做緊日資公司,你問我答

238 回覆
3 Like 0 Dislike
網上都幾少資料講在港日資
依家我係某日本大企業做緊
歡迎大家提問
多唔多日本人?
識唔識日文
XMAS PARTY幾錢圍? 去洗唔洗錢
階級觀念會唔會好重?
人工待遇如何?
多唔多日本人?
識唔識日文

唔算多掛,每一team既呀head都係日本人
我個team就全部日本人,仲有個香港人

識日文呀,啲文件同send email都要用日文
洗唔洗去日本出trip
邊行?
幾時人工?
幾歲?
老世西唔西?
返工時間幾長,有幾多時間做野?
有冇得上網,禁手機?
有冇食女?
識唔識到日本妹?
係咪通常男人做sales 成日去中國傾生意
女人做sales coordinator?
係咪無得升?
XMAS PARTY幾錢圍? 去洗唔洗錢

公司無xmas party ,但同事會自己搞
得總行同自己公司既annual dinner
去唔洗錢,全部公司俾
係咪遲1分鐘到都俾人小?
階級觀念會唔會好重?
人工待遇如何?

傾計個啲又唔會,係要有禮貌啲
但班日本人對自己人就重階級,對我地香港人就無乜

人工待遇好過出面啦我諗
福利好過政府,但加人工就當然唔會多
日本人同事係咪全部有老婆仔女?唔知邊度聽返嚟
係本身做緊野轉工定fg?
想知日資既fg會唔會比一般公司福利好?

我就係轉工既,但公司都有新請個fg (唔識日文的
fg同其他人一視同仁,一樣福利
但比起出面公司既福利一定好㗎嘞
洗唔洗去日本出trip

唔洗,好少何會要我地番日本
邊行?
幾時人工?
幾歲?
老世西唔西?
返工時間幾長,有幾多時間做野?
有冇得上網,禁手機?
有冇食女?
識唔識到日本妹?

邊行唔講喇,反正係日本好撚有錢
幾錢人工?睇下做咩位啦,比起出面多1,2k到
依家個老細唔西
番9收5半,我個team好飄忽,有時可以成日無野做
有得上網,可以覆下msg,但唔可以不停㩒
無得食女
調得黎hk多數都係男人 都有日本妹trainee 既
係咪通常男人做sales 成日去中國傾生意
女人做sales coordinator?
係咪無得升?

係,女人都有得升,升到某個位就會停
日本人同事係咪全部有老婆仔女?唔知邊度聽返嚟

因為結咗婚先會令人覺得佢穩重
我都好想入行呀
但係咪一定要degree?
我都好想入行呀
但係咪一定要degree?

唔係 經驗同你既為人重要過張紙
大唔大機會請啲去完日本留學/wh嘅人?

睇老細,之前嘅老細指定請識日文既人一定要係日本工作過
咩途徑入行呀
係本身做緊野轉工定fg?
想知日資既fg會唔會比一般公司福利好?

我就係轉工既,但公司都有新請個fg (唔識日文的
fg同其他人一視同仁,一樣福利
但比起出面公司既福利一定好㗎嘞

小弟識日文 嚟緊2017 fg有諗過入日資做
想知多唔多請fg?
同埋想知巴打係邊個行業做啲咩?

我公司得一個fg ,做entry level
但你預咗入到去多數都唔係做日本人team
我做搵錢好多既行業 費事自爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞