IT界討論區: 走定唔走 (17)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

香港無乜好工,入到google 應該唔走

香港其實有幾多個國際大公司喺度有職位?

可能我之前搵啲公司冇乜叫我做test,嚟排見親都要所以有d唔習慣。
但搵工要睇時運十分之同意。

叫得你做TEST又唔係考試, 多數無人睇亦唔得閒理你. 係間房到GOOGLE下電話, 要CHOK你實力face to face都得. 我咁睇lo. 找工又唔係考試, 除非hr講明唔可以出貓, 唔係咪照google lo.

巴打入左行幾耐?

香港其實有幾多個國際Tech大公司喺度有職位?

香港其實有幾多個國際Tech大公司喺度有職位?

可能我之前搵啲公司冇乜叫我做test,嚟排見親都要所以有d唔習慣。

叫得你做TEST又唔係考試, 多數無人睇亦唔得閒理你. 係間房到GOOGLE下電話, 要CHOK你實力face to face都得. 我咁睇lo. 找工又唔係考試, 除非hr講明唔可以出貓, 唔係咪照google lo.

巴打入左行幾耐?

香港其實有幾多個國際大公司喺度有職位?

IBM

巴打入左行幾耐?

巴打入左行幾耐?

係, 除非已經無人in先會考慮你

我都係,但我interview時間平均都1hr,最長in成兩粒鐘,我已經一星期in 4日。我都仲等緊,又啲沉左大海。如果下星期都冇消息都唔知點算。

勤力都未必有用,自己都搵咗咁多份,自問覺得自己表現唔差,但係又冇回音, 成個人都灰曬。其實in得耐有部份原因係個manager會真接問我technical野,考下我咁。同埋2hr嗰次,我見完hr再即刻見manager所以就耐左啲。
但我呢排見啲公司都要做writing test,又考program又考英文。自己又要日日都要溫書。 我真係好想淨吹水。明明見entry lv但都要做test.....

巴打如果有時interview諗唔到有乜嘢問題可以問,可以問下間公司用乜tools去develop嚟啲水份高嘅問題,好過咩都唔問。

上開JobDB,CTgoodjobs. 最近頹到勞工處d無良工都apply. 搵開programmer, Mobile apps developer.

關於writing test,你可以google下,如果你識做嗰啲,基本上interview嗰啲都冇問題。我做過兩個programming test但佢內容都簡單,例如整成數表而任何數可以比某數字整除就變* , 有個就整calculator, 同埋有啲特登叫你做啲關於數學嘅iq題

巴打幾準,今日收到offer

on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

foundation cert 黎

係, 除非已經無人in先會考慮你

我都係,但我interview時間平均都1hr,最長in成兩粒鐘,我已經一星期in 4日。我都仲等緊,又啲沉左大海。如果下星期都冇消息都唔知點算。

勤力都未必有用,自己都搵咗咁多份,自問覺得自己表現唔差,但係又冇回音, 成個人都灰曬。其實in得耐有部份原因係個manager會真接問我technical野,考下我咁。同埋2hr嗰次,我見完hr再即刻見manager所以就耐左啲。
但我呢排見啲公司都要做writing test,又考program又考英文。自己又要日日都要溫書。 我真係好想淨吹水。明明見entry lv但都要做test.....

巴打如果有時interview諗唔到有乜嘢問題可以問,可以問下間公司用乜tools去develop嚟啲水份高嘅問題,好過咩都唔問。

上開JobDB,CTgoodjobs. 最近頹到勞工處d無良工都apply. 搵開programmer, Mobile apps developer.

關於writing test,你可以google下,如果你識做嗰啲,基本上interview嗰啲都冇問題。我做過兩個programming test但佢內容都簡單,例如整成數表而任何數可以比某數字整除就變* , 有個就整calculator, 同埋有啲特登叫你做啲關於數學嘅iq題

巴打幾準,今日收到offer

恭喜 . 其實我公司都係, 明明好缺人, 但見岩都要扮晒野拖你3 ROUNDS做足門面.
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

你自己畀6000蚊去考?
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

你自己畀6000蚊去考?

係呀
下年考cfa
on99去考cisa
pass左
點先可以用盡張cert

foundation cert 黎

我係今年fg
做緊consultant
係咪應該同老細r d risk既proj跟
睇吓cert唔cert到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞