沈門師兄弟徙置區第五十六期 - 市場兵凶勢危:易沽,加沽,亂沽

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
西子兄今日飲杯熱牛奶,睇Julia,打個靚J,早d 瞓啦

多謝關心
我個心好忐忑。

其實明知應該無事。都好似股災咁。
明知700升硬。都唔敢入牛。
乜撚野心態

買遠牛 唔貪就冇事
360 350應該安全
\|/
師父請我去旅行得唔得
\|/
師父請我去旅行得唔得

咁都要問,師父資助沈門弟子旅行成年啦

去邊開張單比師父就得
\|/
師父請我去旅行得唔得

咁都要問,師父資助沈門弟子旅行成年啦

去邊開張單比師父就得

我本都未追番哂

多謝關心
我個心好忐忑。

乜撚野心態

買遠牛 唔貪就冇事
360 350應該安全

安全到唔郁
\|/
師父同船
錢如噴泉

師父祝福
金銀滿屋

師父推介
錢使唔哂

師父擔心
徒兒小心

師傅high爆
徒兒放心
師父同船
錢如噴泉

師父祝福
金銀滿屋

師父推介
錢使唔哂

最重要佢真金PUT

多謝關心
我個心好忐忑。

乜撚野心態

買遠牛 唔貪就冇事
360 350應該安全

安全到唔郁

收回價360又未至於唔郁既
師父同船
錢如噴泉

師父祝福
金銀滿屋

師父推介
錢使唔哂

師父擔心
徒兒小心

師傅high爆
徒兒放心

話說 我真係成個月未見過師父high

會啦!落番幾百佢開put就會,快啦!

多謝關心
我個心好忐忑。

乜撚野心態

買遠牛 唔貪就冇事
360 350應該安全

安全到唔郁

CFU 買牛
我連遠牛都唔敢
我淆底。我認
我明知係升。但壓力大左好多。
感覺上對家着左紅BAR紅底咁。
功力大增
壓力大左。我應該點做?

指定動作

CFU. 屌佢老母
黃國英表示,「問君能有幾多愁,沒買騰訊沒買樓。」騰訊(00700)在短短幾個月內,創造出過萬億港元市值,將香港股民分化成為有份分及無份分兩大類。很多有幸撘上順風車的,已經不只是投資者,而是昇華成為信徒,長期持有。

騰訊的增長故事以及股價走勢,甚至將buy and hold及平均成本法復興,重振價值投資派的打法。不過,當慢牛變成快牛,股價短期波動必然增加,之前貨底穩坐釣魚船,現水平再追加的話,就一定要預咗會有調整。

無份分這個萬億盛宴的話,只能怪自己技不如人,曾經有一個好好的機會放在面前,而不懂得去珍惜,事到如今往者已矣,也無謂上車勉強自己,270蚊已經嫌三嫌四,400蚊才入市,萬一坐艇肯定心理極度不平衡。只是要小心一點,不能為了心裏好過而化身酸民,不斷尋找理由去合理化自己勁miss的失誤,甚至循環買Put想去救贖。要接受自己的價值觀和市場不同,騰訊這個派對注定無份,專心在其他範疇hit and run跑山便算。

真正重要的教訓,是注碼定輸贏,買騰訊不同買樓,不用傾全力投入,第一注豐儉由人。認同前景好,卻嫌股價貴,有理無理買少少,假如回落坐艇也不會輸得死,甚至可以把握機會再加一注。傳媒太過迎合香港人走精面的DNA,推崇十上十落,幾個巴仙的上落都要走位精絕。股市專收這種叻仔,要傻傻坐傻傻捱,靠控制注碼減低壓力,才得以修成正果。

豐盛金融資產管理董事 黃國英
(作者為註冊持牌人士,基金持有騰訊

升左咁多先黎追我都唔知講咩好
師父,我熊咗
聽日有錢數

多謝關心
我個心好忐忑。

乜撚野心態

買遠牛 唔貪就冇事
360 350應該安全

安全到唔郁

CFU 買牛
我連遠牛都唔敢
我淆底。我認
我明知係升。但壓力大左好多。
感覺上對家着左紅BAR紅底咁。
功力大增
壓力大左。我應該點做?

指定動作

CFU. 屌佢老母

升左咁多先黎追我都唔知講咩好

miss 多次近牛變遠牛嘅機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞