諗極都諗唔明,究竟艾斯係點死?

230 回覆
416 Like 27 Dislike
溫度高就贏?

你用火, 我倒啲水落去你收撚左檔啦

無錯 溫度高就贏
你試下倒水落太陽到
究竟係咪上面成班比樓主誤導左定係我自己諗錯方向

又溫度又一堆物理理論

首先要確定左赤犬果拳有冇加埋霸氣先(我睇果段時係飛住睇唔太記得 )

如果係冇既我就諗ACE既身體係可以變做火

咁照計佢果拳應該同打空氣一樣冇分別 我話之你熱我幾多

火根本觸摸唔到既 等於ACE比槍射佢根本就唔會中槍一樣

我自己當時就係好似以上我所講咁諗

覺得赤犬就咁一拳打死ACE好BUG好HEA 作者大晒格硬做低佢
果實能力同邊個剋邊個根本就任尾田鳩UP,
何必咁執著合唔合理呢,
佢鐘意既話出隻發霉果實秒撚晒BIGMON班食物系都得嫁
尾田要佢死,行路仆個街都可以死啦

又溫度又一堆物理理論

首先要確定左赤犬果拳有冇加埋霸氣先(我睇果段時係飛住睇唔太記得 )

覺得赤犬就咁一拳打死ACE好BUG好HEA 作者大晒格硬做低佢

霸氣係俾普通人/非自然系嘅人都可以打到自然系
自然系本身就打到自然系所以赤犬打到艾斯係合理
無睇過one piece, 純粹討論下物理
上面有巴打講左火同岩漿既分別: 火(純能量) vs 岩漿(能量+物質)
而樓主引用既火三角, 岩漿正正能夠除出其中一角(氧氣), 想像下將岩漿倒落火堆度, 原本既火堆只會被岩漿覆蓋, 斷絕氧氣供應, 然後熄滅
如果純粹比較溫度, 兩個有溫差既能量/物質相遇, 溫度只會被中和
火>岩漿為前提, 岩漿本質岩石為高熱容物質, 兩者相遇, 岩漿會吸收火既能量, 令自身溫度提高, 本來略勝既火反而會被反噬
岩漿>火就更加唔使講

結論: 岩漿理論上係可以'燒盡'火
屌,可以頂到一億伏特既電既物料(肯撚定過晒橡膠個lv)你乜春熔岩都打唔入la

所以艾斯根本唔使用肉身頂

所以op個問題-究竟艾斯係點死?

艾斯係on9
結論:作者冇常識
3、岩漿與火對抗時之間的關係

火消耗岩漿的方式是汽化,也就是傳遞自己的熱能使岩漿由流體變為啟迪,宏觀來說是衝散岩漿。

岩漿消耗火的方式是吸收其熱能,在空間上的壓迫推進,還有幾十隔絕阻燃劑使得火焰沒辦法繼續為此。

因此,岩漿從現實角度上來說是能夠克制火的
紅髮比海王類咬手個單 我教尾田點兜啦
之後畫返個隻海王類係至勁個幾隻咪得

比剛出海既路飛一拳打柒?

隻野過左十年變左廢老 ok?

又溫度又一堆物理理論

掉轉
如果係水同冰
水一樣唔根本觸摸唔到既 等於比槍射佢根本就唔會中槍一樣
係咪代表冰拳打唔死水人

我有保留囉
用真實理論根本講唔通海賊王入面既野 個世界觀根本唔同 聽故又要駁故 唔中意未睇唔好睇囉

出現了
就係呢啲弱智起到講咩唔鍾意就唔好睇唔撚準人提出質疑,你有你睇我有我屌,你估個個好似你咁唔用腦消化劇情人地講乜就當啱?戇鳩仔

出現了 就係你呢傻鳩以為漫畫入面既野就係真實 有違常理下下要去推翻 你估個個好似你咁當漫畫入面既野係真一定要尋根究底 用翻現實套常理去解釋咩 我幾時有唔撚準你質疑 我只係覺得一套人地寫既作品係翻作者創作既角度睇未得囉 重以為自己係專家咁撚樣好撚醒目 要去用真實去質疑虛構出黎既漫畫 醒下啦懵撚 想笑撚死人咩戇鳩仔
上面有巴打講左火同岩漿既分別: 火(純能量) vs 岩漿(能量+物質)
而樓主引用既火三角, 岩漿正正能夠除出其中一角(氧氣), 想像下將岩漿倒落火堆度, 原本既火堆只會被岩漿覆蓋, 斷絕氧氣供應, 然後熄滅
如果純粹比較溫度, 兩個有溫差既能量/物質相遇, 溫度只會被中和
火>岩漿為前提, 岩漿本質岩石為高熱容物質, 兩者相遇, 岩漿會吸收火既能量, 令自身溫度提高, 本來略勝既火反而會被反噬
岩漿>火就更加唔使講

首先,我認為先搞清楚「燒盡」的定義

根據 中華新字典

燒 意思
1)使東西著火
2)用火或發熱的東西使物品受熱起變化

盡 意思
1)完畢 (達到極端)
2)全部用出(竭力做到)

以上得知,
「燒盡」一詞應指「使物質受物理加熱達至毀滅狀態的過程。」,
按此推理要令火陷受物理加熱至毀滅的過程並不合符物理邏輯,

而你所指「岩石吸熱岩漿覆蓋, 斷絕氧氣供應, 然後熄滅」,
這個過程應叫「撲滅」火陷才對,而非用「燒盡」一詞,

而且岩石撲滅火陷理應分類為屬性克制,而非尾田指上下關係之分,
舉個例﹕轟雷果實 和 橡膠果實 並非上下關係,而係屬性克制。
用真實理論根本講唔通海賊王入面既野 個世界觀根本唔同 聽故又要駁故 唔中意未睇唔好睇囉

出現了
就係呢啲弱智起到講咩唔鍾意就唔好睇唔撚準人提出質疑,你有你睇我有我屌,你估個個好似你咁唔用腦消化劇情人地講乜就當啱?戇鳩仔

出現了 就係你呢傻鳩以為漫畫入面既野就係真實 有違常理下下要去推翻 你估個個好似你咁當漫畫入面既野係真一定要尋根究底 用翻現實套常理去解釋咩 我幾時有唔撚準你質疑 我只係覺得一套人地寫既作品係翻作者創作既角度睇未得囉 重以為自己係專家咁撚樣好撚醒目 要去用真實去質疑虛構出黎既漫畫 醒下啦懵撚 想笑撚死人咩戇鳩仔

我哋咪係由作者創作既角度去推理緊作者的作品囉

出現了

你一定無睇過空想科學
岩漿>火就更加唔使講

根據 中華新字典

燒 意思
1)使東西著火

盡 意思
1)完畢 (達到極端)

以上得知,

而且岩石撲滅火陷理應分類為屬性克制,而非尾田指上下關係之分,
舉個例﹕轟雷果實 和 橡膠果實 並非上下關係,而係屬性克制。

如果火在岩漿上, 岩漿既高溫會加快火既燃料既燃燒(接觸面關係, 火燒上層燃料, 岩漿燒下層燃料, 理論上整體係燒得更旺)
當燃料耗盡, 岩漿係不可燃(高溫=/=可燃), 火三角無左, 在岩漿之上既火自然燒盡
岩漿>火就更加唔使講

根據 中華新字典

燒 意思
1)使東西著火

盡 意思
1)完畢 (達到極端)

以上得知,

如果火在岩漿上, 岩漿既高溫會加快火既燃料既燃燒(接觸面關係, 火燒上層燃料, 岩漿燒下層燃料, 理論上整體係燒得更旺)
當燃料耗盡, 岩漿係不可燃(高溫=/=可燃), 火三角無左, 在岩漿之上既火自然燒盡

燃料
岩漿>火就更加唔使講

根據 中華新字典

燒 意思
1)使東西著火

盡 意思
1)完畢 (達到極端)

以上得知,

按你的理論

我先假設 燃料為樹技 ,將樹技點著火,然後放在岩漿上,
樹技受外部的加熱消耗盡,導致火種缺乏燃料而熄滅,
係咁岩漿燒盡支樹枝?還是岩漿燒盡火炎?還是兩者皆被岩漿燒盡?

再大膽假設 我有枝電筒,我將它開著,然後單手摙爆,
電筒受外部的壓力造成結構損壞導致光熄滅,
咁我單手摙爆支電筒?還是單手摙爆光?還是兩者皆被我摙爆?
岩漿>火就更加唔使講

根據 中華新字典

燒 意思
1)使東西著火

盡 意思
1)完畢 (達到極端)

以上得知,

按你的理論

係咁岩漿燒盡支樹枝?還是岩漿燒盡火炎?還是兩者皆被岩漿燒盡?

睇你點理解啦
物理上根本無可能有純粹的火,要有媒介(火三角)先生到火, 光亦同理(可釋出能量/輻射的物質)
我認為佢地係因果關係, 所以上面我會話係兩者
如果硬要講純粹火, 係, 根本連燒盡的機會都無
同埋火(純能量, 無實質)本身無可能被combustion

按你的理論

睇你點理解啦
物理上根本無可能有純粹的火,要有媒介(火三角)先生到火, 光亦同理(可釋出能量/輻射的物質)
我認為佢地係因果關係, 所以上面我會話係兩者
如果硬要講純粹火, 係, 根本連燒盡的機會都無
同埋火(純能量, 無實質)本身無可能被combustion

火種熄滅的因果關係是燃料消耗,並不是岩漿燒盡。
而導致燃料消耗的因果關係先是岩漿燒盡

但前後結論並不能直接成因果關係,
就算無岩漿,(樹枝)燃料消耗盡,火種一樣會熄滅。

而「兩者皆被岩漿燒盡」的論證係犯下複合結果,一種因果謬誤,係指當某些原因導致多個結果時,在多個結果之間建立因果關聯。

例子﹕小華因為發高燒不退,於是發生了腦膜炎。

說明:有可能是「細菌感染沒妥善控制」造成「發高燒不退」和「腦膜炎」。換言之,即使沒有「發高燒不退」(比如吃了很多退燒藥),小華仍可能因為「細菌感染沒妥善控制」造成「腦膜炎」。

From wiki
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞