[睇書撚] 香港異類人仕研究 V

487 回覆
100 Like 6 Dislike
有個fd子話想睇啲灰啲既書,我介紹佢睇人間失格,佢睇左3分1話唔知本野想點撚樣棄左 我應該點說服佢睇埋落去?因為我真係好想佢理解下書中內容睇下有咩體會
最近睇完'尋秦記'新版,少左好多甜位

不過我鐘意台灣版的書字密d, 又好似大本少少

只係睇過TV版 想問下巴打小說版係咪精彩好睇好多? 新手想買黎睇下
大家覺得李天命既書睇唔睇得過?
番工同事極力推薦,話諗野既層次會有所提升
想搵用字唔會太深,內容吸引,最好一睇就停唔到果種,既英文小說睇
巴打們有無推介?

hunger games

非常推介

非常推介

本身我都幾欣賞佢
點知雨傘個排條友出黎9up, 即刻燒哂佢D書

非常推介

本身我都幾欣賞佢
點知雨傘個排條友出黎9up, 即刻燒哂佢D書

李天命個層次大約係中學讀物
吊你
以為講超能力
想搵用字唔會太深,內容吸引,最好一睇就停唔到果種,既英文小說睇
巴打們有無推介?

咩內容先 ?
懸疑? 科幻? 青春? 愛情?

咩都得
最緊要吸引

Homage to Catalonia by George Orwell

本書係Orwell 係西班牙內戰的自傳,佢係前線,受傷,巴塞隆拿巷戰,政治內鬥以及離開巴塞隆拿的事情。

Orwell參與的戰鬥其實冇咩睇頭,因為佢身處的前線比較平靜,而去到後面當參與戰爭的各個政團內鬥反而更好睇。

而本書有兩個附錄(原本係chapter)係講政治內鬥,同埋蘇聯點影響呢一場內鬥,仲有就係批判媒體報導等,呢兩個位係好好睇。而呢場政治內鬥就令到Orwell呢一位左派咁不滿蘇聯。

如果你係想睇西班牙內戰歷史,本書就唔係好好的選擇,不過你係想睇戰爭的個人經歷就係唔錯的選擇

Homage to Catalonia by George Orwell

本書係Orwell 係西班牙內戰的自傳,佢係前線,受傷,巴塞隆拿巷戰,政治內鬥以及離開巴塞隆拿的事情。

Orwell參與的戰鬥其實冇咩睇頭,因為佢身處的前線比較平靜,而去到後面當參與戰爭的各個政團內鬥反而更好睇。

而本書有兩個附錄(原本係chapter)係講政治內鬥,同埋蘇聯點影響呢一場內鬥,仲有就係批判媒體報導等,呢兩個位係好好睇。而呢場政治內鬥就令到Orwell呢一位左派咁不滿蘇聯。

如果你係想睇西班牙內戰歷史,本書就唔係好好的選擇,不過你係想睇戰爭的個人經歷就係唔錯的選擇

點解swindon d書排到咁撚亂 想搵本書都難
睇緊雅舍散文
中文太廢 睇得好慢

正呀喂屌你
又黎香港文學

睇緊雅舍散文
中文太廢 睇得好慢

佢D用字好深
原來佢手字其實唔係太討好
正呀喂屌你
又黎香港文學

恐怖短篇小說黎,好恐怖 劉生氣氛掌握得好
前排睇左拾香記,真係幾好睇
以拾香(細妹,而且死左)嘅視角,講佢屋企嘅每一個人(父母同佢9個哥哥姐姐)嘅故事,亦代表舊香港唔同類型人嘅面貌
故事當中穿插大量不同舊新聞,記錄香港大小舊事
正呀喂屌你
又黎香港文學

我覺得呢本係佢No.1
正呀喂屌你
又黎香港文學

我覺得呢本係佢No.1

佢文字好有藝術性 睇佢小說好需要思考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞