《 我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信》 (2)

1001 回覆
737 Like 5 Dislike
手上仍然拎住茫CHA CHA交畀我嘅信。

雖然唔知發生咩事,但既然嚟到,送信就係最重要,我開始去搵茫先生口中嗰一位首領。

行行下街時,畀人跟蹤嘅感覺又再次出嚟。

仲要係好強烈嘅危險訊息。

轉頭一望,又係一個黑裙嘅身影。

到底佢係邊個,做咩要跟住我。

但過咗一陣,嗰種感覺又再消失。

終於到達首領住址,佢嘅木屋旁有一塊一望無際嘅田,大得驚人。

而佢,正喺田邊講緊嘢,身邊圍住好多人,個個都坐低聽,聽得全神貫注,甚為入神。
扮緊工無文睇 好辛苦 推呀

扮扮下工瞓咗

扮扮下工瞓咗

咁爽有得訓
點解有人/鬼圍住佢嘅 唔係唔去得人/鬼地嘅田咩
首領落到去都仲係首領

不過咁大塊田,有排還了

唔可以入屋

扮扮下工瞓咗

咁爽有得訓

老闆:返屋企瞓仲爽

唔可以入屋

其他鬼呢?

唔可以入屋

其他鬼呢?

乜鬼?

唔可以入屋

其他鬼呢?

乜鬼?

我以為其他鬼只可以係自己area活動

唔可以入屋

其他鬼呢?

乜鬼?

我以為其他鬼只可以係自己area活動

有分唔同區嘅人 好難跨區
我一直以為功得越多就越大塊田
原來係相反
我一直以為功得越多就越大塊田
原來係相反

唔知呢可

扮扮下工瞓咗

咁爽有得訓

老闆:返屋企瞓仲爽

咁我返囉
終於見到哩個傳說中嘅首領,首領佢係一個白髮黑皮膚嘅老人,眼神堅定,有演說能力,不時帶動到觀眾情緒。

我都深深畀佢吸引,聽埋一份,直到曲終人散,先知道已經完場。

我先走上前:「先生你好呀,我係嚟自人間嘅郵差,受親人委託,係送一封信畀陰間嘅你。」

佢望一望我,臉帶慈祥嘅微笑話:「係邊個嘅信?」

「係你個仔畀你嘅信。」
推啊
做緊gym都幫你推
推到有文
返工悶死人啦
食完飯有文睇
佢雙手咁接過封信,然後拆開就讀。

「首領,你幾好嗎?

距離你入獄,已經係廿幾年前嘅事。記得入去前,你講咗一樣野畀我哋聽。

你話歷史上大部分嘅抗爭,從來都好似喺黑夜進行咁,黑到完全睇唔到希望。

因為我哋係逼緊一班當權者放棄自己專權,係一件極困難嘅事,所以漫長係好正常,唔容易亦係好正常。

記得嗰日落住好大雨,行雷閃電交加,地上嘅水同泥不停咁濺起,你無帶遮,大家都唔用遮,淋住雨送你最後一程。

你話,面對不公義,沉默係一種罪行,所以你抗爭。

闖入皇宮示威,喺當年要坐二十年。

好多人都覺得你係罪有應得,係抵死,話示威從來都唔應該過君主同政府嘅底線,係唔理性。

但你話真正嘅唔理性係,當無數人流浪街頭時、為生活餓受折磨、餓死而無所依時,仍然無動於衷。

而用盡方法表達聲音同意見,為嘅係去幫佢地,咁先叫作為人應有嘅理性。

諷刺嘅係,就連你幫嗰一班人都對你落井下石,話你係唔理性,但你卻為到佢哋坐監。

「有無後悔?根本唔值得為哩班人犧牲。」喺臨入監獄之前嘅最後,我問你。

你只係話:「係一個未有民主嘅社會,大部分嘅人都未嘗過民主嘅好處,自然唔會明白民主嘅可貴同重要性,亦唔會明白你今日付出嘅係乜嘢。

佢哋只會覺得你係度搞搞陣,但如果因為咁就唔去付出,就係本末顛倒。」

在場好多人都唔明白你講咩,包括我。

你大概從眼神睇到我哋嘅疑惑,就解釋:「就係因為社會唔好,我哋先想藉住改變哩個制度,去嘗試改變哩個社會嘛。點會怪返個社會唔理解你?唔理解你,唔係一件最普通不過嘅事咩。」
有人話,咁樣好孤單。

嗰日嘅雨,猛烈到我哩一世都記得。

你話:「行得前嘅人,總係孤單。」

臨走前,你叮囑我哋,第一,要識運用政治。

政治就係妥協同合作,你明白你係幾咁弱小,努力聯合同拉攏其他勢力,統一個戰線,擴大自己陣營力量,對付同一個敵人,咁先有曙光。

第二,記住民主亦係最可怕嘅暴政。民主唔一定係好,因為群眾可以係愚昧,唯有明白咁,先唔會變民粹。

你講嘅說話,我永遠都記喺心入面,亦成為支持我哋一班手足嘅精神。

首領,我想同你講,喺你死咗嘅幾年後⋯⋯我哋經過無數次嘅抗爭,終於都成功。

我哋經濟,坦白講無以前發展得咁好,經濟差咗好多,政治爭論多咗好多,舊勢力嘅人仲不斷追殺我哋,但值得嘅係⋯⋯大部分人都活得開心咗

因為我哋一齊努力緊,期盼住國家走向成熟嘅一日。

就好似你喺獄中死前講嘅:『歷史上大部分嘅抗爭,從來都好似喺黑夜進行,黑到完全睇唔到希望。

咁點解要堅持?

因為從來唔係見到盼望先堅持,而係因為堅持先見到盼望。』

首領,你話過成功咗要第一時間話你知,今日我就要話畀你聽⋯⋯你可以安息啦。」

「首領,你做咩喊呀⋯⋯」有個後生仔問佢。

首領抹一抹眼,摸住佢個頭話:「因為我廿年嚟每晚夢見嘅嘢,今日終於成真。」
Live
fuck
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞