【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XV

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
終於喺法國遇到碌落山巴打
依家同佢同房
唔好妒忌

邊有人會妒忌

汪:請不要灰心,你也會有人妒忌
https://youtu.be/74aqws22BTs
唔明你地吹奏DMST d咩
呢隻完全唔得喎

冇吹奏,啱聽就讚
不如巴打推介下,想學野

我完全唔好post rock但而家聽緊你地講嗰張,ok入耳起碼覺得佢d build up 唔似其他band咁一個樣。
我試你地推嗰d 巨band,d歌個風景、個山勢都好似樣,而且個個山都係好甜去到好辣咁上上落落。受既會好比佢煽到,情緒跟住坐過山車,但可惜我對rock既sound係免疫體,晌山頂位見個個射晒但我就扯唔起。
氣氛化既野我本身好受但真係rock無能。
呢隻完全唔得喎

冇吹奏,啱聽就讚
不如巴打推介下,想學野

我完全唔好post rock但而家聽緊你地講嗰張,ok入耳起碼覺得佢d build up 唔似其他band咁一個樣。
我試你地推嗰d 巨band,d歌個風景、個山勢都好似樣,而且個個山都係好甜去到好辣咁上上落落。受既會好比佢煽到,情緒跟住坐過山車,但可惜我對rock既sound係免疫體,晌山頂位見個個射晒但我就扯唔起。

咁呢個係個人口味問題
其實好睇幾時接觸post rock,近6,7年post rock已經山窮水盡,所以隻碟一有少少突破就爆出黎
不過post rock原意係同原始rock sound背道而馳的

巴打受氣氛野係指ambient?
Post Rock一開始出現其實冇乜感情 純粹係搖滾樂上既一種顛覆
係去到中間開始愈來愈多band玩感情 玩情緒 變左濫情 .....
呢隻完全唔得喎

冇吹奏,啱聽就讚
不如巴打推介下,想學野

咁呢個係個人口味問題
其實好睇幾時接觸post rock,近6,7年post rock已經山窮水盡,所以隻碟一有少少突破就爆出黎
不過post rock原意係同原始rock sound背道而馳的

一直都覺得 “幾時接觸“ 係好影響接受度,唔係話幾時post rock高峰,而係幾時自己個心態個吸收力。你如果叫我而家先第一次聽industrial noise既話係無可能入到耳,但後生時個心景同音樂圈環境會provide到好大既虛心同寬容度。就好似,如果你有同國內班後生傾,會發覺佢地接受能力遠比香港好。就係因為佢地對音樂個切入點比我地原始單純。

post rock(嗱我真係唔熟)個arrangement同結構係同傳統rock背道而馳,但個sound係好美式既rock,特別係高潮山頂位,如果你就咁聽呢part,完全就係rock味十足可以跟住chok頭嗰隻。
用lego可以砌好多唔同野但一睇就知係lego。

我個人定義係,所有類型都可以氣氛化。正如所有類形都可以迷幻不過d人name左某一類迷幻叫Psychedelic。
Post Rock一開始出現其實冇乜感情 純粹係搖滾樂上既一種顛覆
係去到中間開始愈來愈多band玩感情 玩情緒 變左濫情 .....

濫情我受但真係首首都濫得好行,好似d亦舒小說咁大橋都一樣。比d 張愛玲睇下好無。。。
唔quote啦
GY!BE 改革後其實愈來愈visual化自己d音樂
黑白三部曲(希望唔好有四五六 )做緊既野就係將現場玩過既所有materials放晒落唱片到

黑白三部曲點解冇晒佢地最拿手既field recording?
點解再冇好似Sleep 依種咁嚴謹既行進曲 又
點解暴躁左咁多 隨興左咁多
我諗兩個字解釋得到:現場

三部曲既音樂睇現場係好震撼 但震撼得濟咪攪到聽眾係唱片感受唔到乜野原創性 什至覺得佢地hea...

係Silver Mt Zion 同 set fire to flames 後 我地睇得到魁北克班後搖撚用左好多方法
想更強烈咁傳達佢地既音樂
歌詞化玩過 亂jam拼貼又玩撚過
visual化?以前冇錢做唔到 依家可能想滿足返個願望

至於你話咁樣好定唔好?
我只能話咁樣對佢地黎講好有挑戰性 值得一試
但需要觀望

濫情我受但真係首首都濫得好行,好似d亦舒小說咁大橋都一樣。比d 張愛玲睇下好無。。。

反搖滾反到有咗一個mold都算 最大問題係濫情而無感情 有啲類似啲用好有感情嘅唱腔去唱情歌(Coldplay之類) 或者搖撚到個鏡頭都唔知影梗咩嘅藝術電影 全部個重點去咗手段道而無咗個目的 同遊完行去打邊爐一樣on99
唔quote啦
GY!BE 改革後其實愈來愈visual化自己d音樂
黑白三部曲(希望唔好有四五六 )做緊既野就係將現場玩過既所有materials放晒落唱片到

黑白三部曲點解冇晒佢地最拿手既field recording?
點解再冇好似Sleep 依種咁嚴謹既行進曲 又
點解暴躁左咁多 隨興左咁多
我諗兩個字解釋得到:現場

三部曲既音樂睇現場係好震撼 但震撼得濟咪攪到聽眾係唱片感受唔到乜野原創性 什至覺得佢地hea...

係Silver Mt Zion 同 set fire to flames 後 我地睇得到魁北克班後搖撚用左好多方法
想更強烈咁傳達佢地既音樂
歌詞化玩過 亂jam拼貼又玩撚過
visual化?以前冇錢做唔到 依家可能想滿足返個願望

至於你話咁樣好定唔好?
我只能話咁樣對佢地黎講好有挑戰性 值得一試
但需要觀望

聽咗新碟未?

Chihei Hatakeyama - Void XIV

https://itunes.apple.com/hk/album/void-xiv/id1281433324

Ambient, Drone

哩個日本佬喺名廠Kranky道出過碟

但第一首試聽歌我早兩年係現場已經聽過 ....其實Mladic都係...隻碟早一兩年現場聽過冇咁長既版本
Piss Crowns are Trebled 尾果幾分鐘又係....
敢肯定依家d國全部都係10年間唔出碟既現場野黎

但第一首試聽歌我早兩年係現場已經聽過 ....其實Mladic都係...隻歌一兩年現場聽過冇咁長既版本
Piss Crowns are Trebled 尾果幾分鐘又係....

好多歌未出碟現場已經玩過晒 唔係話一模一樣但個形一認就認到
將依三隻碟當做係依十年間既回憶錄(未聽第三隻 但斷估風格類近)佢地自己緊係開心啦 尋找自我既過程wo大佬
但冇追得咁貼既聽眾 老老實實聽完真係黑人問號
留多一日就要去新加坡做野
禾想反屋企牙

BSS 我淨係鐘意依隻

https://m.youtube.com/watch?v=ZhQGwZlYqDc

(未聽新碟)

但第一首試聽歌我早兩年係現場已經聽過 ....其實Mladic都係...隻歌一兩年現場聽過冇咁長既版本

將依三隻碟當做係依十年間既回憶錄(未聽第三隻 但斷估風格類近)佢地自己緊係開心啦 尋找自我既過程wo大佬

喺香港睇過兩次 今次啲歌同第二次睇嗰陣有啲似

佢哋不嬲都興Live嗰陣玩新歌 碟都未出嗰啲架啦

唔係唔俾咁做 但有時真係好hea
佢地d drone 野好多都熟口熟面(我唔用搬字過紙已經好俾面)
有時佢地咁刻意去visual化自己d野
想推晒d人去睇現場 睇佢地自己d visual art
咁作為死忠既話d碟其實買左齋擺唔聽仲好廢事失望

唔係唔俾咁做 但有時真係好hea
佢地d drone 野好多都熟口熟面(我唔用搬字過紙已經好俾面)
有時佢地咁刻意去visual化自己d野
想推晒d人去睇現場 睇佢地自己d visual art
咁作為死忠既話d碟其實買左齋擺唔聽仲好廢事失望

其實好多post rock band都係現場精彩過碟
所以點都會去睇live

我寧願live>碟好過現場垃圾
呢隻完全唔得喎

冇吹奏,啱聽就讚
不如巴打推介下,想學野

咁呢個係個人口味問題

一直都覺得 “幾時接觸“ 係好影響接受度,唔係話幾時post rock高峰,而係幾時自己個心態個吸收力。你如果叫我而家先第一次聽industrial noise既話係無可能入到耳,但後生時個心景同音樂圈環境會provide到好大既虛心同寬容度。就好似,如果你有同國內班後生傾,會發覺佢地接受能力遠比香港好。就係因為佢地對音樂個切入點比我地原始單純。

post rock(嗱我真係唔熟)個arrangement同結構係同傳統rock背道而馳,但個sound係好美式既rock,特別係高潮山頂位,如果你就咁聽呢part,完全就係rock味十足可以跟住chok頭嗰隻。
用lego可以砌好多唔同野但一睇就知係lego。

我個人定義係,所有類型都可以氣氛化。正如所有類形都可以迷幻不過d人name左某一類迷幻叫Psychedelic。

永遠過山車式上落係live都最觸動到觀眾,都唔止rock係咁

無份
全部都無份

反搖滾反到有咗一個mold都算 最大問題係濫情而無感情 有啲類似啲用好有感情嘅唱腔去唱情歌(Coldplay之類) 或者搖撚到個鏡頭都唔知影梗咩嘅藝術電影 全部個重點去咗手段道而無咗個目的 同遊完行去打邊爐一樣on99

哈我都唔想做老鬼架但無可否認越黎越多野睇唔順眼。只係,晌一個唔熟既圈子會收句聲,唔似老虎你踩咁應。
前面提到既ambient又係。
無錯ambient出發點係搞氣氛,但其實意圖係要聽眾不知不覺咁 “被氣氛“。所以早期ambient都係好小心經營、偷偷摸摸咁盡力唔draw 到你attention。
但自從ambient上左台面就越黎越sound track化,慌死你錯過左佢d idea咁。

近年既indie比我感覺係好 “刻意“,無左當初嗰種好自我、理得你死既瀟灑。而家既indie我覺得似Bob Dylan嗰種認真做音樂既人,只不過呢類音樂人當年可以係pop,而家就只有被邊沿為indie,真正既alternative更加係賣少見少。

Anyway,聽歌姐其實好聽就得。多謝比我發洩下。

哈我都唔想做老鬼架但無可否認越黎越多野睇唔順眼。只係,晌一個唔熟既圈子會收句聲,唔似老虎你踩咁應。
前面提到既ambient又係。
無錯ambient出發點係搞氣氛,但其實意圖係要聽眾不知不覺咁 “被氣氛“。所以早期ambient都係好小心經營、偷偷摸摸咁盡力唔draw 到你attention。
但自從ambient上左台面就越黎越sound track化,慌死你錯過左佢d idea咁。

近年既indie比我感覺係好 “刻意“,無左當初嗰種好自我、理得你死既瀟灑。而家既indie我覺得似Bob Dylan嗰種認真做音樂既人,只不過呢類音樂人當年可以係pop,而家就只有被邊沿為indie,真正既alternative更加係賣少見少。

Anyway,聽歌姐其實好聽就得。多謝比我發洩下。

Indie個初衷真係有排講
作為聽眾,都係啱聽就算
原來係碌卡巴打喺到引真心
原來係碌卡巴打喺到引真心

佢喺我隔離訓緊
有咩想問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞