諗極都諗唔明,究竟艾斯係點死?

230 回覆
416 Like 27 Dislike
唔明返去讀多啲書 上個網睇下都知咩料啦
一粒果實係純能量 另一粒係釋放能量加物質
講到咁白都唔撚明就算啦

仲有 尾田講既上下位 係講緊同性質既對戰產生既上下位
一個係純放能量,另一個係放能量又放物質再吸收你既能量
不如真係做多啲research 先好開po啦
引撚曬班傻仔上水 咁樣好玩咩?

你咁講我反而覺得純能量勁過有物質,根本物質就係拖累,況且你話吸收能量,究其係邊個吸收邊個熱能都未知

點解會係拖累? 其實好簡單咁諗,當艾斯用完果實能力之後,除左令周圍環境燃燒之外,佢仲剩低啲咩? 相反赤狗釋放完能力之後佢起碼仲剩返啲岩漿/岩石。 咁當你火拳同岩漿拳對撞,火焰最多都只係將岩漿再升溫,連將岩漿氣化都未必做到。咁仲洗唔洗諗溫度高低既問題?
成班傻仔睇王道漫走去研究科學,連反op都錯撚晒方向 咁撚多劇情,人設bug唔撚講
睇返上面啲留言都係得淡笑
講到咁白都唔撚明就算啦

你咁講係唔啱,首先,尾田根本無係作品咁無提及過相關字眼,

先看尾田係讀者解答指出上下級別的概念

然後用尾田的例子,找出上下級別的共同點

噸壓果實 > 公斤果實
-一個按噸位計算,一個公斤計算

冰凍果實 > 雪雪果實
-應是以冷凍能力為標準,判斷冰凍果實比雪雪果實更為優勝

武器果實 > 快斬果實
-baby5能全身變身所有武器,但Mr.1隻能變化出刀,武器果實變化能力較強

以上例子,可以得出一個結論,所謂上下級別關係,是指同性質能力上的優勢,

而你所指「一個係純放能量,另一個係放能量又放物質再吸收你既能量」,其實已經一早唔同性質,與上句「同性質既對戰產生既上下位」的意思前後予盾。

再根據赤犬對話「可以把火燒盡的岩漿」,由燒盡一詞推斷出尾田以高溫為優勢作為兩種果實之間的上下級別關係,此講法係較為合理
等睇尾田遲d出隻高熱火焰果實

一早已經有啦 動畫組出果個熱熱果實5000度
講到咁白都唔撚明就算啦

你咁講我反而覺得純能量勁過有物質,根本物質就係拖累,況且你話吸收能量,究其係邊個吸收邊個熱能都未知

點解會係拖累? 其實好簡單咁諗,當艾斯用完果實能力之後,除左令周圍環境燃燒之外,佢仲剩低啲咩? 相反赤狗釋放完能力之後佢起碼仲剩返啲岩漿/岩石。 咁當你火拳同岩漿拳對撞,火焰最多都只係將岩漿再升溫,連將岩漿氣化都未必做到。咁仲洗唔洗諗溫度高低既問題?
成班傻仔睇王道漫走去研究科學,連反op都錯撚晒方向 咁撚多劇情,人設bug唔撚講

首先,搞清楚個邏輯
你上面例子頂多表達出 岩漿果實 比 炎炎果實 能力上更為優勝,
但未解釋岩漿何如燒盡火焰?
用真實理論根本講唔通海賊王入面既野 個世界觀根本唔同 聽故又要駁故 唔中意未睇唔好睇囉
因為艾斯用錯道念力
用真實理論根本講唔通海賊王入面既野 個世界觀根本唔同 聽故又要駁故 唔中意未睇唔好睇囉

咁係你個人喜好問題啫
我哋洗乜理你感受
根本成套野都係睇作者9up,只不過佢有d位又9up得幾好睇之ma,惡魔嵐腳又夠on9啦,連果實都未食既普通人隻腳應該一早就熟曬啦
尾田:我寫咩就係咩啦,又唔係現實

所以咪話會討論同正評班人on9
本身就問點解艾斯自然系都會死
而家又係到問點解唔夠打 點樣燒盡
算啦 成班傻仔根本一開始諗既野就錯曬

所以咪話會討論同正評班人on9
本身就問點解艾斯自然系都會死
而家又係到問點解唔夠打 點樣燒盡
算啦 成班傻仔根本一開始諗既野就錯曬

根本無人講過艾斯點解唔夠打
而係分析緊艾斯啲死因
討論區就係乜都討論吓
都唔明咁大反應做乜

說話又唔係咁講,海賊王唔似高達咁有自己一套科學系統,如果尾田寫既時候唔係參考現實科學,海賊王既世界觀應該一早崩左,佢話火剋水,雷剋橡膠你都吹佢唔脹,所以岩漿剋燒燒呢個設定就係Bug,長編故事有一兩個Bug其實唔出奇,依加又唔係屌海賊王垃圾,話唔定尾田之後兜得返
紅髮有冇手都冇乜所謂其實我覺得

鬼僕
等睇尾田遲d出隻高熱火焰果實

使唔使用石油氣做燃料架?
簡單d
燒燒果實=打火機
熔岩果實=熔岩
另外樓主個色溫表係用係黑體
當艾斯既火光係黑體所發出黎 咁個溫度係岩
但係岩唔係黑體 所以唔係跟個色表
焰色測試中學都有玩過啦
唔同物質燒落去隻色都唔撚同
簡單d
燒燒果實=打火機
熔岩果實=熔岩
另外樓主個色溫表係用係黑體
當艾斯既火光係黑體所發出黎 咁個溫度係岩(correct)
但係岩石唔係黑體 所以唔係跟個色表
焰色測試中學都有玩過啦
唔同物質燒落去隻色都唔撚同

好多岩
講到咁白都唔撚明就算啦

火焰既溫度可以去到2000度,岩石既溶點係900-1300度,艾斯輸只可能係佢既火焰唔夠熱,如果夠熱岩石都會比佢熔化,咁最後其實都係溫度比拼,岩石又點會唔係拖累

你講緊咩?岩漿經已係液態啦 仲講咩岩石??
成班友仲講緊溫度高就會贏
咁青雞打佢地兩位係咪輸撚硬啊?
姐係你地鍾意拎住本中文書去研究英文
咁我唔會怪你地既

火焰既溫度可以去到2000度,岩石既溶點係900-1300度,艾斯輸只可能係佢既火焰唔夠熱,如果夠熱岩石都會比佢熔化,咁最後其實都係溫度比拼,岩石又點會唔係拖累

你講緊咩?岩漿經已係molten state啦 仲講咩岩石??
超人系既能力係天馬行空,唔合邏輯係正常
動物系既能力如果唔合邏輯,頂多都係指鹿為馬
自然系既能力係來自大自然,如果自然系既能力唔合邏輯,就代表海賊王成個大自然都唔合邏輯,換個例子,如果雪雪果實天生剋冰凍果實,就代表成個海賊王世界既雪既凍結能力勁過冰,咁路飛佢地應該一早係pH島死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞