有冇人覺得"Texting Honglish"其實好有特色

184 回覆
1115 Like 102 Dislike
其實long time no see真係honglish咩。。。
我聽過唔少鬼講呢句
覺得佢哋本身都有講開

重有chop chop同out咗嘅no can't see其實都入咗常用語

樓主如果讀緊書嘅話不如寫份paper啦直頭
我記得見過paper定書講港式英文,例如英文本身無particle但我哋會加 (you okay ma? he on9 ga)

我忽發奇想鳩up吓架渣
本身係讀european studies
完全唔關事

巴打你好
唔好咁近睇電話 傷眼呀

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/26/092826_3717471812cf1a7d0aaede89c705a3d2.jpg

Dllmch ok pish sin
其實long time no see真係honglish咩。。。
我聽過唔少鬼講呢句
覺得佢哋本身都有講開

重有chop chop同out咗嘅no can't see其實都入咗常用語

樓主如果讀緊書嘅話不如寫份paper啦直頭
我記得見過paper定書講港式英文,例如英文本身無particle但我哋會加 (you okay ma? he on9 ga)

我忽發奇想鳩up吓架渣
本身係讀european studies
完全唔關事

巴打你好
唔好咁近睇電話 傷眼呀

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/26/092826_3717471812cf1a7d0aaede89c705a3d2.jpg

Wa
但係問題係3根本大部份時間都睇唔明(我懷疑連班港女都會讀出黎先知佢啲fd打乜柒),而且連廣東話拼音都談唔上,大部份時間都拼錯,對於你話呢種語言係香港人先睇得明,而且值得推祟嘅語言真係唔認同(就算拼得正確個可讀性都好低)
屌你老母
荃灣線?
啱啱都形住形住有人影鳩我
學術討論唔好起底ok?
但係問題係3根本大部份時間都睇唔明(我懷疑連班港女都會讀出黎先知佢啲fd打乜柒),而且連廣東話拼音都談唔上,大部份時間都拼錯,對於你話呢種語言係香港人先睇得明,而且值得推祟嘅語言真係唔認同(就算拼得正確個可讀性都好低)

可能係因為我班friend打嗰啲拼音算啱啲掛
我比較少遇到呢個問題
不過各有各睇啦
第三類爭議大都係預料之內
我聽過唔少鬼講呢句
覺得佢哋本身都有講開

絕對唔係
呢句嘢本來就係鬼佬自己成日用,樓主同嗰個乜春proffesor 講到好似鬼佬跟香港人用咁,仲要講到好似近呢幾年嘅事咁
屌你老母
荃灣線?
啱啱都形住形住有人影鳩我
學術討論唔好起底ok?

錯啦
Hku影你

我比較少遇到呢個問題
不過各有各睇啦

同意
除非typo,如果唔係就好易明
讀男校都係咁打,中三四左右已經打到而家大學grad 唔打唔舒服
根據果時有d同學成日出去溝女非正式統計,通常名校先會咁打,佢話英文好d先拼到,如果唔係會睇唔明
打埋啲核突拼音又唔係粵拼果啲真係好黑人憎
垃圾文化
仲衰過馬拉仔個啲"那個(普通話)indian(英文)sibe(馬拉話)xxx ah"
Chinlish已經夠垃圾仲拎呢啲mk港女偽abc bbc嘅共通語言出黎吹捧
所以話連登低質5p真係唔係冇道理

我比較少遇到呢個問題
不過各有各睇啦

同意
除非typo,如果唔係就好易明
讀男校都係咁打,中三四左右已經打到而家大學grad 唔打唔舒服
根據果時有d同學成日出去溝女非正式統計,通常名校先會咁打,佢話英文好d先拼到,如果唔係會睇唔明

以前texting都係用呢個方法加密啲msg廢事啲friend睇到自己講緊咩,因為身邊唔少人識睇,我地打到連space都無埋,彈noti側邊睇好Q難

Yichintextingdoehaiyungligorfongfatencryptdeemsgfaishideefdstaidoejeegaygonggunmea
一路睇都幾同意
睇到第三類真係
打呢d既全部都係on9港女
need push this lah
我班fd 成日都話
find a day bino then go eat sweet water
揾日打邊爐跟住去食糖水
long time no see用左好耐啦喎
問人食lunch洗咩咁長
用開lunched?
呢啲係真正香港文化 英國澳洲蘇格蘭嗰啲地方都有當地人先明嘅英文字啦 佢地得點解香港唔得 人地get唔到我地up乜春我會好自豪

yes!!
特別係用英文嘅鬼佬同班識中文嘅支狗台狗都get唔到
得我地香港人先明嗰吓真係

用正常英文班台狗支狗都唔明架啦
Arm ar ching
寫論文?
Cls 又算唔算?
唔係話唔支持 不過都係學好d英文把啦
jm9
勁撚憎第三種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞