有冇人覺得"Texting Honglish"其實好有特色

184 回覆
1115 Like 102 Dislike
i diu le lo mo chow hi

u want do what seven??

if you want 1on1 ,u come

i fight,u,u know??

my power powerful

KO you,you sun of bitch
其實long time no see真係honglish咩。。。
我聽過唔少鬼講呢句
覺得佢哋本身都有講開

重有chop chop同out咗嘅no can't see其實都入咗常用語

樓主如果讀緊書嘅話不如寫份paper啦直頭
我記得見過paper定書講港式英文,例如英文本身無particle但我哋會加 (you okay ma? he on9 ga)

我忽發奇想鳩up吓架渣
本身係讀european studies
完全唔關事

巴打你好
唔好咁近睇電話 傷眼呀

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/26/092826_3717471812cf1a7d0aaede89c705a3d2.jpg

Wa

我真係試過同鬼佬講long time no see佢又真係明
其實long time no see真係honglish咩。。。
我聽過唔少鬼講呢句
覺得佢哋本身都有講開

絕對唔係
呢句嘢本來就係鬼佬自己成日用,樓主同嗰個乜春proffesor 講到好似鬼佬跟香港人用咁,仲要講到好似近呢幾年嘅事咁

啱啱google咗一吓
原來好似話呢句嘢有兩種起源
最早開始有人用係北美土著用佢地自己嘅文法講
"long time no see you"
而我地講開嘅"long time no see"
係源自中文文法
好耐之前已經喺英美啲china town被廣泛使用
應該唔係好關香港事
係我舉錯例
寫論文?

唔係呀琴日搭巴士忽發奇想渣
我唔是讀linguistics的
我fyp就係做kongish

其實兒家好多學者都爭取緊香港應該有自己嘅kongish

但係同時亦有好多學者爭論緊kongish其實係啲唔正統嘅英文,例如拼音咁 eg. i goed ga la

Descriptive grammar/linguistics其實唔駛討論係英文/dialect/pidgin/錯grammar,有data有分析就ok?
我fyp就係做kongish

其實兒家好多學者都爭取緊香港應該有自己嘅kongish

但係同時亦有好多學者爭論緊kongish其實係啲唔正統嘅英文,例如拼音咁 eg. i goed ga la

巴打讀ling?
之前有人話唔應該學廣東話拼音
會唔識寫 學埋中國d壞野

其實我又覺得唔會既 仲會更好
比外國人易學左,有系統咁去學
逆向影響返
當係平時同朋友之間派下膠咁
Cls 又算唔算?

我覺得算嘅
不過"chi lun sin"係全拼音而且未算好泛用
而家可能多啲人識
初初好多時同啲冇上開兩登嘅朋友傾計講cls佢地都唔知係咩
我聽過唔少鬼講呢句
覺得佢哋本身都有講開

絕對唔係
呢句嘢本來就係鬼佬自己成日用,樓主同嗰個乜春proffesor 講到好似鬼佬跟香港人用咁,仲要講到好似近呢幾年嘅事咁

啱啱google咗一吓
原來好似話呢句嘢有兩種起源
最早開始有人用係北美土著用佢地自己嘅文法講
"long time no see you"
而我地講開嘅"long time no see"
係源自中文文法
好耐之前已經喺英美啲china town被廣泛使用
應該唔係好關香港事
係我舉錯例

英美 china town咪華人用多
Cls 又算唔算?

我覺得算嘅
而家可能多啲人識

所以應該要教哂全部香港人 拼音
起碼全部人既 (我,你,好 ...會有一套standard拼音) 先唔會有唔明
再講honglish,先可以發展到
Add oil ar !
之前有人話唔應該學廣東話拼音
會唔識寫 學埋中國d壞野

其實我又覺得唔會既 仲會更好
比外國人易學左,有系統咁去學
逆向影響返

我覺得應該要宣傳吓耶魯同粵拼
起碼俾啲人知道吓廣東話拼音係有規範唔係亂鳩咁拼
Cls 又算唔算?

我覺得算嘅
而家可能多啲人識

所以應該要教哂全部香港人 拼音
起碼全部人既 (我,你,好 ...會有一套standard拼音) 先唔會有唔明
再講honglish,先可以發展到

不過其實我好多時候如果要打啲難拼嘅字我都會轉打英文或者中文算
廢事對方唔明又要解釋一大輪
Hon乜9野lish
Chinglish咪chinglish
連港女用語 小學雞5p字都吹奏
連登真係越嚟越低質 應該係冇高質過
唔係幾欣賞尤其第三種
覺,其實呢樣可以話係香港既vernacular (指日常生活中會使用嘅語言)
係真係得香港人先會明但溝通到,
無話好唔好嘅,不過都幾值得研究
ho ball
Ching ho ball
Diu on9 jai
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞