[睇書撚] 香港異類人仕研究 V

487 回覆
100 Like 6 Dislike
個topic

咁嘅topic 邊撚個會入嚟呀

悶呀嘛, 仲有D好奇既人入黎

吸引左入黎

而家睇電子書多…
好少買實體書

same
純粹貪方便
當然實體書在手感覺好d
不過基於土地問題

唔知點解我完全無興趣睇電子書,
不過無可否認係方便好多

電子書好方便,隨時都可以拎嚟睇
不過都係鍾意實體書個種感覺

我都喺暫時對電子書無興趣,對住電話/平板一陣對眼好快攰

用唔發光嘅ereader睇會好好多
巴絲打有冇散文書推介

英?中?

中文

睇你想睇邊一類同咩時期
遠有林語堂同梁實秋幾好睇
近可以睇陶傑 (搵舊少少會好睇好多),想睇香港掌故可以睇花千樹幫陳雲出個一堆,梁文道,馬家輝都可一讀

睇吓其他巴打有咩推薦

記憶像鐵軌一樣長

余光中有篇《鬼雨》,睇到我大開眼界
除左用字之外,仲有節奏感,一定要見識下

《鬼雨》係邊本?
記憶像鐵軌一樣長 無呢篇

我有本陳芳明編嘅《余光中跨世紀散文集》,裡面有好多名篇,《鬼雨》、《聽聽那冷雨》、《記憶像鐵軌一樣長》

如果唔介意簡體,網上都有《鬼雨》:
https://m.douban.com/group/topic/3566150/
個topic笑咗
個topic

咁嘅topic 邊撚個會入嚟呀

悶呀嘛, 仲有D好奇既人入黎

吸引左入黎

而家睇電子書多…
好少買實體書

same
純粹貪方便
當然實體書在手感覺好d
不過基於土地問題

唔知點解我完全無興趣睇電子書,
不過無可否認係方便好多

電子書好方便,隨時都可以拎嚟睇
不過都係鍾意實體書個種感覺

我都喺暫時對電子書無興趣,對住電話/平板一陣對眼好快攰

用唔發光嘅ereader睇會好好多

有時係街見到人地睇KINDER個D真係完全唔覺係電子MON

開左依本黎睇,比想像中有趣
金石堂呢?起碼唔會限住8本

之前諗過試 但搵唔齊啲書又貴啲
不過見過有人話搵到絕版書

正常博客來有,佢都有㗎喎
lm
呢個post正呀喂
咁啱我就係想搵關於二手書店嘅資料
利申我都係異類嚟
平時搭鐵嗰時全部人都係度低頭㩒電話
得我一個捧住本書嚟睇
個感覺好異類但又好存在

正常博客來有,佢都有㗎喎

我搵果啲都唔係話好冷門 結果一次都未用過金石堂
睇書睇得好慢 有咩方法改善

呢本好野黎,影響左我對飲食既睇法。
巴絲打有冇散文書推介

英?中?

中文

睇你想睇邊一類同咩時期
遠有林語堂同梁實秋幾好睇
近可以睇陶傑 (搵舊少少會好睇好多),想睇香港掌故可以睇花千樹幫陳雲出個一堆,梁文道,馬家輝都可一讀

睇吓其他巴打有咩推薦

明川(小思) - 豐子愷漫畫選繹 (散文)
小思集 - 翠拂行人首 (散文)
麥樹堅 - 對話無多 (散文)
麥樹堅 - 絢光細瀧 (散文)
以上都係好精采既香港文學散文

余光中 - 記憶像鐵軌一樣長 (散文)

另外依家煲緊 梁實秋 雅舍小品 ,有排睇
另外睇過蕭紅既散文都有好實在既情感流露

睇緊第1個CHAPTER, 真係有一刻想介左食牛
利申:全世界最鐘意食既野就係牛

每一個POST都有人問

佢每個chapter都有唔同啟發, 同埋d發現對我黎講有少少震撼。

每一個POST都有人問

其實唔駛刻意睇快啦
另外睇過蕭紅既散文都有好實在既情感流露

商市街ok

佢每個chapter都有唔同啟發, 同埋d發現對我黎講有少少震撼。

可能我見識小,粟米牛真係唔睇唔識
散文既話,19早期果d好正,好似泰晤士河畔、歷史和地理間的沉思。

近期果d, d分析同見解都ok, 但寫記事抒情果d, 就早期果d正好多。

可能我見識小,粟米牛真係唔睇唔識

我本身都唔識,睇完我先突然覺得,係喎,牛唔係應該食草架咩。

後面有chapter講素食者果part都gd.
散文既話,19早期果d好正,好似泰晤士河畔、歷史和地理間的沉思。

近期果d, d分析同見解都ok, 但寫記事抒情果d, 就早期果d正好多。

佢同梁文道我都幾鐘意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞