影完過一排張相紙彎彎地係咪正常?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞