《 我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信》 (2)

1001 回覆
737 Like 5 Dislike
忍唔住要回覆
真係好撚正
由其係講到民主自由突然好感觸下
推一推
支持
真係好撚正

真係好撚正

唉 樓主係呢啲時勢寫埋啲咁嘅嘢 好感觸
夢想成真⋯⋯

「娟姐,你有啲咩夢想喺希望實現?」

「最希望就係平平安安咁過每一日啦。」

「喔⋯⋯」

「我都唔明你,啱啱先係醫院出嚟,成身傷晒,特別係個頭呀,仲包到成個木乃伊咁,點解唔係醫院休息多陣?」

「咁係醫院瞓好悶嘛。」

「都唔明你,仲要請下晝假周圍走,點解唔返屋企瞓就算?」

「咁我都係去機場晒,話晒佢都救咗我。」

「是但你啦,而家啲後生⋯⋯」

我交完請假紙畀娟姐,就向機場出發。

客運大樓,旅客人流密集,來去匆匆,但我仍然喺人海中搵到佢。

「茫先生。」
佢包到成個中東女人嘅打扮,外人真係難認出係佢。

不過我認到佢誇張嘅衣服。

「你好返啦。」

「好返好多。」

「唔好意思,連累咗你。」

「傻啦。唔係你救我,依我暈喺嗰度嘅狀態,一定死硬。」

我哋坐喺機場入閘口,享受埋最後上機前嘅寧靜。

我好奇咁問:「你會唔會後悔?」

「嗯?」

「自己而家要不停流浪,不幾畀人追殺。」

茫生手指玩弄佢頸上嘅蒜講:「我爺爺一生都好少理屋企人,連我爸爸出世佢都喺街上抗爭緊。而我爸爸都係咁,甚至坐咗廿年監,但佢哋都無後悔。」

佢拔出粒大蒜,遞畀我講:「我都無,因為見到自己地方,終於開花,係一件美事。」佢笑一笑咁話:「同埋瓦努阿圖地方都好似唔錯呀。」

我唔知收唔收個大蒜好時,佢先解釋話:「哩個唔係炸彈嚟㗎。」

好啦。

我收起咗,佢就好認真咁話:「你知唔知,一般人都無諗過,蒜係可以開花。」

「我都係而家先知⋯⋯」

「但其實佢係可以。」

佢企喺身講:「好希望十年後我返嚟,香港會係一個開花嘅城市。」

佢伸手出嚟。

我諗咗一諗,握上去話:「一定。」

「好高興認識你哩個朋友。」

「我都係。」

當飛機緩緩升起,帶走我位朋友時,我喺機場望住粒蒜頭,內心不期然問咗一句。

其實蒜可唔可以開花?

可能要好耐,但我相信可以,

《茫CHA CHA 篇 完》

佢包到成個中東女人嘅打扮,外人真係難認出係佢。

不過我認到佢誇張嘅衣服。

「你好返啦。」

「好返好多。」

「唔好意思,連累咗你。」

「傻啦。唔係你救我,依我暈喺嗰度嘅狀態,一定死硬。」

我哋坐喺機場入閘口,享受埋最後上機前嘅寧靜。

我好奇咁問:「你會唔會後悔?」

「嗯?」

「自己而家要不停流浪,不幾畀人追殺。」

茫生手指玩弄佢頸上嘅蒜講:「我爺爺一生都好少理屋企人,連我爸爸出世佢都喺街上抗爭緊。而我爸爸都係咁,甚至坐咗廿年監,但佢哋都無後悔。」

佢拔出粒大蒜,遞畀我講:「我都無,因為見到自己地方,終於開花,係一件美事。」佢笑一笑咁話:「同埋瓦努阿圖地方都好似唔錯呀。」

我唔知收唔收個大蒜好時,佢先解釋話:「哩個唔係炸彈嚟㗎。」

好啦。

我收起咗,佢就好認真咁話:「你知唔知,一般人都無諗過,蒜係可以開花。」

「我都係而家先知⋯⋯」

「但其實佢係可以。」

佢企喺身講:「好希望十年後我返嚟,香港會係一個開花嘅城市。」

佢伸手出嚟。

我諗咗一諗,握上去話:「一定。」

「好高興認識你哩個朋友。」

「我都係。」

當飛機緩緩升起,帶走我位朋友時,我喺機場望住粒蒜頭,內心不期然問咗一句。

其實蒜可唔可以開花?

可能要好耐,但我相信可以,

《茫CHA CHA 篇 完》

無論雨怎麼打?
推胸推到想喊,屌你
屌你
對眼濕左啦
Live
好正啊篇文 粵語入文好有親切感

無論雨怎麼打?

同天安門無關係
我都想見到開花既一日

無論雨怎麼打?

同天安門無關係

蒜頭仍是會開花

無論雨怎麼打?

同天安門無關係

蒜頭仍是會開花

有可疑
睇到眼濕濕
Live
好正啊篇文 粵語入文好有親切感

粵文
好熱鬧

係咪做緊陰陽路之客似魂來
我睇唔到有客嘅

咁多人你都見唔到....
唔通

答案只有一個
你們不是人

我是愛你的人

只是貪圖我的肉體

不了 你肉體因飲太多gay廉導致有糖尿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞