點解科學家一定認為外星人需要水及氧氣?

212 回覆
1472 Like 82 Dislike
因為碳基生物好自大

自大到以為科學就係一切
點解連登仔覺得有智慧生命體 唔洗氧 唔洗水 唔洗有機元素

但係走去屌柒耶撚無科學根據😂🤣
呢一個係chem既問題
當外星人係有智慧既生物
咁佢一定well organised 一個好complex 既生物
太高溫 --> molecules/atoms highly disorder (entropy)
所有bond 都可以break 哂
無辦法做到 organised 既system
太低溫--> molecules/atoms highly well packed
lack of reactivity
所以點解有生命既地方 通常都要唔太凍 唔太熱
Molecules 如果係唔同physical state 對生物既進化會好有影響
solid state --too inert (highly order)
Gas state -- too active (highly disorder)
所以最好都係liquid state--> molecules 有足夠既reactivity 又唔會太過 散收收(disorder) 咁先有足夠條件形成複雜既生理系統
當生物進化體積愈大 surface to volume ratio 會愈嚟愈大 要進化到用transport system 去support further evolution. 咁係呢個key point 一個適當既 solvent 係好重要
stable, can dissolve nutrients , metabolites high heat capacity.
Viscosity, etc.
大既molecules 好易break down 唔long lasting 係個個plant 到
所以得返d好stable 既liquid 先可以long lasting
比生物適應之後利用
所以通常都係要用最細既而又stable 既liquid
所以都係得幾隻
水 NH3 Hydrocarbons, HF
水 同 NH3: stable, polar, 有hydrogen bond
Hydrocarbons : e.g. CH4 (唔溶ions) volatile 好易vaporised 要低溫先keep liquid state
HF acidic : protonate other molecules (low ph)
所以嚟嚟去去最好都係水同NH3 但水會better
佢能夠緊加Long lasting 係環境比生物利用進化

至於點解要有氧
其實都唔係一定 depends on 生存環境
但氧係一個唔錯既選擇
H2 F2 O2 N3 Nobal gas
O=O stable 另外佢既化合物好多 因為O好多時都可以form strong bond 所以oxidise food 既時候可以放出energy 比生物維持dynamic system
N2 要折三枝bond 同inert 唔會咁易比利用
(化學過左咁多年 到而家都仲用緊haber process 去break dinitrogen)
H2 F2 呢d 唔會long lasting 因為太reactive 唔會long lasting 你環境比生物利用
Nobal gas: inert

但總結 有無生命係取決係某個特定環境下 有無野可係個個環境下以形成一個dynamic system 所以個人認為唔一定係水同氧
可能真係有生命用NH3同 N2 生存到

但氧同水係一個幾好既platform 比生物進化

如果要按樓主既理講
你將地球既科學套落去已經唔合理

科學應該係去到邊度都係一樣
物理定律嚟
唔會話去到其他地方就變左另一樣野
(已現時科學認知咁諗)

咁又唔係wor 科學角度前提係講緊環境條件一樣就結局必定一樣
但地球同外太空環境唔同
可能有某d 強力因素拎成件事唔同哂
eg 重力極大
呢一個係chem既問題
當外星人係有智慧既生物
咁佢一定well organised 一個好complex 既生物

水嗰個係啱嘅
不過科學家唔係真係假設生物需要氧氣
因為地球都真係有好多唔使氧氣嘅生物
佢地都唔算真係好簡單,起碼係多細胞生物,例如海底啲蟲咁

咁點解要搵有氧氣嘅星球呢

咁係因為氧氣係非常reactive,基本上可以將成個星球未氧化嘅物質氧化,從中消耗咗啲氧氣,所以氧氣喺大氣層中係唔穩定嘅(以地質學scale嚟講)

另一邊廂,世界上能夠製造大量氧氣嘅化學反應少之又少,而且會用到比氧氣更唔穩定嘅物質(e.g. peroxide, permanganate, etc.) ,所以佢地都冇乜可能喺自然界存在

所以,如果我地喺某個星球搵到好多好多氧氣,咁就代表個星球上有啲機制會不斷製造氧氣,同時因爲地質過程冇乜可能造得出氧氣,所以啲氧氣有好大機會係有啲好複雜嘅化學系統(例如生物)製造出嚟

所以科學家搵有氧氣嘅星球唔係因為覺得外星人需要氧氣
而係你搵得到有氧氣嘅星球喺適居區嘅話
你已經叫緊糊
好似聽過地球最原始嘅細胞原本只係一堆係水底生存嘅厭氧細胞,而氧氣對佢地黎講係同毒氣一樣。
另外係地球亦真係有生物可以係極端(寒冷/大壓力etc.)嘅環境下生存。
所以外星生物唔需要水同氧都生存到真係唔奇。
好似話如果係硅基生物 需要既元素同生存環境就會完全唔一樣
講到尾都係因應環境而改變 其實條件幾嚴苛都可能有生存到
因為碳基生物好自大

所以會係si 基?

Silicon真係有啲廢
Silicon同carbon嘅相似之處係大家都係tetravalent(有四隻手)
但係有一個好重要嘅分別,就係Si-Si bond係廢過C-C bond好多
所以當你用silicon去砌一個molecular skeleton嘅時候
佢就會傾向自爆
例如你唔會砌到一個silicon版嘅glucose molecule
咁就更加冇可能砌到更複雜嘅生物啦

其實Si-Si bond廢都唔係冇破解方法嘅
雖然Si-Si bond係廢,但係Si-O同埋Si-F bond係超級究極強(其實係所有single bond入面排第二同第一)
不過fluorine係monovalent,所以加啲fluorine上去唔會幫到你砌skeleton
所以silicon星球唯一嘅希望就係Si-O bond
咁事實上我地只要將silicon同oxygen梅花間竹咁排

...-O-Si-O-Si-O-Si-O-...

係可以做到複雜嘅結構嘅,我地通常可以喺女人對波入面搵到,稱為矽膠

但係你要佢做複雜嘅化學反應都係唔得嘅,因為silicon始終冇辦法做到好似carbon咁多元化嘅bonding,好似話double bond, triple bond呢啲,仲有矽膠結構入面嘅oxygen atom亦都會阻礙好多化學反應,所以都係冇乜用

其實化學家專登分個organic chem出嚟研究同carbon有關嘅化學唔係只係因為地球生物係碳基嘅,而係carbon chemistry嘅複雜度真係冇其他元素可以比擬

仲有一樣野,就係其實地殻入面silicon係比carbon要多好多嘅
如果silicon compound真係可以做到咁複雜嘅野
人類就唔使咁辛苦走去採石油啦
個問題應該係點解你覺得科學家冇諗過呢樣嘢
換轉諗 如果外星人真係唔需要水同氧氣
咁佢set個目標係有水同氧氣
唔會兜既圈仲大?
呢一個係chem既問題
當外星人係有智慧既生物
太高溫 --> molecules/atoms highly disorder (entropy)
所有bond 都可以break 哂
無辦法做到 organised 既system
太低溫--> molecules/atoms highly well packed
lack of reactivity
所以點解有生命既地方 通常都要唔太凍 唔太熱
Molecules 如果係唔同physical state 對生物既進化會好有影響
solid state --too inert (highly order)
Gas state -- too active (highly disorder)
所以最好都係liquid state--> molecules 有足夠既reactivity 又唔會太過 散收收(disorder) 咁先有足夠條件形成複雜既生理系統
當生物進化體積愈大 surface to volume ratio 會愈嚟愈大 要進化到用transport system 去support further evolution. 咁係呢個key point 一個適當既 solvent 係好重要
stable, can dissolve nutrients , metabolites high heat capacity.
Viscosity, etc.
大既molecules 好易break down 唔long lasting 係個個plant 到
所以得返d好stable 既liquid 先可以long lasting
比生物適應之後利用
所以通常都係要用最細既而又stable 既liquid
所以都係得幾隻
水 NH3 Hydrocarbons, HF
水 同 NH3: stable, polar, 有hydrogen bond
Hydrocarbons : e.g. CH4 (唔溶ions) volatile 好易vaporised 要低溫先keep liquid state
HF acidic : protonate other molecules (low ph)
所以嚟嚟去去最好都係水同NH3 但水會better
佢能夠緊加Long lasting 係環境比生物利用進化

至於點解要有氧
其實都唔係一定 depends on 生存環境
但氧係一個唔錯既選擇
H2 F2 O2 N3 Nobal gas
O=O stable 另外佢既化合物好多 因為O好多時都可以form strong bond 所以oxidise food 既時候可以放出energy 比生物維持dynamic system
N2 要折三枝bond 同inert 唔會咁易比利用
(化學過左咁多年 到而家都仲用緊haber process 去break dinitrogen)
H2 F2 呢d 唔會long lasting 因為太reactive 唔會long lasting 你環境比生物利用
Nobal gas: inert

但總結 有無生命係取決係某個特定環境下 有無野可係個個環境下以形成一個dynamic system 所以個人認為唔一定係水同氧
可能真係有生命用NH3同 N2 生存到

但氧同水係一個幾好既platform 比生物進化

如果要按樓主既理講
你將地球既科學套落去已經唔合理

科學應該係去到邊度都係一樣
物理定律嚟
唔會話去到其他地方就變左另一樣野
(已現時科學認知咁諗)

咁又唔係wor 科學角度前提係講緊環境條件一樣就結局必定一樣
但地球同外太空環境唔同
可能有某d 強力因素拎成件事唔同哂
eg 重力極大

但基本物理定律唔會變架嘛
即使你係話好似macro micro咁觀察到既野唔同
但以而家既科技同認知係觀測唔到
生物 = 可以按自己既意願而活動既物種
咁得唔得

咁植物人呢
打工仔又得咩
因為佢地假設左外星人好廢要氧同水
因為佢地假設左外星人好廢要氧同水

好似未必係水
但起碼要係液體
其實簡單啲講
科學家係搵緊需要類似地球生物的生存環境的外星生命體
基本上現有對「生命」的定義都係基於地球
唔限制條件的話
正如樓上有巴打講咗
單單界定何謂生命已經有排你玩
未出發搵外星生物已經興奮死你
因為外星生物同多星人係唔同
維基有寫
而生物同人都係人定義出黎
所以有咩問題?
要搵就梗係基於人類嘅認知做起點去搵架啦
搜索範圍就可以大大縮細同有確立目標
因為地球人廢,地球人只會諗去搵自己認知能力能夠解釋既野。如果外星人既本質係地球人唔能夠理解,唔能夠用地球發現既科學同科技去解釋既野,地球人就唔會去理。例如,如果外星人既“原素表”同地球完全唔同,咁已經唔係水同氧氣既問題。如果外星人已經進化到“透明”,冇實體,係自由意志,係思想,咁地球人又點捕捉?如果植物,石頭,星球,本身就有思想,咁佢地係咪一個“外星人”?地球人用已知事物對“外星人”作定義,呢樣野本身就限制住“外星人”呢樣未知既事物,所以地球人真係又蠢又無知。
猴子鍾意食香蕉
人鍾意食香蕉
所以人=猴子

屌 懶聰明
已知既生物係需要水同氧氣
唔用水同氧氣呢樣野點搵目標呀?
無目標咁搵 同搵左有水既星球先 相比 一定係搵左水先易搵d 喇

此Po已完
係街到鳩行搵戇鳩仔易d
定上網睇人問戇鳩問題黎搵戇鳩仔易d

sbt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞