《 我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信》 (2)

1001 回覆
737 Like 5 Dislike
佟蓳萱

讀音係 童緊圈?

自膠

應該係佟蓳萓
咁 童緊兒?
我一路以為佟係讀「滕」
新post留名
同緊兒
lived
新讀者係新post留番名先
啲故好感人
新post留名
留名
應該十二點出文
個女仔條裙變左灰黑色 即係之前送信跟蹤主角個女仔就係冬緊宜
lm
新post lm
好文正評
Lm!
又話12點出 點解要呃我
佟蓳萓⋯⋯

點解我唔記得咗哩段記憶⋯⋯究竟我仲有幾多嘢係唔記得咗?

「你返嚟啦?」哩個時候,誠哥敲敲門入嚟我間房。

「係呀⋯⋯」

「吳太太封信點?」

我猛然驚覺:「唔講住誠哥!我有緊要嘢做!」

當我趕到吳太太嘅屋企時,已經無人,我心知不妙。

我直接就撲去醫院搵吳太太,啱啱仆到去,就已經見到佢喺人群之中,手暗暗執一個類似啤酒瓶嘅物品,左手拎住打火機,正係想點燃。

「吳太太!」我立即喝住佢。

佢回頭,見到我好驚咁問「你⋯⋯你做咩會喺度?」

「吳太太,妳唔好咁傻啦!」我趁佢唔為意,一手搶過佢手中嘅打火機。

「畀返我!畀返我!」吳太太轉身想嚟搶,我哋就係醫院纏成一團。

「妳根本就唔想傷害人,妳心底裡面就唔係咁諗!」

「佢害死老嘢呀!」
出未呀
「妳知道係意外嚟!無人想㗎!」

「唔得⋯⋯唔得⋯⋯佢要賠返⋯⋯」

「妳其實唔係想要錢,妳只係好愛吳生,妳唔慣無佢嘅生活啫,係咪?」

吳太太爭唔過我,無力咁跌喺地上,眼淚湧流出嚟。

「咁多年啦⋯⋯無咗佢真係好⋯⋯好唔慣⋯⋯我唔得㗎⋯⋯」

「我知道㗎。」吳太太連吳生喺洗手間啲杯同牙刷都無扔到就知。

「你唔明⋯⋯你唔會明⋯⋯」佢搖搖頭講。

我捉住佢隻手話:「吳生有啲嘢托我同妳講,佢話:『生有時,死有時。人總有一死。我無怪過醫生,我相信佢都唔想。但我更唔想見到妳為咗報仇咁辛苦,因為憎一個人,係一件好痛苦嘅事嚟。老太婆,即使無咗我,都勇敢咁活落去好無?』」

「『因為⋯⋯我唔想因為報仇,而破壞咗原本美麗嘅老太婆。』」

吳太眼睛瞪大,我慢慢扶佢企返起身。

吳太太平靜咗一啲,但仍然話:「唔得,我唔可以無咗佢⋯⋯」

「妳知唔知道,吳生仲託我做一樣嘢。」

「?」

我由袋中掏出一個草製嘅戒指。
「哩個係⋯⋯?」

「佢親手做嘅戒指。」

「戒指⋯⋯?」

「吳生第二次向妳求婚,約定繼續照顧妳一生一世,但條件係妳要好好活落去。」

吳太太望住草戒指,喊住咁不停細觀。

「吳太⋯⋯你知唔知陰間並唔係人要去嘅終點站⋯⋯我相信吳生同妳將來一定會喺嗰個地方重聚⋯⋯咁妳願唔願意?同吳生許下哩個承諾?」

吳太太望住空氣,仿佛有個人企係嗰度咁,佢柔情咁望住佢。

唔知點解,眼前嘅吳太太突然變返年輕咁,青春可愛動人。

高大帥氣嘅吳先生亦跪喺佢身邊,為佢戴上戒指。

吳太太用最幸福嘅表情,咽泣嘅聲線講:「我願意⋯⋯」

讓我們將來繼續一起,永遠也不分離。

《吳太太篇完》

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞