IT界討論區: 走定唔走 (17)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

點解要作, 你吹水呃左入去, 之後諗住一世都呃?
fg無料就虛心學野, 有心學既就追得返

所以唔好做vendor
(唔計pxxw果d hea底)
咁撚chur比你學到周身刀咁點

睇隔離唔好做it po就知
ot得太勁 對眼變左一條線
個人又冇哂精神

做inhouse 正常番工放工
比人炒左仲有健康精神

利伸做緊呃飯食 inhouse位

岩丫, 最好全部人都好似你咁諗

咁d野邊個做?

個個都係咁
佢咪要請多幾個人囉
請多幾個你咪做小D

犯法架傻鳩
你咪試下囉
ref letter果D你點作

點解要作, 你吹水呃左入去, 之後諗住一世都呃?
fg無料就虛心學野, 有心學既就追得返

努力學緊,希望係一年內追得番正常人水平

犯法架傻鳩
你咪試下囉

犯法架傻鳩
你咪試下囉

犯法架傻鳩
你咪試下囉

on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

foundation cert 黎

我係今年fg
做緊consultant
係咪應該同老細r d risk既proj跟
睇吓cert唔cert到

有呀
但big4人工真係太低
要走差唔多自減40%人工
我個邊仲要升得快d
e字頭個advisory都係我firm d客仔好似
可能幾年後會考慮跳番big4既 如果offer唔錯的話

的確...以而家市道黎講big4 fresh grad起薪點唔吸引, 有經驗既人工對比同行又唔算好標青, chur起上黎又辛苦過人, 只係叫做比起financial audit果班好啲
巴打有好路數既話唔駛諗big4
不過又未聽過big4既client service line會係其他firm既客, 通常都係佢地serve番其他公司, 可能我見識少

big4雖然有自己既security team,但佢地主要做compliance多,technical野少量自己做,多數搵security vendor

巴打有無聽過張cert叫cmdsp
流動裝置安全既cert

冇,感覺係香港重未係好流行/重要
係sysxxxatic 個網望左眼個course outline,好似幾垃圾(當然有機會係間野垃圾)
如果係公司錢就學左冇壞
自己錢就......

犯法架傻鳩
你咪試下囉

我係今年fg

有呀
但big4人工真係太低
我個邊仲要升得快d

的確...以而家市道黎講big4 fresh grad起薪點唔吸引, 有經驗既人工對比同行又唔算好標青, chur起上黎又辛苦過人, 只係叫做比起financial audit果班好啲
不過又未聽過big4既client service line會係其他firm既客, 通常都係佢地serve番其他公司, 可能我見識少

big4雖然有自己既security team,但佢地主要做compliance多,technical野少量自己做,多數搵security vendor

流動裝置安全既cert

係sysxxxatic 個網望左眼個course outline,好似幾垃圾(當然有機會係間野垃圾)
如果係公司錢就學左冇壞
自己錢就......

係linkedin搵得一個香港既profile有呢張cert
s字頭個course內容都幾豐富呀
同埋可以免好多時數

我係今年fg

有呀
但big4人工真係太低
我個邊仲要升得快d

流動裝置安全既cert

如果係公司錢就學左冇壞
自己錢就......

係linkedin搵得一個香港既profile有呢張cert
s字頭個course內容都幾豐富呀
同埋可以免好多時數

佢得最底個section既一半左右係值得讀
我覺得mobile 既security係有需要去學,始終mobile既security同傳統既差好遠,但唔係透過依張cert (or 依間野)
你可以試下搵住android / ios本身既security feature睇住先,最後再補返依類admin/compliance上既知識
mobile本身個archeitecture已經好著重security,所以分分鐘學依D feature點用/原理更加重要

犯法架傻鳩
你咪試下囉

intern都唔計經驗
只係bonus

犯法架傻鳩
你咪試下囉

犯法架傻鳩
你咪試下囉

比你post左先

犯法架傻鳩
你咪試下囉

比你post左先

識人試過
9作左份intern用來搵第一份intern
仲要係正苦intern
最後請左但完全無check佢
作intern經驗有乜用,最緊要都係Interview 既表現
作intern經驗有乜用,最緊要都係Interview 既表現

多d野講掛
interview好睇你個story吸唔吸引

犯法架傻鳩
你咪試下囉

比你post左先

識人試過
仲要係正苦intern

咁係佢好彩有啲工interview果時已經要check,不過多數都係請左先check

犯法架傻鳩
你咪試下囉

比你post左先

識人試過
仲要係正苦intern

咁係佢好彩有啲工interview果時已經要check,不過多數都係請左先check

一check就知你真定假
有d公司仲會搵專做background checking既公司查你個底

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞