《 我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信》 (2)

1001 回覆
737 Like 5 Dislike
佢呀媽未死?
「咁即係咩意思?」佢問。

「我再繼續喺另一個世界搵,搵咗大概兩日,都係搵唔到妳媽媽嘅名。」

佢本來拎住凍檸茶嘅手開始震抖。

「即係⋯⋯點?」

「你想同我講咩?」

「其實妳會唔會好想見返妳媽媽。」

「點解會咁講。」

「無呀。我問下啫。」

「你不如講返,你啱啱咁問我係咩意思?」

ZZZZZZZ⋯⋯

「喂南門亮!你唔好哩個時候扮渴睡症發作啵!」

見呃佢唔到,我唯有坐返正個人。

「如果喺陰間嘅住宅地址中,都見唔到個人嘅名,而搵都搵唔到,就證明嗰個人係唔存在喺陰間。」

王胤瀅全神貫注咁望住我,聽我講嘅一字一句。

「咁就有一個可能。佢喺人間嘅孽已經還清,去咗另一個新地方。」

佢皺眉咁點點頭,好似似明非明咁。

「只不過去另一個新地方,都有跡可尋。我喺陰間嘅出境記錄,都搵唔到妳媽媽嘅名。」

「所以我相信⋯⋯應該係話好肯定,妳媽媽根本未死。」

話聲未畢,杯落地之聲已起。
啱啱攰到昏迷咗
有人估中左

啱啱攰到昏迷咗

莫非你就係南門亮
就嚟爆POST
下一個POST可能係我喺連登最後一個POST
就嚟爆POST

Gay廉你搞咩
就嚟爆POST

whyyyyyy
騷擾
唔係搔
定係你屎忽痕要r?
就嚟爆POST

再見
就嚟爆POST

你快啲講清楚做咩事喎
騷擾
唔係搔
定係你屎忽痕要r?

差唔多啦voice typing係咁上下
就嚟爆POST

再見

為何?
因為要你地問點解嚟推post
就嚟爆POST

點解係最後
咁惟有推多幾下

究竟點解?

好唔捨得忌廉
當我同王胤瀅再一次見返佢媽媽嘅時候,已經唔再係屋企,而係一間公立醫院。

王胤瀅嘅媽媽瞓咗係病床上,臉無血色,口插住喉,好似話係呼吸系統已壞。

原來,王媽唔係一個已死之人,但係一個將死嘅人。

「佢係幾日前送嚟醫院嘅,不過一直都無人探佢。」醫院嘅姑娘咁同我哋講。

王胤瀅企係房病門口好耐好耐,都唔敢入去睇佢,淨係隔住窗望住佢。

直到我話:「唔通嚟到都唔入去?見一面都好。」我一手推咗佢入病房。

王媽媽大槪感到有人嚟,微微張開眼睛,左望右望。

當佢發現係王胤瀅,眼睛即刻掙大,好激動咁,好似離床而逃。

「媽⋯⋯係我呀。」王胤瀅開口講。

當知道王媽媽未死嘅消息後,王胤瀅即刻去搵佢爸爸,佢爸爸先一五一十將所有嘢講晒出嚟。

所謂嘅謊言與真相。

原來當年,並唔係王媽媽拋棄佢哋,而係王爸首先搭上咗內地公司嘅女職員,自己外遇在先,但王媽媽並無諗住離開哩個家。

作為一個女人,可以點,只好繼續忍落去。
只係女職員,亦即係後來嘅後母,踩場踩到上嚟,上到嚟屋企搵王媽媽:「你老公就肯定要我架啦,我勸你都係死咗條心佢啦,佢唔會要返你㗎。」

「個女都肯定跟佢,咁你想你個女日後有好日子,我對佢好嘅話,不如趁佢未懂事就走啦。」

佢逼走王媽,逼王媽講到係佢拋棄王胤瀅,等王胤瀅唔洗掛住佢,唔會再對佢有牽掛。

但王媽係每時每刻都好掛住王胤瀅,即使去咗遠地工作。

所以無論係畢業定返學,佢都會返嚟出席,不過要係最遠嘅位置去祝福佢女兒。

「如果想你個女生活好啲,讀好嘅學校,不如你做人阿媽都出一份錢啦。」

後母又咁樣,哄王媽每個月都交一筆錢出嚟,話係對王胤瀅供書教學嘅一啲津貼。

一個女人獨力生存已經好唔容易,再加上佢每個月都畀緊錢後母,名義上嘅生活費,所以王媽嘅生活一直都唔係咁好,喺外地打工都只能夠住最平嘅樓。

今次返嚟,唔知係咪知道自己時日無多,而且王媽知道佢地已經同王胤瀅講自己死咗,所以同佢哋協議好,用鬼魂嘅方式,默默咁係背後守護住佢。

哩段日子都係咁樣過佢嘅生活,用佢嘅方式守護佢個女。

「媽咪,妳要捱落去呀,我仲未還返欠妳嘅債㗎⋯⋯」

王媽媽勉強咁笑住,點點頭。好似係應承緊王胤瀅咁。

哩次係王媽媽最後一次笑。

王媽同王胤瀅嘅相處時間,唔夠一日,王媽就撒手人寰。
王媽死咗之後,王胤瀅水火月個人好似無咗靈魂咁。

「喂,妳唔好做傻事呀。」喺醫院嘅外邊,我同佢講哩句。

但行唔夠幾步,佢依然都係呆下呆下咁行,我諗由佢一個人,應該同送佢去死無分別。

我決定留返低。

我哋去咗堅尼地嘅海旁,佢坐喺海邊,一路望住海一邊飲酒。

佢飲到係咁咳,一睇就知佢係一個唔識飲酒嘅人嚟。

「唔識飲就唔好飲啦。」

「我唔係好明⋯⋯點解個天會拎走我一切嘅嘢。」
個呀爸好撚狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞