IT界討論區: 走定唔走 (17)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

你自己畀6000蚊去考?

係呀
下年考cfa

on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

係呀
下年考cfa

其實唔貴
1week既人工only
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

係呀
下年考cfa

其實唔貴

當上下興趣班

勤力都未必有用,自己都搵咗咁多份,自問覺得自己表現唔差,但係又冇回音, 成個人都灰曬。其實in得耐有部份原因係個manager會真接問我technical野,考下我咁。同埋2hr嗰次,我見完hr再即刻見manager所以就耐左啲。
但我呢排見啲公司都要做writing test,又考program又考英文。自己又要日日都要溫書。 我真係好想淨吹水。明明見entry lv但都要做test.....

巴打如果有時interview諗唔到有乜嘢問題可以問,可以問下間公司用乜tools去develop嚟啲水份高嘅問題,好過咩都唔問。

上開JobDB,CTgoodjobs. 最近頹到勞工處d無良工都apply. 搵開programmer, Mobile apps developer.

關於writing test,你可以google下,如果你識做嗰啲,基本上interview嗰啲都冇問題。我做過兩個programming test但佢內容都簡單,例如整成數表而任何數可以比某數字整除就變* , 有個就整calculator, 同埋有啲特登叫你做啲關於數學嘅iq題

巴打幾準,今日收到offer

恭喜 . 其實我公司都係, 明明好缺人, 但見岩都要扮晒野拖你3 ROUNDS做足門面.

on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

係呀
下年考cfa

其實唔貴

當上下興趣班

霸氣
雖然我都覺得依D錢係洗得抵
但始終都係覺得好貴
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

係呀
下年考cfa

其實唔貴

當上下興趣班

霸氣
雖然我都覺得依D錢係洗得抵
但始終都係覺得好貴

扣埋日常必要支出1wk仲有咁多就話啫
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

foundation cert 黎

我係今年fg
做緊consultant
係咪應該同老細r d risk既proj跟
睇吓cert唔cert到

on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

係呀
下年考cfa

其實唔貴

當上下興趣班

外國公司在職考CERT有FUND拎. 香港就真係要食自己. 不過有CERT轉工加幾千都賺返.
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

我係今年fg

有呀
但big4人工真係太低
要走差唔多自減40%人工
我個邊仲要升得快d
e字頭個advisory都係我firm d客仔好似
可能幾年後會考慮跳番big4既 如果offer唔錯的話
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

係呀
下年考cfa

其實唔貴

當上下興趣班

外國公司在職考CERT有FUND拎. 香港就真係要食自己. 不過有CERT轉工加幾千都賺返.

我firm都有
但我係未入職之前自己報左
之前唔係hk一排delay左個考試
今次都係請半日al出去考
[quote]

有冇野學睇你邊條team
不過就咁睇入去個下既福利係唔差
但你好難留多過年半

我都想知?
有冇師兄做過in house既頂更 ? 周圍去好似冇咩歸屬感
同埋大家點睇hkbn既network support ?
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

我係今年fg

有呀
但big4人工真係太低
我個邊仲要升得快d

的確...以而家市道黎講big4 fresh grad起薪點唔吸引, 有經驗既人工對比同行又唔算好標青, chur起上黎又辛苦過人, 只係叫做比起financial audit果班好啲
巴打有好路數既話唔駛諗big4
不過又未聽過big4既client service line會係其他firm既客, 通常都係佢地serve番其他公司, 可能我見識少
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

我係今年fg

有呀
但big4人工真係太低
我個邊仲要升得快d

的確...以而家市道黎講big4 fresh grad起薪點唔吸引, 有經驗既人工對比同行又唔算好標青, chur起上黎又辛苦過人, 只係叫做比起financial audit果班好啲
不過又未聽過big4既client service line會係其他firm既客, 通常都係佢地serve番其他公司, 可能我見識少

big4雖然有自己既security team,但佢地主要做compliance多,technical野少量自己做,多數搵security vendor

想請人14-16K https://t.me/hhmt135

on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

我係今年fg

有呀
但big4人工真係太低
我個邊仲要升得快d

big4雖然有自己既security team,但佢地主要做compliance多,technical野少量自己做,多數搵security vendor

巴打有無聽過張cert叫cmdsp
流動裝置安全既cert
所以唔好做vendor
(唔計pxxw果d hea底)
咁撚chur比你學到周身刀咁點

睇隔離唔好做it po就知
ot得太勁 對眼變左一條線
個人又冇哂精神

做inhouse 正常番工放工
比人炒左仲有健康精神

利伸做緊呃飯食 inhouse位
所以唔好做vendor
(唔計pxxw果d hea底)
咁撚chur比你學到周身刀咁點

睇隔離唔好做it po就知
ot得太勁 對眼變左一條線
個人又冇哂精神

做inhouse 正常番工放工
比人炒左仲有健康精神

利伸做緊呃飯食 inhouse位

岩丫, 最好全部人都好似你咁諗

咁d野邊個做?
留名
睇你好唔好彩
不過正常HR 會 reference check
自己睇路啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞