【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XVIII

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
THANK YOU for everyone making Clockenflap 2017 so incredible! See you again in 09-11 NOV 2018! Limited fan fare tickets on sale next Tuesday. Stay tuned!

多謝大家為Clockenflap 2017畫上完美句號!約定你哋,2018年11月09至11日再見!下星期二限量盲鳥票正式開賣,記得mark實呢度!

#clockenflap2017 #thankyou

盲鳥係咩黎?
樓花?

不鳥我就知
THANK YOU for everyone making Clockenflap 2017 so incredible! See you again in 09-11 NOV 2018! Limited fan fare tickets on sale next Tuesday. Stay tuned!

多謝大家為Clockenflap 2017畫上完美句號!約定你哋,2018年11月09至11日再見!下星期二限量盲鳥票正式開賣,記得mark實呢度!

盲鳥係咩黎?
樓花?

痴撚線

solange - a seat at the table

原來p4k選左依張做top album of 2016

睇黎我真係太耐無留意新音樂,脫哂節

我自己年度係tribute called quest 果張
音樂上雖然冇the low end theory 咁痴線
但手詞真係一絕

依隻
良作囉
睇返P4K個評分其實都唔係話好高
不過佢地都任性慣啦

班撚樣成日懶係有前瞻性引領潮流咁
Quote完先驚現自己打錯字

同isn't everything比
編曲成熟咗,比isn't everything少咗陣raw味
多了迷幻同大氣
when you sleep好撚正

我果然係唔識聽,淨係覺得走音好勁嗰首同尾嗰首好。
柒完喇我出番去。

走音好勁即係邊首?

呢首。
https://www.youtube.com/watch?v=fmhfN386Skw&t=469s&t=469s&t=469s

邊度走?

走音應該係形容黎姐
又唔係真係走左音既

http://blackesteverblack.bandcamp.com/album/you-know-what-its-like

wishlist 有張咁既野係到
唔記得幾時入落去

好似係Synth wave/ Ambient Pop果類野黎

盲鳥係咩黎?
樓花?

痴撚線

on9

盲鳥係咩黎?
樓花?

痴撚線

on9

如果佢出到Anderson Paak/Kendrick Lamar/Frank Ocean是但一個名我就同佢買

solange - a seat at the table

原來p4k選左依張做top album of 2016

睇黎我真係太耐無留意新音樂,脫哂節

我自己年度係tribute called quest 果張
音樂上雖然冇the low end theory 咁痴線
但手詞真係一絕

依隻
良作囉
睇返P4K個評分其實都唔係話好高
不過佢地都任性慣啦

班撚樣成日懶係有前瞻性引領潮流咁

懶有前瞻性性is fine
但呢隻我完全搵唔到俾第一嘅理由
全facebook搶住吹奏banksy attack

wfc

盲鳥係咩黎?
樓花?

樓花

編曲成熟咗,比isn't everything少咗陣raw味
多了迷幻同大氣

柒完喇我出番去。

走音好勁即係邊首?

呢首。
https://www.youtube.com/watch?v=fmhfN386Skw&t=469s&t=469s

邊度走?

係咪叫走音呢?
即係好似輕輕拖一拖個 turntable 首歌就會 off左key 咁。
唔止呢首,幾首都用左呢種engineering 不過呢首用得最重手。

wfc

我care

點解咁講

多了迷幻同大氣

柒完喇我出番去。

走音好勁即係邊首?

呢首。
https://www.youtube.com/watch?v=fmhfN386Skw&t=469s&t=469s&t=469s

邊度走?

係咪叫走音呢?
即係好似輕輕拖一拖個 turntable 首歌就會 off左key 咁。
唔止呢首,幾首都用左呢種engineering 不過呢首用得最重手。

係咪鼓入左之後果度

多了迷幻同大氣

柒完喇我出番去。

走音好勁即係邊首?

呢首。
https://www.youtube.com/watch?v=fmhfN386Skw&t=469s&t=469s&t=469s&t=469s

邊度走?

係咪叫走音呢?

係咪鼓入左之後果度

入股?
係咪拉tremelo 當走音?
利申: 唔知Zita講緊邊段, 9估

多了迷幻同大氣

柒完喇我出番去。

走音好勁即係邊首?

呢首。

邊度走?

係咪叫走音呢?

係咪鼓入左之後果度

吓我講嗰首係 To Here Knows When播,呢首我聽唔到有鼓播巴打。
除非一開始到尾好似地震嗰條track係鼓啦。。。
其實呢首成首都 loop住有我講嗰種 off key,定係我隻耳有問題?

下面呢首少d layers 應該易聽到(cut 埋位比你):
https://youtu.be/fmhfN386Skw?t=1073
係咪拉tremelo 當走音?
利申: 唔知Zita講緊邊段, 9估

唔係。
你話似 siide 仲多d,不過都唔係slide,因為有時連人聲都會off 埋。

係咪鼓入左之後果度

吓我講嗰首係 To Here Knows When播,呢首我聽唔到有鼓播巴打。

所以有時真係要信人。
換隻有圈既耳塞聽cd,一入歌就聽到鼓。

點解咁講

係咪因為現場啲visual打左政治野

點解咁講

係咪因為現場啲visual打左政治野

其實我覺得好尋常
佢地玩親呢首歌都會加呢啲政治嘢
不過字幕有stephy又真係幾好笑
ECM
ECM

收咗皮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞