點解科學家一定認為外星人需要水及氧氣?

212 回覆
1472 Like 82 Dislike
想搵d 近似人類既生仲體
成功率同可能性嘅問題
就算外星人唔洗水同氧,佢下面(食物鏈)都要掛
如果唔係外星人食咩

你地就係以人諗。。。
邊個話外星人 係人呀家陣
連食野都未必洗啦 科技可以玩太空旅行 勁你咁多
一早轉哂行 機械driod body 維生啦 純載意識體
我地人都諗到 外星智慧生命體 一定再超出我地可以想象既層面
其實 d whistle blower一早低調但official 地 公開左外星人 既科技能力既分野

在1964年蘇聯科學家卡爾達肖夫(Nikolai Kardashev)定下「卡爾達肖夫指數」(Kardashev Scale),用來為宇宙文明分等級,包括外星人,當該文明掌控越多能源,等級便越高。人類的科技不斷發展,能源需求便越大,將來人類不斷進步,或可由零型進化至一型文明。

一型文明(K1):可運用整個星體的能源,從太陽、熱能、火山、地質構造、水力及海洋等,所有地球可再生能源,甚至可儲起鄰近星體的能源,應付人口上升所需的能源。

二型文明(K2):社群可駕馭整顆恆星發出的能源,擁有速度接近光速的星艦,可探訪其他的星系。當有個月亮般大的東西進入太陽系,讓社群可有能力使其蒸發或者搬動該星球。

三型文明(K3):社群可掌握整個銀河系裏每一顆星星的能源,或許可以在銀河系內建造完善的蟲洞公路網,輕易到各星際旅行。
你地唔係覺得 班外星智慧生命體 能夠反重力長期旅行
係 唔洗運動既情況底下 仲要依賴氧同水呀
咁低既要求條件 點無限制 遠征任何一個角落呀
個邊環境條件一唔岩咪gg??
呢啲問題一早克服哂啦 假設要玩早時間太空旅行
你地唔係覺得 班外星智慧生命體 能夠反重力長期旅行
係 唔洗運動既情況底下 仲要依賴氧同水呀
咁低既要求條件 點無限制 遠征任何一個角落呀
個邊環境條件一唔岩咪gg??
呢啲問題一早克服哂啦 假設要玩時間太空旅行
屌 懶聰明
已知既生物係需要水同氧氣
唔用水同氧氣呢樣野點搵目標呀?
無目標咁搵 同搵左有水既星球先 相比 一定係搵左水先易搵d 喇

此Po已完

我都想問下樓主唔用已知既野去搵生物
咁生物既定義係咩?
我指住其他星球既石頭話佢係生物又得唔得
人一離開 地球 無重力下會出現好多問題
人唔運動已經會唔健康

外星人 一定克服左呢啲咁低層次既問題 先莫論已經行哂機械化
人唔運動已經會唔健康

外星人一定係高等生物?
負評俾樓主
人唔運動已經會唔健康

外星人一定係高等生物?

自己望埋上面我其他cm 講咩
痴撚線
睇呢個post真係笑撚死
總係有班撚樣出黎不懂裝懂
唔做research又覺得自己既分析係合理
樓上個reply仲要話咩唔需要水同氧好合理
呢d咁簡單既問題
你估班醒過你十倍既科學家冇諗過冇證明過咩
求其google都搵到答案啦
仲要講乜撚需要水同氧好合理
你仲醒撚過班科學家?
元素表都未撚識背就摺埋收皮啦

淨係又要識整部手機 出黎 先可以討論部電話?
踢波有美斯咁勁先可以講波經?
講馬要跑得快過隻馬?
你個logic 黎講乜撚都唔洗討論
連登要汁啦
唔想同你呢啲撚屌小學雞又罵戰成板你地至撚鍾意

覆完唔會再覆
btw 你都係番去睇你既教科書
睇聖經啦
個世界係人話你知咁大就係咁大
唔撚洗自己探索 飯來張口架啦
世界大戰
諗返起好多年前係舊登第一個覆既post就係呢個topic
科學家係想搵有智慧生命
咁水同氧就係必需

咁你一定唔需要水同氧
地球本身就有厭氧生物
你比氧氣反而會毒死佢
氧氣本身係一種毒性好強既氣體
所以人先會變老而且無辦法逆轉

佢地以為自己所知 已知 就係一切
個世界永遠係咁 但其實地球每秒都轉緊
佢地個班 知識來源 科學家 淨係連地球 50%都唔知探索完未
人類既自大 已經去到一個點
信個班仲要無知到一個程度
1.如果唔駛呢兩樣野生存,呢樣野應該唔叫生物,要另外比個名佢。

2.資源有限,要搵就搵機會率最大既星球。

3.搵到合適居住星球可以諗埋移民。
成班中二病毒撚以為自己醒過科學家
地球本身就有厭氧生物
你比氧氣反而會毒死佢
氧氣本身係一種毒性好強既氣體
所以人先會變老而且無辦法逆轉

佢地以為自己所知 已知 就係一切
個世界永遠係咁 但其實地球每秒都轉緊
佢地個班 知識來源 科學家 淨係連地球 50%都唔知探索完未
人類既自大 已經去到一個點
信個班仲要無知到一個程度

咁你有冇自己去研究下班科學家都唔識既野
咁到時佢地都要聽你支笛
以你咁進步既思維應該唔難做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞