做緊日資公司,你問我答

238 回覆
3 Like 0 Dislike
我果間一年有三個月ot得勁
連食飯時間都要cut埋,要一路食飯一路做野(我個位都算係前線)
又多濕鳩event搞星期六日都仲要神早起身做阿四

你仲頂得順嘅?

我做左幾個月姐
不過忙到瘋狂ot果三個月之外,其他日子又可以好hea
不過都唔多想做了,見緊工架喇

加油呀
淨係ot個三個月都命都短幾年
齋ot都算,食飯時間都無
Buyer

利申:英資公司buyer

唔係buyer

想轉下做日資
依家返工上網同上網無野做
同D鬼佬返工玩食多過做

日資都無你想像中咁chur㗎 係啲日本人會自己chur自己

日本人自己chur 就一定咖喇
基本上做嘢好認真, 比起結果佢哋更加注重過程細節
所以, 做每一樣嘢都要花上好多時間
日資bank it好唔好 有無人做緊?
日資bank it好唔好 有無人做緊?

我見我公司嘅it都ok嘅
做緊唔似日資既日資公司

其實我果間都唔似

咩行業
想問英文唔好,做日資係咪無問題?

你係識日文?
其實好多文件都係要用哂自己識嘅語言
英文唔好睇下咩程度啦 但我in個時真係乜語言都講哂
女正唔正

一般 少後生

唔係掛 我公司個啲個樣同性格都好乖

之前睇過本書講個日本人帶埋老婆黎香港赴任,但佢兩個好恩愛 可能一人人啦

Btw我住嗰到好多日本人住,有時見到啲一家三口係樓下啲公園仔玩,好溫馨
有啲後生爸爸好好j

真係一啲啲,我諗就算無感情都唔會叫雞掛

太天真了

你係識日文?

日文識呀
英文荒廢太耐,唔惦
我得個垃圾n1 可以做日資公司咩post?

大學讀咩科入去做會比較吃香?

其實最想係日本返工,成世住日本,有冇咩門路?

Working holiday試下先
好多人做做下可以留低
我得個垃圾n1 可以做日資公司咩post?

大學讀咩科入去做會比較吃香?

其實最想係日本返工,成世住日本,有冇咩門路?

唔同department都會搵番個識日文嘅坐鎮個team嘅,所以你咩科grad個啲我覺得無乜關係。佢地始終都要用人,識日文已經吃香少少。
想成世住日本就難啲,做野就唔難嘅,其實都係正常寄cv咁,除非你特別識日本人,佢介紹份工過你做。
我公司都有幾個人係喺日本番過工,寫字樓個啲 都係靠自己咋⋯

你係識日文?

日文識呀
英文荒廢太耐,唔惦

basic英文點都要有⋯有時佢地唔明d英文時要幫佢地翻譯下
唔知你講唔掂有幾唔掂⋯不過我覺得可以試下先
入呢行有咩要求?
入呢行有咩要求?

唔咩要求 fg都可以入
入呢行有咩要求?

無咩要求 fg都可以入
西唔西
係本身做緊野轉工定fg?
想知日資既fg會唔會比一般公司福利好?

我就係轉工既,但公司都有新請個fg (唔識日文的
fg同其他人一視同仁,一樣福利
但比起出面公司既福利一定好㗎嘞

小弟識日文 嚟緊2017 fg有諗過入日資做
想知多唔多請fg?
同埋想知巴打係邊個行業做啲咩?

我公司得一個fg ,做entry level
但你預咗入到去多數都唔係做日本人team
我做搵錢好多既行業 費事自爆

姐係銀行

邊間,瑞穗,三井住友
做緊巴塞果間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞