點解科學家一定認為外星人需要水及氧氣?

212 回覆
1472 Like 82 Dislike
邊個科學家咁講過?

要水同氧氣係碳基生物
其實好簡單 星咁多 技術 資源有限
明知地球生物大部份都要水同氧
咁點解唔向呢個方向搵增加機會?
淨係近近地mars 同 europa 兩個都玩咁耐
你估真係望兩眼就知咩
如果當搵咗好多個有水及氧氣嘅星球都冇發現
係咪應該繼續用呢個assumption?
其他星體可能有一套你想像唔到嘅system
理性討論

咁應該搵有咩元素嘅星球呢
點解連登仔覺得有智慧生命體 唔洗氧 唔洗水 唔洗有機元素

但係走去屌柒耶撚無科學根據😂🤣

因為唔係個個都讀bio
點解連登仔覺得有智慧生命體 唔洗氧 唔洗水 唔洗有機元素

但係走去屌柒耶撚無科學根據😂🤣

因為唔係個個都讀bio

即係咁 你部電話 你部車洗唔洗飲水 洗唔洗要有氧氣
用已知探索未知有咩問題?
地球上大部分生物需要水同氧
咁咪朝住呢個方向搵囉
雖然事實可能係外星生物唔需要水同氧
但係你唔base on 水同氧去探索 有無限個可能性 宇宙咁大你點樣搵?
俾你又會落d咩assumption 當一樣野係生物?
你唔落d limitations 落去呢個唔叫探索 而係鳩搵 大落撈針
木星最大衛星泰坦有甲烷海,d科學家都覺得可能有生命

有人propose NASA 射支潛艇上去睇下,但nasa ban左
就係你班咁既人用現有知識局限左自己既思想..

上面仲要俾我見到個講晒經又咩NH3又盛

返屋企啦,讀左幾年phychembio係度懶醒
幾時有咁認為
屌 懶聰明
已知既生物係需要水同氧氣
唔用水同氧氣呢樣野點搵目標呀?
無目標咁搵 同搵左有水既星球先 相比 一定係搵左水先易搵d 喇

大家唔撚洗再講咁多 呢個巴打已經解釋左
不嬲覺得最可能有生物係土衛六
好想知之前係火星上影到雙蟹係點生存

有人propose NASA 射支潛艇上去睇下,但nasa ban左

一打唔洗找
科學家搵水同氧係因為想搵近似既文明

靠水氧維新既外星人既科技同進化史會同人接近

易交流同無咁危險
因為碳基生物好自大

所以會係si 基?

Silicon真係有啲廢
Silicon同carbon嘅相似之處係大家都係tetravalent(有四隻手)
但係有一個好重要嘅分別,就係Si-Si bond係廢過C-C bond好多
所以當你用silicon去砌一個molecular skeleton嘅時候
佢就會傾向自爆
例如你唔會砌到一個silicon版嘅glucose molecule
咁就更加冇可能砌到更複雜嘅生物啦

其實Si-Si bond廢都唔係冇破解方法嘅
雖然Si-Si bond係廢,但係Si-O同埋Si-F bond係超級究極強(其實係所有single bond入面排第二同第一)
不過fluorine係monovalent,所以加啲fluorine上去唔會幫到你砌skeleton
所以silicon星球唯一嘅希望就係Si-O bond
咁事實上我地只要將silicon同oxygen梅花間竹咁排

...-O-Si-O-Si-O-Si-O-...

係可以做到複雜嘅結構嘅,我地通常可以喺女人對波入面搵到,稱為矽膠

但係你要佢做複雜嘅化學反應都係唔得嘅,因為silicon始終冇辦法做到好似carbon咁多元化嘅bonding,好似話double bond, triple bond呢啲,仲有矽膠結構入面嘅oxygen atom亦都會阻礙好多化學反應,所以都係冇乜用

其實化學家專登分個organic chem出嚟研究同carbon有關嘅化學唔係只係因為地球生物係碳基嘅,而係carbon chemistry嘅複雜度真係冇其他元素可以比擬

仲有一樣野,就係其實地殻入面silicon係比carbon要多好多嘅
如果silicon compound真係可以做到咁複雜嘅野
人類就唔使咁辛苦走去採石油啦

點解一定要有4隻手
3隻 5隻唔得咩

一打唔洗找

記錯左係土星
因為碳基生物好自大

所以會係si 基?

Silicon同carbon嘅相似之處係大家都係tetravalent(有四隻手)
但係有一個好重要嘅分別,就係Si-Si bond係廢過C-C bond好多
所以當你用silicon去砌一個molecular skeleton嘅時候
佢就會傾向自爆
例如你唔會砌到一個silicon版嘅glucose molecule

雖然Si-Si bond係廢,但係Si-O同埋Si-F bond係超級究極強(其實係所有single bond入面排第二同第一)
不過fluorine係monovalent,所以加啲fluorine上去唔會幫到你砌skeleton

係可以做到複雜嘅結構嘅,我地通常可以喺女人對波入面搵到,稱為矽膠

但係你要佢做複雜嘅化學反應都係唔得嘅,因為silicon始終冇辦法做到好似carbon咁多元化嘅bonding,好似話double bond, triple bond呢啲,仲有矽膠結構入面嘅oxygen atom亦都會阻礙好多化學反應,所以都係冇乜用

其實化學家專登分個organic chem出嚟研究同carbon有關嘅化學唔係只係因為地球生物係碳基嘅,而係carbon chemistry嘅複雜度真係冇其他元素可以比擬

仲有一樣野,就係其實地殻入面silicon係比carbon要多好多嘅

點解一定要有4隻手
3隻 5隻唔得咩

因為要form octect structure?

4呢個數字就岩岩好一半,同時可以食到metallic同non-metallic elements
理性討論

想像唔到
可能係人類都未發現嘅元素?
因為碳基生物好自大

所以會係si 基?

佢就會傾向自爆

點解一定要有4隻手
3隻 5隻唔得咩

因為要form octect structure?

4呢個數字就岩岩好一半,同時可以食到metallic同non-metallic elements

Carbon tetravalent
need sharing 4 e to obtain octet structure
C-H bond non polar
Catenation
Strong CC multiple bond and single bond
Mild electronegativity
So it can be form diverse stable structure
理性討論

想像唔到
可能係人類都未發現嘅元素?

元素應該發現哂咁濟
再有新既元素都係人工合成
極度唔穩定 存在係世界連千分一秒都無就decay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞