點解科學家一定認為外星人需要水及氧氣?

212 回覆
1472 Like 82 Dislike
因為碳基生物好自大

所以會係si 基?

Silicon真係有啲廢
Silicon同carbon嘅相似之處係大家都係tetravalent(有四隻手)
但係有一個好重要嘅分別,就係Si-Si bond係廢過C-C bond好多
所以當你用silicon去砌一個molecular skeleton嘅時候
佢就會傾向自爆
例如你唔會砌到一個silicon版嘅glucose molecule
咁就更加冇可能砌到更複雜嘅生物啦

其實Si-Si bond廢都唔係冇破解方法嘅
雖然Si-Si bond係廢,但係Si-O同埋Si-F bond係超級究極強(其實係所有single bond入面排第二同第一)
不過fluorine係monovalent,所以加啲fluorine上去唔會幫到你砌skeleton
所以silicon星球唯一嘅希望就係Si-O bond
咁事實上我地只要將silicon同oxygen梅花間竹咁排

...-O-Si-O-Si-O-Si-O-...

係可以做到複雜嘅結構嘅,我地通常可以喺女人對波入面搵到,稱為矽膠

但係你要佢做複雜嘅化學反應都係唔得嘅,因為silicon始終冇辦法做到好似carbon咁多元化嘅bonding,好似話double bond, triple bond呢啲,仲有矽膠結構入面嘅oxygen atom亦都會阻礙好多化學反應,所以都係冇乜用

其實化學家專登分個organic chem出嚟研究同carbon有關嘅化學唔係只係因為地球生物係碳基嘅,而係carbon chemistry嘅複雜度真係冇其他元素可以比擬

仲有一樣野,就係其實地殻入面silicon係比carbon要多好多嘅
如果silicon compound真係可以做到咁複雜嘅野
人類就唔使咁辛苦走去採石油啦

點解一定要有4隻手
3隻 5隻唔得咩

因為要form octect structure?

4呢個數字就岩岩好一半,同時可以食到metallic同non-metallic elements

Carbon tetravalent
need sharing 4 e to obtain octet structure
C-H bond non polar
Catenation
Strong CC multiple bond and single bond
Mild electronegativity
So it can be form diverse stable structure

之前睇過si點解唔可以自然form到生命體,係粒nucleus大過carbon好多,個orbital同carbon有分別 form既bonding 角度會有分別

其實將來好有可能有si base既"生物",呢樣就係機械人,去到一個level機械人識得自己再生產/維修,你唔可以否定佢有生物特性

利申: 物理系grad
如果當搵咗好多個有水及氧氣嘅星球都冇發現
係咪應該繼續用呢個assumption?
其他星體可能有一套你想像唔到嘅system
理性討論

咁應該搵有咩元素嘅星球呢

想像唔到
可能係人類都未發現嘅元素?

元素應該發現哂咁濟
再有新既元素都係人工合成
極度唔穩定 存在係世界連千分一秒都無就decay

太武斷⋯我地可以做既研究同發現都係建立在地球這個生態環境,外面有太多極端環境係我地只能想像,即係夏蟲唔會識冰但就斷定呢個世界冇冰
理性討論

想像唔到

元素應該發現哂咁濟

太武斷⋯我地可以做既研究同發現都係建立在地球這個生態環境,外面有太多極端環境係我地只能想像,即係夏蟲唔會識冰但就斷定呢個世界冇冰

你分到elements同compound再討論會好d
理性討論

想像唔到

元素應該發現哂咁濟

地外星球可能會有地球冇嘅原素
理性討論

想像唔到

元素應該發現哂咁濟

唔識,我係一般論
請高手賜教
理性討論

想像唔到

元素應該發現哂咁濟

唔識,我係一般論
請高手賜教

elements = 元素,即係氧,碳,氫之類,人類已經搵曬所有元素,亦都識得合成d地球唔存在既,呢d地球唔存在既元素一般都係重元素/isotope,自然環境下好快會decay左

compund = elements組合而成既野,例如水,二氧化碳,的確有d生物唔使水都可以#生存到,最大機會有地外生物又最近既星球係土衛六泰坦,主要海洋成份係甲烷,要零下百幾度既環境下先會自然存在

形成生命最重要係有合適溫度,有通用溶劑,幅射同重力不可以太強或太弱,有大氣層,唔係單一睇水同氧氣,只係有齊呢兩隻野就好大機會形成到生命
why not both
又唔係得一種外星人
理性討論

想像唔到

元素應該發現哂咁濟

唔識,我係一般論
請高手賜教

element 已經係構成物質既最基本單位
Proton neutron electron
當然仲有再細d既 基本粒子 (我唔識)
Element 係講緊原子
Compound 係不同原子用不同連結方式既野
係唔同環境下有不同連結方式
但 Element 原子 就不變: 最多都係由另一隻原子變另一隻原子 nuclear reaction (唔係chemical reaction) 但都係世界上118種入面 or 你可以話會唔會119 up? 係ok
但呢d合成原素都根本唔stable 無討論空間
科學家只係base on已知條件去搵,唔係話一定要有

咁既問題都問得出,樓主智商都唔方高
d人又要講唔好用地球科技去搵外星人, 你咪自己用心靈感應去搵啦, 自己做架反重力飛船去外太空囉, 咁撚勁又唔信科學, 一味只係自己ff

想像唔到

元素應該發現哂咁濟

唔識,我係一般論
請高手賜教

elements = 元素,即係氧,碳,氫之類,人類已經搵曬所有元素,亦都識得合成d地球唔存在既,呢d地球唔存在既元素一般都係重元素/isotope,自然環境下好快會decay左

compund = elements組合而成既野,例如水,二氧化碳,的確有d生物唔使水都可以#生存到,最大機會有地外生物又最近既星球係土衛六泰坦,主要海洋成份係甲烷,要零下百幾度既環境下先會自然存在

形成生命最重要係有合適溫度,有通用溶劑,幅射同重力不可以太強或太弱,有大氣層,唔係單一睇水同氧氣,只係有齊呢兩隻野就好大機會形成到生命

無錯 能夠比有水同氧存在既physical environment
好岩形成生命 而形成既生命又會adapt 係個個環境既資源 所以會令人覺得有水有氧 就有生命
當然水同氧既chemical properties 緊容易比生物利用
大海撈針,其實唔難
科學家當然會想像嘅非碳基外星生物
而且一定比你想像嘅完整得多logical得多
但科學家唔係科幻小說家
唔會日日走出黎同你講佢想像中嘅非碳基外星生物
就算佢想象得幾真實都好
冇實體比佢研究點發表?

d人覺得自己咁發問好特別呱
哲學問題

想像唔到

元素應該發現哂咁濟

唔識,我係一般論
請高手賜教

但你講既野同我既一般論有衝突咩?
唔同環境唔會產生到唔同既元素?
俄羅斯有個話自已黎自火星嘅𡃁仔講過火星人係吸氮氣 可以上網睇下資料 (利申我印象睇過)

想像唔到

元素應該發現哂咁濟

唔識,我係一般論
請高手賜教

除非係特殊isotope,如果唔係宇宙其他元素搵到嘅地球都有

而isotope只影響物理性質不影響化學/生物性質

呢樣野中三應該全世界都學過,最basic 嘅chem來
冇人會知
但人類要的話,咁自自然然會覺得有氧有水星球存在生物機會高啲
冇人會知
但人類要的話,咁自自然然會覺得有氧有水星球存在生物機會高啲

智慧生物
強貼留名

元素應該發現哂咁濟

唔識,我係一般論
請高手賜教

除非係特殊isotope,如果唔係宇宙其他元素搵到嘅地球都有

而isotope只影響物理性質不影響化學/生物性質

呢樣野中三應該全世界都學過,最basic 嘅chem來

香港科普真係好撚差
俄羅斯有個話自已黎自火星嘅𡃁仔講過火星人係吸氮氣 可以上網睇下資料 (利申我印象睇過)

其實嚴格黎講
人類呼吸既主要都係氮氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞