【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XVIII

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

🦀

呢個好笑

我之後拎左隻碟番鋪頭換
個職員都勁唔好意思話呢批碟出左錯
有啲人收到6隻Disc 2
有啲人收到6隻Disc 3
唔開盒都唔會知入面有乜
所以佢地直接退錢俾我

當年聽DCD 同This Mortal Coil之類都有聽過Bel Canto 搵日重溫一下先

呢隻好多人話跌watt,我覺得係顛峰。
SHIMMERING, WARM & BRIGHT!!
https://www.youtube.com/watch?v=i5Njw0ovIbY

去新加坡睇啦

呢個啱口味過clockenflap

呢個齊哂我堆新歡
仲要係乜類型都有啲
啲artist就算我冇性趣睇
我都起碼覺得係good choice
所以我成日都話Clockenflap今年line up真係好差
頭頭唔到岸
不過啲人又係都要話各花入各眼所以我唔應該批評

clockenflap當係一個nostalgia, blast-from-the-past 都ok

其實係歷史問題. 80, 90年代呢啲band跟本好少機會嚟香港. 我識唔少人就係一聽到Massive Attack即買飛, 呢班人消費能力高, 等咗幾十年睇佢哋, 但係對新少少既band完全唔識亦冇時間去聽.

Laneway個lineup嚟到香港一定蝕死. 如果唔係一早加多個香港站. 喺香港要唔蝕就只有Ultra, Creamfield嗰啲老蘭音樂節.

我應該算係少有仲keep著聽新嘢嘅老鬼
哩啲就係愛啦

其實我都係.

當年外國見到唱片舖用4大個櫥窗宣傳Massive Attack新碟係好震撼

諗諗下 我次次去日本定外國都好 我都無行唱片店 唯一一次例外係去咗北京後海
可能平時聽太多 都無咩特別喜歡搵唱片了
https://blankenberge.bandcamp.com/album/radiogaze-lp-2017

俄羅斯
鞋膠

又推?

因為年尾
要聽下回顧下

本身見Deafcult隻膠寄左成個月終於到(屌你老母USPS)
想推多次 但前面實在Post太多 就算了

經過那些年多無數次喺外國訂碟等到2046嘅經驗
我依家情願貴啲都去white noise買

其實係歷史問題. 80, 90年代呢啲band跟本好少機會嚟香港. 我識唔少人就係一聽到Massive Attack即買飛, 呢班人消費能力高, 等咗幾十年睇佢哋, 但係對新少少既band完全唔識亦冇時間去聽.

Laneway個lineup嚟到香港一定蝕死. 如果唔係一早加多個香港站. 喺香港要唔蝕就只有Ultra, Creamfield嗰啲老蘭音樂節.

呢個真

我地坐喺度睇開呢個post就話J開Anderson Paak,Moses Sumney
聽Slowdive聽到熟
又識Wolf Alice FatherJohnMisty
想睇Mac DeMarco WarOnDrugs
好多街外人識呢度一個都難

就算你話班高消費老坑都唔會睇呢啲啦

我識Anderson Paak Slowdive Wolf Alice Mac DeMarco WarOnDrugs。
但你啱我唔會去睇佢地。

作為高端人士 喺香港攪我會去睇

我草根界,所以只會上youtube R黎睇。

其實我只會比錢睇d 比較clssical既 live。

呢個真

我地坐喺度睇開呢個post就話J開Anderson Paak,Moses Sumney

我識Anderson Paak Slowdive Wolf Alice Mac DeMarco WarOnDrugs。
但你啱我唔會去睇佢地。

意大利領事館一年都會搞唔少免費classical live. 你可以R黎睇.

呢個真

但你啱我唔會去睇佢地。

我一年會洗$4000-5000睇live
Clockenflap + wow and flutter + 其他唔同style嘅嘢
今年比較特別係睇左阿蛆
同埋去左英國睇The National同Lorde
下年佢地兩個六月又喺英國玩fest
可能又會睇佢地

去新加坡睇啦

呢個啱口味過clockenflap

呢個齊哂我堆新歡
仲要係乜類型都有啲
所以我成日都話Clockenflap今年line up真係好差
頭頭唔到岸

clockenflap當係一個nostalgia, blast-from-the-past 都ok

哩啲就係愛啦

其實我都係.

當年外國見到唱片舖用4大個櫥窗宣傳Massive Attack新碟係好震撼

諗諗下 我次次去日本定外國都好 我都無行唱片店 唯一一次例外係去咗北京後海

行下碟鋪係必須
雖然家陣好多碟都係上網買到
尤其新貨嘅野 全世界都咁上下
分別就係嗰間野有嘅特色野

上次去到Music Fear Satan
見佢咁撚多Hardcore/Metal 甚至係Doom呀 Black野
睇下都覺得好過癮

雖然最後都淨係買返隻Alcest Le Secret嘅黑膠

呢個真

但你啱我唔會去睇佢地。

意大利領事館一年都會搞唔少免費classical live. 你可以R黎睇.

比較classical唔係classical。
Michael Nyman Philip Glass World's end girlfriend例如。
https://blankenberge.bandcamp.com/album/radiogaze-lp-2017

俄羅斯
鞋膠

又推?

因為年尾
要聽下回顧下

本身見Deafcult隻膠寄左成個月終於到(屌你老母USPS)
想推多次 但前面實在Post太多 就算了

經過那些年多無數次喺外國訂碟等到2046嘅經驗
我依家情願貴啲都去white noise買

其實都係班友鍾意貪平用USPS先咁鳩耐

問題係啲bandcamp先搵到嘅野 好多時white noise都未必真係會入
好難相信搞your mum同clockenflap既係同一班人

香港地搞band show既,中我心水機會高既就your mum 同HA

但HA搞唔起英美流行緊果堆indie(加上依加收左皮)

換句話即係依幾年最滿足最深刻既show,其實都係your mum搞

但clockenflap d linup就每年都令人覺得到喉唔到肺

講到尾要搞起一連3日既festival 同單一場show分別太大

為左賣飛,lineup 一定要迎合聽眾

我覺得clockenflap絕對有足夠觸覺同眼光,可以搞一年依個post既巴絲都滿意既lineup

但門票銷情就⋯
好難相信搞your mum同clockenflap既係同一班人

香港地搞band show既,中我心水機會高既就your mum 同HA

換句話即係依幾年最滿足最深刻既show,其實都係your mum搞

但clockenflap d linup就每年都令人覺得到喉唔到肺

講到尾要搞起一連3日既festival 同單一場show分別太大

我覺得clockenflap絕對有足夠觸覺同眼光,可以搞一年依個post既巴絲都滿意既lineup

但門票銷情就⋯

Yellow 巴打講兩句 佢好似攪開

呢個真

但你啱我唔會去睇佢地。

我一年會洗$4000-5000睇live
Clockenflap + wow and flutter + 其他唔同style嘅嘢
今年比較特別係睇左阿蛆
同埋去左英國睇The National同Lorde
下年佢地兩個六月又喺英國玩fest
可能又會睇佢地

5千蚊可以幫多好多囡囡脫苦海

但門票銷情就⋯

YourMum一場平均都已經收你$500. 跟本冇得比.

而且不嬲Clockenflap最正嘅都係YourMum台. 對我嚟講睇到Mitski+Hvob+Totorro已經好滿足.

但門票銷情就⋯

YourMum一場平均都已經收你$500. 跟本冇得比.

而且不嬲Clockenflap最正嘅都係YourMum台. 對我嚟講睇到Mitski+Hvob+Totorro已經好滿足.

佢地d散show唔係執好多
M字頭入唔入westbank同gaza

呢個齊哂我堆新歡
仲要係乜類型都有啲
頭頭唔到岸

哩啲就係愛啦

其實我都係.

行下碟鋪係必須
雖然家陣好多碟都係上網買到
尤其新貨嘅野 全世界都咁上下
分別就係嗰間野有嘅特色野

上次去到Music Fear Satan
見佢咁撚多Hardcore/Metal 甚至係Doom呀 Black野
睇下都覺得好過癮

雖然最後都淨係買返隻Alcest Le Secret嘅黑膠

睇下都過癮 <-- 呢句真係indie仔行唱片店心聲
果種獵奇感,然後撞彩咁買一兩隻
嗚呀
新黎,royksopp唔知算唔算
新黎,royksopp唔知算唔算

Robyn好耐冇出碟

M字頭入唔入westbank同gaza

我仲度緊個行程.....難道高麻鬼煩果d未必會去

1月尾老豆老母又話想我陪佢地去中國大西北自駕遊.....

中東果part個幾月唔夠我玩可能要cut野...

Hombre del Espacio - En Bancarrota

Noise Rock, Shoegaze, Bandcamp daily - Gatitx Discos

https://itunes.apple.com/hk/album/en-bancarrota/1249965199?l=en

應該係唱西班牙文 不過唔知點解好似聽梗日文小噪音咁 anyway 我覺得好青春好熱血 好撚好聽

俾你影響咗 我聽日都出個小回顧 介紹一張今年heavy rotation 嘅碟先

Hombre del Espacio - En Bancarrota

Noise Rock, Shoegaze, Bandcamp daily - Gatitx Discos

https://itunes.apple.com/hk/album/en-bancarrota/1249965199?l=en

應該係唱西班牙文 不過唔知點解好似聽梗日文小噪音咁 anyway 我覺得好青春好熱血 好撚好聽

唔就得咗 Name Your Rice

俾你影響咗 我聽日都出個小回顧 介紹一張今年heavy rotation 嘅碟先

我地一齊出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞