諗極都諗唔明,究竟艾斯係點死?

230 回覆
416 Like 27 Dislike
漫畫中艾斯比赤犬的熔岩拳打穿身體,然後瓜咗

赤犬解釋,因為岩漿是上下級的關係,所以上克下,岩漿可以燒盡

首先,比較吓兩者在溫度之間的差別

岩漿存在於650℃到1400℃的溫度中。可低至650℃,高至1400℃
火焰的溫度最高能達到2500℃以上
From wiki

可見在溫度上絕對能贏過岩漿

然後,稍微有讀過小學,有些少常識,都知道的鐵火角係 熱量、燃料及氧氣

所以,理論上岩漿只會提供充足啲熱量、燃料比燒得更猛。

此外,有關赤犬指出岩漿是上下級的關係的言論。先睇岩漿是如何形成。

要形成岩漿,首先要熔化原本是固態的岩石。固態岩石的熔化取決於三個物理條件:溫度、壓力、以及岩石化學成份。
From wiki

以上可見得個一個結論
岩漿的本體應係岩石,所以下級應是岩石,不是火焰,高溫(火焰)只是形成岩漿的條件之一
其實係因為赤犬勁過佢 唔關果實事
物質+能量 vs 能量
艾斯死係因為尾田唔係讀理科
霸氣穿體而亡
火最高溫度是2500, 但唔代表艾斯的火係2500度, 可能只有100度都唔出奇。
其實係作者on9
艾斯係用肉體黎頂
佢自然化路飛咪死囉
火最高溫度是2500, 但唔代表艾斯的火係2500度, 可能只有100度都唔出奇。

我簡單舉過例
假設有兩個容器
一個裝有1公升的水 一個裝有100毫升的水
如果將1公升水倒進100毫升的水的容器
該容器內是否等於1公升水?
100毫升的水會消失了嗎?

火亦同是道理,就算艾斯只有100火,你將1000火打進艾斯體內,只是增加艾斯火焰的溫度。
紅髮咁勁一開波都斷左手
比赤犬打死都無咩問題
如果樓主係白胡子
世界情色王係乜
岩漿係火上級,糯米係橡膠上級,幾億伏特的電過唔到橡膠…全部尾田話係就係架啦
紅髮咁勁一開波都斷左手
比赤犬打死都無咩問題

我們可以只以目視的方法概估出火光的溫度:

紅色(200℃-350℃)

橙色(350℃-460℃)

黃色(460℃-570℃)

黃白色(570℃-740℃)

白色(740℃-1150℃)

藍白色(1150℃-2500℃)

藍色(2500℃以上)。
艾斯係用肉體黎頂

艾斯開行哂火焰用「堅」嚟擋喎
我們可以只以目視的方法概估出火光的溫度:

紅色(200℃-350℃)

橙色(350℃-460℃)

黃色(460℃-570℃)

黃白色(570℃-740℃)

白色(740℃-1150℃)

藍白色(1150℃-2500℃)

藍色(2500℃以上)。

赤犬係紅色
艾斯係黃白色
佢自然化路飛咪死囉

假設艾斯用肉體擋岩漿拳
艾斯的肉體一早比岩漿的高溫熔化
拳頭再擊中路飛
紅髮咁勁一開波都斷左手
比赤犬打死都無咩問題

屌你真係大巴車落去d
大家都係四皇旗下第三勁既幹部,我完全唔覺艾斯打得過餅乾同傑克,根本艾斯只係歐文同大福個lv,白胡團無勁人先比艾斯上到位,4隊之後個班隊長連PX都打唔過
人地鳩作 會理呢啲野
所以話睇海柒既都係垃圾
紅髮咁勁一開波都斷左手
比赤犬打死都無咩問題

紅髮斷手真係戇鳩到完全解唔通,係細個睇先覺得感動
紅髮有冇手都冇乜所謂其實我覺得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞