《 我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信》 (2)

1001 回覆
737 Like 5 Dislike
可唔可以扑暈我
唔想開會

巴打加油
可唔可以扑暈我
唔想開會

巴打加油

可唔可以扑暈我
唔想開會

扑暈你無文睇架
好快就完架喇
推文
可唔可以扑暈我
唔想開會

扑暈你無文睇架
好快就完架喇

呃我
開到而家
可唔可以扑暈我
唔想開會

扑暈你無文睇架
好快就完架喇

呃我
開到而家

已放工
收工留名等文
「邊個國家?」

「嗯⋯⋯⋯⋯」

我開始唔耐煩咁講:「你一開頭又話好急嘅,而家係你唔合作啵。」

「無錯,」茫CHA CHA話:「我需要搵到一個人,報個訊息畀佢知,我知道你哋一直都有寄信去陰間嘅服務,所以先千里迢迢返嚟香港。」佢喺雜亂無章嘅袋入面,拎出一封毫無皺痕嘅信出嚟。

「就係哩封,求下你幫下我,將哩封信寄到出去就得。」

「有咩咁急?」我想問多一兩句時,茫CHA CHA耳朵郁一郁,突然大叫:「伏低!」

門口有幾個西裝友衝入嚟,舉起鎗,茫CHA CHA即刻反枱,禁低我,下一秒已經聽到如雷貫耳嘅鎗聲。

「痴線㗎!」

「咁都畀佢哋搵到嚟!」茫CHACHA拔出一舊佢頸上掛住嗰啲大蒜,口數住:「 2.1⋯⋯2.0⋯⋯1.9」然後向外扔出去:「食蒜啦你哋!」

頓時火光一閃,爆炸衝天。

我睇到成個人呆咗。

「喂呆咗做咩,快啲走呀!」佢急忙拉起我行,閃閃縮縮咁離開。

我個人完全仲未LOAD返好。

痴線⋯⋯究竟哩集發生咩事?
可唔可以扑暈我
唔想開會

扑暈你無文睇架
好快就完架喇

呃我
開到而家

已放工

我夠放咗
「你哋究竟係咩人嚟㗎?玩到咁癲嘅?」

我哋兩個由韓燒店走出嚟之後,馬上竄入人群當中,希望嗰班人見唔到。

沿路走已經聽到警嗚聲四起,好大陣象咁。

「啱啱追殺我哋班人,係國內嘅保守派嘅人。」
非駁故
點解非洲小國嘅保守派咁有錢可以追殺到香港

一個國家就算幾窮都好,佢個政府都唔會無錢
利申鳩up
非駁故

利申鳩up

外國勢力喺背後推波助瀾啦,好明顯
非駁故

利申鳩up

話明保守派,但又會派人追殺到香港咁激進
非駁故
如果有旁觀者望住主角訓
主角交信比陰間既人果一刻人間會發生咩事
係咪望住封信係剎那間消失左
「喂!」

點知我哋行唔夠幾步,已經又畀佢哋發現,我開始唔要命咁跟住茫CHA CHA逃命,走返去佢個藏身點。

喺路途上,佢就開始講起佢嘅故事。

茫CHA CHA嘅國家一直都係君主制,獨裁統治。曾經有英明嘅君主,帶領國家走向繁盛,只係近年出咗一個暴君,荒淫無道,先令唔少人想推返個政權。

而第一個人打起哩個期號嘅,就係茫CHACHA嘅爺爺,喺五十年前開始反君主政府。

無幾耐,佢爺爺就畀政府殺咗,繼承革命事業嘅,就係佢爸爸,亦係佢口中嘅首領。

「對唔住,哩件事搞埋你嗰份添,連累咗你。」

佢好抱歉咁講,哩個時候我哋已經返到佢工廠大廈。

「唔緊要⋯⋯我真係未遇過好似你咁嘅人。」

「你⋯⋯」

喺四十年前,佢哋國家嘅革命開始變化。

政府同反君主制嘅人越嚟越大衝突。

講到哩度,佢又忽然企起身。

「等等先,唔好出聲!」佢突然神色緊張起嚟,然後躡手躡腳咁走去鐵門,動作快速到好似動作明星,佢靜靜咁用耳仔俟近門口細聽。

「做咩?」我對佢哩個咁嘅動作好好奇,就問。

「SH!!」

佢用口形同我講:「佢哋又追到嚟。」

然後佢再靜靜咁行返過嚟,點知門口突然「呯」「呯」聲響唔停,門好似現起凹痕,睇嚟佢哋係想破門而入。
非駁故

利申鳩up

話明保守派,但又會派人追殺到香港咁激進

政制政策保守 唔等於手段唔激進

保皇黨(現稱建制派)嘅議會暴力不知幾勁~
非駁故
如果有旁觀者望住主角訓

係你會消失咗
gay廉寫痴線野又幾過癮
好撚好睇 想正皮一萬次
Pish
非駁故
如果有旁觀者望住主角訓

係你會消失咗

去左陰間?
幾秒之後,鎗聲響起。

「我哩個單位有另一個通道,哩面走!」佢拉住我就跑,推開房門,原來工廠哩幾個單位係打通,我哋穿過幾間房就去咗另一個單位嘅門口走。

「小心,哩度出去好可能就見到佢哋。」佢臨行前咁樣同我講。

我哋好小心咁打開門,門「嘰嘰」聲響,我個心都好停係度跳,深怕佢哋會聽到開門嘅聲音。

咁啱哩個位係佢哋個位嘅視線死角,所以睇唔到我哋。

好彩。

當我咁咁樣嘅時候,忽然有人大叫:「我聽到有腳步聲!」

死火!

我哋急忙由小偷嘅走法,變咗短跑選手嘅跑法,佢哋已經喺後面追緊上嚟。

「走呀!」

如雷貫耳嘅鎗聲係我哋身邊響起,好似下一秒就會打中我哋咁。

「入𨋢!」

啱啱𨋢門打開,我哋唔要命咁衝入去,𨋢門隨住子彈嘅摩擦聲而關上。

「嘩,你哋國家都玩得幾癲啵。」

「當然啦,我哋係我哋國家,係一班被好多人討厭嘅人嚟。」

「但你哋唔係想改變國家㗎咩?」

「就係改變先多人憎。大部分人都唔鍾意改變,因為咁樣會動搖到佢哋本身嘅利益。」

電梯開始到達樓下。

「嗯⋯⋯哩樣我都明白。」

「封信拜託你⋯⋯」

𨋢門一打開,一隻黑貓受驚咁衝入嚟,嘩叫咁撲向我身上,一陣濃烈嘅硝味傳入鼻中,抬頭只見鎗口,然後⋯⋯

呯!
gay廉寫痴線野又幾過癮

哩篇其實係睇落痴線啫
跟住點啊
仲有冇文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞