[睇書撚] 香港異類人仕研究 V

487 回覆
100 Like 6 Dislike

開左依本黎睇,比想像中有趣

呢本好野黎,影響左我對飲食既睇法。

睇緊第1個CHAPTER, 真係有一刻想介左食牛
利申:全世界最鐘意食既野就係牛

佢每個chapter都有唔同啟發, 同埋d發現對我黎講有少少震撼。

可能我見識小,粟米牛真係唔睇唔識

我本身都唔識,睇完我先突然覺得,係喎,牛唔係應該食草架咩。

後面有chapter講素食者果part都gd.

未睇到,本身諗住依D學術味重小小既書會睇得慢D
點知2個鐘就100頁

呢期睇緊呢本,講行為經濟學,都唔錯
睇書撚留名
最近睇左被討厭的勇氣同與成功有約
覺得阿德勒心理學好衝擊我
嘗試緊apply 落日常生活
睇書撚留名
最近睇左被討厭的勇氣同與成功有約
覺得阿德勒心理學好衝擊我
嘗試緊apply 落日常生活

搵到一本衝擊到自己既書真係好難得,好好享受
睇書睇得好慢 有咩方法改善

每一個POST都有人問

下次真係可以整個list出黎先

每一個POST都有人問

順便打埋嗰長期推薦書單

村上春樹, 人類大歷史, catcher in the rye, 余光中, 異鄉人......

每一個POST都有人問

順便打埋嗰長期推薦書單

村上春樹, 人類大歷史, catcher in the rye, 余光中, 異鄉人......

交比你啦

每一個POST都有人問

順便打埋嗰長期推薦書單

交比你啦

1984同animal farm都冇
仲有被討厭的勇氣
以前好鍾意睇書
但自從出左黎做野睇書嘅時間買少見少
同埋依家啲中文翻譯好似愈來愈差
愈來愈無心機睇書
以前好鍾意睇書
愈來愈無心機睇書

所有既野都只會係籍口

每一個POST都有人問

咁證明呢個問題的確好普遍

每一個POST都有人問

其實自己吸收到 睇得開心咪得
我小說睇得快成日隔一排就唔記得細節 靜係記得好唔好睇 甚至連有冇睇過都唔記得

每一個POST都有人問

其實自己吸收到 睇得開心咪得
我小說睇得快成日隔一排就唔記得細節 靜係記得好唔好睇 甚至連有冇睇過都唔記得

我一陣打篇野下次放第1頁
Q: 睇書睇得好慢,有無咩方法可以快D?
A: 其實睇書睇得快同慢真係無咩所謂,依家唔係考試,又唔係要迫自己睇大量既書,睇書係一種享受,去細味書入面作者想帶比讀者既樂趣。而每一個人既吸收能力都唔同,有D人可能1日可以睇完1本書,有D人要1年,但係當你係1年後問返佢書既內容,1日果個可能咩都答你唔到,咁既話睇得快都係無用。所以只要自己覺得岩就OK

仲有另一個因素就係揀自己鐘意既TOPIC,有D人鐘意科學,有人鐘意歷史,鐘意咪睇多D果方面既書。如果夾硬聽其他人既推薦而睇一D自己無興趣既書,自自然然就會睇得慢。有時遇到一D精彩既書,你會希望自己睇得慢D,可以係書入面既世界享受耐D

仲有就係,每一部書既資料性都唔同,我睇"群"依類有大量資料,仲間唔中上網SEARCH下相關既野既書,我睇左2個月。相反,東野圭吾既書,我一晚都可以睇得完。

總括黎講,閱讀既速度真係無咩所謂,最重要係睇得開心同埋學到野
Q: 睇書睇得好慢,有無咩方法可以快D?
A: 其實睇書睇得快同慢真係無咩所謂,依家唔係考試,又唔係要迫自己睇大量既書,睇書係一種享受,去細味書入面作者想帶比讀者既樂趣。而每一個人既吸收能力都唔同,有D人可能1日可以睇完1本書,有D人要1年,但係當你係1年後問返佢書既內容,1日果個可能咩都答你唔到,咁既話睇得快都係無用。所以只要自己覺得岩就OK

仲有另一個因素就係揀自己鐘意既TOPIC,有D人鐘意科學,有人鐘意歷史,鐘意咪睇多D果方面既書。如果夾硬聽其他人既推薦而睇一D自己無興趣既書,自自然然就會睇得慢。有時遇到一D精彩既書,你會希望自己睇得慢D,可以係書入面既世界享受耐D

仲有就係,每一部書既資料性都唔同,我睇"群"依類有大量資料,仲間唔中上網SEARCH下相關既野既書,我睇左2個月。相反,東野圭吾既書,我一晚都可以睇得完。

總括黎講,閱讀既速度真係無咩所謂,最重要係睇得開心同埋學到野

唔該你 因為我唔係太多時間睇書,但又想消化下書本內容唔想睇完就算所以先問。好似斜陽咁我睇左成個月先睇完
btw多謝晒咁多位巴打
成日睇小說都唔係好代入到個角色入面,令到體會唔深刻,唔係好感受到果個角色既情感/內心世界。有冇巴絲都有類似既問題
以前好鍾意睇書
愈來愈無心機睇書

所有既野都只會係籍口

依家每日朝早等車時睇十分鐘左右,睇下睇下幾個禮拜都睇得完一本書
以前好鍾意睇書
愈來愈無心機睇書

所有既野都只會係籍口

依家每日朝早等車時睇十分鐘左右,睇下睇下幾個禮拜都睇得完一本書

事實係依家阿豬阿狗都出到書
資訊爆炸反而令到啲書唔襟睇
依家我主要都係翻睇又翻睇啲經典算
買新書真係不了
成日睇小說都唔係好代入到個角色入面,令到體會唔深刻,唔係好感受到果個角色既情感/內心世界。有冇巴絲都有類似既問題

我覺得小說作品都係人夾人緣,同一部作品有人覺得精彩亦有人覺得沉悶。
當然精唔精彩都視乎作者功架嘅
個人而言,充滿詩化既散文/小說作品非常頂唔順
最中意既書 係The Unbearable Lightness of Being, Michael Henry Heim譯既 好著迷啲比喻同帶你入局既寫作手法 想問下巴打們有冇介紹
以前好鍾意睇書
愈來愈無心機睇書

所有既野都只會係籍口

事實係依家阿豬阿狗都出到書
資訊爆炸反而令到啲書唔襟睇
依家我主要都係翻睇又翻睇啲經典算
買新書真係不了

不能同意更多
劉明一身襪
新手想請教有冇愛情小說推薦

我又推多次 停車暫借問
舊啲就李碧華 現代啲就私心推介台灣嘅橘子

多謝返飛翔巴打介紹 有時間會去書局搵搵
另外多藍侵侵巴打介紹果堆英文書 小弟英文程度十分唔掂 應該睇唔明 多謝推介
最慘係睇完唔記得
但又偏偏鐘意睇歷史
劉明一身襪

你介紹本野真係唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞