點解科學家一定認為外星人需要水及氧氣?

212 回覆
1472 Like 82 Dislike
地球本身就有厭氧生物
你比氧氣反而會毒死佢
氧氣本身係一種毒性好強既氣體
所以人先會變老而且無辦法逆轉

佢地以為自己所知 已知 就係一切
個世界永遠係咁 但其實地球每秒都轉緊
佢地個班 知識來源 科學家 淨係連地球 50%都唔知探索完未
人類既自大 已經去到一個點
信個班仲要無知到一個程度

咁你有冇自己去研究下班科學家都唔識既野
咁到時佢地都要聽你支笛
以你咁進步既思維應該唔難做到

我無話我知得多過佢地 🤔
但係信哂 連諗下都唔敢 就真係on9
同哥倫布 未搵到美洲 前既 幼稚程度其實差唔遠
地球本身就有厭氧生物
你比氧氣反而會毒死佢

佢地個班 知識來源 科學家 淨係連地球 50%都唔知探索完未

咁到時佢地都要聽你支笛

佢講既野個論調好似我屋企樓下個班廢中廢老咁
以為自己乜撚都識 又以為人地乜撚都唔識
自己坐係到就可以指點天下

阿小學雞 你除左 句句 都加個撚字 之後仲識講咩
講幾句就著哂火 咁 隔住個mon都feel到你紅都面哂
睇都唔撚想睇
呢一個係chem既問題
當外星人係有智慧既生物
咁佢一定well organised 一個好complex 既生物
太高溫 --> molecules/atoms highly disorder (entropy)
所有bond 都可以break 哂
無辦法做到 organised 既system
太低溫--> molecules/atoms highly well packed
lack of reactivity
所以點解有生命既地方 通常都要唔太凍 唔太熱
Molecules 如果係唔同physical state 對生物既進化會好有影響
solid state --too inert (highly order)
Gas state -- too active (highly disorder)
所以最好都係liquid state--> molecules 有足夠既reactivity 又唔會太過 散收收(disorder) 咁先有足夠條件形成複雜既生理系統
當生物進化體積愈大 surface to volume ratio 會愈嚟愈大 要進化到用transport system 去support further evolution. 咁係呢個key point 一個適當既 solvent 係好重要
stable, can dissolve nutrients , metabolites high heat capacity.
Viscosity, etc.
大既molecules 好易break down 唔long lasting 係個個plant 到
所以得返d好stable 既liquid 先可以long lasting
比生物適應之後利用
所以通常都係要用最細既而又stable 既liquid
所以都係得幾隻
水 NH3 Hydrocarbons, HF
水 同 NH3: stable, polar, 有hydrogen bond
Hydrocarbons : e.g. CH4 (唔溶ions) volatile 好易vaporised 要低溫先keep liquid state
HF acidic : protonate other molecules (low ph)
所以嚟嚟去去最好都係水同NH3 但水會better
佢能夠緊加Long lasting 係環境比生物利用進化

至於點解要有氧
其實都唔係一定 depends on 生存環境
但氧係一個唔錯既選擇
H2 F2 O2 N3 Nobal gas
O=O stable 另外佢既化合物好多 因為O好多時都可以form strong bond 所以oxidise food 既時候可以放出energy 比生物維持dynamic system
N2 要折三枝bond 同inert 唔會咁易比利用
(化學過左咁多年 到而家都仲用緊haber process 去break dinitrogen)
H2 F2 呢d 唔會long lasting 因為太reactive 唔會long lasting 你環境比生物利用
Nobal gas: inert

但總結 有無生命係取決係某個特定環境下 有無野可係個個環境下以形成一個dynamic system 所以個人認為唔一定係水同氧
可能真係有生命用NH3同 N2 生存到

但氧同水係一個幾好既platform 比生物進化

高質

但往往好多chemistry既reactivity都based on左地球既assumed condition
例如atmospheric pressure temperature humidity既因素
呢啲都可能會影響到成個mechanism
呢套理論未必咁易套用到
痴撚線
睇呢個post真係笑撚死
總係有班撚樣出黎不懂裝懂
唔做research又覺得自己既分析係合理
樓上個reply仲要話咩唔需要水同氧好合理
呢d咁簡單既問題
你估班醒過你十倍既科學家冇諗過冇證明過咩
求其google都搵到答案啦
仲要講乜撚需要水同氧好合理
你仲醒撚過班科學家?
元素表都未撚識背就摺埋收皮啦

淨係又要識整部手機 出黎 先可以討論部電話?
踢波有美斯咁勁先可以講波經?
講馬要跑得快過隻馬?
你個logic 黎講乜撚都唔洗討論
連登要汁啦
唔想同你呢啲撚屌小學雞又罵戰成板你地至撚鍾意

覆完唔會再覆

上面班人依家係唔識野 係到屌科學家思維限制
係連基本科學知識就冇就話人 同班廢老手機都未用過就話有輻射 係到宣揚緊民科 偽科學啊 仲on9到以為科學家冇唸過其他生物 我小學已經唸緊喇聰明人
班人話可以有水以外既生物 係人都知啦 問題係點搵啊 用咩條件去搵啊 有幾億個可能性我撚同你玩啊 又光又水又石頭 自己乜都唔拎野出黎點叫討論啊
上面有個好人詳解個生命形成既要求 講左唔一定要水 講埋點解會去搵水最好 你班撚屌咪選擇性盲囉
痴撚線
呢d咁簡單既問題
你仲醒撚過班科學家?

講馬要跑得快過隻馬?
連登要汁啦

覆完唔會再覆

上面班人依家係唔識野 係到屌科學家思維限制
係連基本科學知識就冇就話人 同班廢老手機都未用過就話有輻射 係到宣揚緊民科 偽科學啊 仲on9到以為科學家冇唸過其他生物 我小學已經唸緊喇聰明人
班人話可以有水以外既生物 係人都知啦 問題係點搵啊 用咩條件去搵啊 有幾億個可能性我撚同你玩啊 又光又水又石頭 自己乜都唔拎野出黎點叫討論啊
上面有個好人詳解個生命形成既要求 講左唔一定要水 講埋點解會去搵水最好 你班撚屌咪選擇性盲囉

班科學家除左識囉經費做埋啲無聊野仲識做咩?
連登仔個思維仲勁啦
地球本身就有厭氧生物
你比氧氣反而會毒死佢

咁到時佢地都要聽你支笛

你真係覺得成班科學家冇人諗到?
咁而家科技係去到咁既程度咋喎,你估科學家唔想搵有冇所謂神既存在?科技做唔到嘛
理論上有咁既生物同係咪探測到係兩樣嘢黎
而家係探測呀
地球大部分生物都要水同氧,依個幾乎係搵外星生物既唯一線索。
但係你竟然屌啲科學家只係搵啲有水既地方?
咁唔通要放棄依個唯一線索,係咁大個宇宙到漫無目標咁搵?你知唔知宇宙幾大呀
地球本身就有厭氧生物
你比氧氣反而會毒死佢

咁到時佢地都要聽你支笛

咁而家科技係去到咁既程度咋喎,你估科學家唔想搵有冇所謂神既存在?科技做唔到嘛
而家係探測呀

好撚好笑你地真係 程度係咁無計既
拿講科學,科學家無考證到 就唔代表無 只會唔排除無呢個可能性
但係呢家科技 做唔到而已

你地淨係識 一味ban死 人地 唔係科學家 唔可以談論
咁你地返返出去咯 又咁自虐
可以 傾啲建設性既野未
野就講左 自己諗到幾多就幾多啦

呢到既人 連諗都唔敢架啦 果然無創意 慘
氧正常情況下(熵增)會同其他元素化合
例如早期地球大氣係充滿二氧化碳、或者好似火星咁一地都係氧化鐵
一個星球係唔同元素存在嘅情況下大氣層有大量氧氣
咁代表有化學反應(用能量去熵減)進行去維持氧氣濃度
簡單來講就例如地球上嘅光合作用
而水就係光合作用嘅底物

所以有水同氧氣代表存在負熵嘅活動
而負熵就正正係生命最重要嘅特徵
Concept 同 實踐 不嬲都係兩個 環節黎
你地識分未?
係呀你哋要駁我 咪攞番啲Concept個邊出黎 講 拗咯
而唔係硬攞實踐方面黎講 呢家現階段點唔得唔得
係人都知啦
唔係咩叫Concept 呀
再講 一講到外星人 呢啲topic 邊個知呀
一開呢個topic已經無實踐可言啦 成班小學雞
要水無水 都拗到頭爆
地球本身就有厭氧生物
你比氧氣反而會毒死佢

咁到時佢地都要聽你支笛

而家係探測呀

好撚好笑你地真係 程度係咁無計既
拿講科學,科學家無考證到 就唔代表無 只會唔排除無呢個可能性
但係呢家科技 做唔到而已

你地淨係識 一味ban死 人地 唔係科學家 唔可以談論
咁你地返返出去咯 又咁自虐
可以 傾啲建設性既野未
野就講左 自己諗到幾多就幾多啦

呢到既人 連諗都唔敢架啦 果然無創意 慘

你繼續駁啦
依家係講緊基本認識都冇既話點討論?
乜都唔識就鳩up就係好有建設性?
你唔識足球 走去同人討論點解唔用手去踢波? 用手易d入波喎
連基本科學知識 個限制係邊都唔識討論仲係咪有價值?

你好撚煩 無人應緊你
你躝啦 乞計傾 乞人理 好撚難睇
佢地搵水同氧係要搵人類居所
痴撚線
呢d咁簡單既問題
你仲醒撚過班科學家?

講馬要跑得快過隻馬?
連登要汁啦

覆完唔會再覆

早一版 一早明言 心息未 ?
我就知你呢種典型小學雞會係咁
呢一個係chem既問題
當外星人係有智慧既生物
咁佢一定well organised 一個好complex 既生物

水嗰個係啱嘅
不過科學家唔係真係假設生物需要氧氣
因為地球都真係有好多唔使氧氣嘅生物
佢地都唔算真係好簡單,起碼係多細胞生物,例如海底啲蟲咁

咁點解要搵有氧氣嘅星球呢

咁係因為氧氣係非常reactive,基本上可以將成個星球未氧化嘅物質氧化,從中消耗咗啲氧氣,所以氧氣喺大氣層中係唔穩定嘅(以地質學scale嚟講)

另一邊廂,世界上能夠製造大量氧氣嘅化學反應少之又少,而且會用到比氧氣更唔穩定嘅物質(e.g. peroxide, permanganate, etc.) ,所以佢地都冇乜可能喺自然界存在

所以,如果我地喺某個星球搵到好多好多氧氣,咁就代表個星球上有啲機制會不斷製造氧氣,同時因爲地質過程冇乜可能造得出氧氣,所以啲氧氣有好大機會係有啲好複雜嘅化學系統(例如生物)製造出嚟

所以科學家搵有氧氣嘅星球唔係因為覺得外星人需要氧氣
而係你搵得到有氧氣嘅星球喺適居區嘅話
你已經叫緊糊

即係好似火星咁
無生命氧氣含量就跌到谷底
有外星人識隱形添 你搵唔搵到?
如果當搵咗好多個有水及氧氣嘅星球都冇發現
係咪應該繼續用呢個assumption?
其他星體可能有一套你想像唔到嘅system
理性討論
1.如果唔駛呢兩樣野生存,呢樣野應該唔叫生物,要另外比個名佢。

2.資源有限,要搵就搵機會率最大既星球。

3.搵到合適居住星球可以諗埋移民。

on9 地球已經有生物唔需要
可能外星人細到細菌咁細
佢地活動慢到癲
又細又慢
我地肉眼睇唔出分別所以唔知佢地存在
有外星人識隱形添 你搵唔搵到?

conservation of energy
存在過就有印記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞