做緊日資公司,你問我答

238 回覆
3 Like 0 Dislike
做緊唔似日資既日資公司

咁樣唔好咩?。?
1000萬yen嗰d係幾多歲咩級數

據聞40以下有呢個數已經係大公司嘅"エリート"

依樣又唔清楚wo
日資蚊型公司

人工低無前途
唯一好係無乜嘢做可以係咁秘撈

大型都唔係特別好

大型叫做福利好ddddddd
我公司係13個月+ bonus同有公司旅行囉

都好呀!我公司咁大間搵咁多都無公司旅行
又係呢啲post

hk jp員工比例幾多

大型都唔係特別好

所以我轉左去做蚊型
日日準時走一個月有幾日早半個至一個鐘走
多啲時間做自己嘢同陪屋企人食飯不知幾好
反正做大公司搏一世可能都係得個桔
而且咪又係買唔到樓

人工一樣?日資都可以早走,我公司勁準時個啲嚟
我有fd做蚊型日資成日ot 好慘

我轉左行
由sales轉做文員仔
所以人工少左commission嗰段
basic人工一樣

我嗰間蚊得黎老細都hea做所以我都好hea
1000萬yen嗰d係幾多歲咩級數

據聞40以下有呢個數已經係大公司嘅"エリート"

依樣又唔清楚wo

我其中一個老細計埋housing allowance嗰啲1800萬年薪
不過佢都50幾歲
日本本社啲人都要成日打黎揾佢問嘢
日資公司
留名等相認

大型都唔係特別好

大型叫做福利好ddddddd
我公司係13個月+ bonus同有公司旅行囉

都好呀!我公司咁大間搵咁多都無公司旅行

做咁多年嘢未試過旅行同annual dinner
不過都好嘅唔洗應酬公司同事
階級觀念會唔會好重?
人工待遇如何?

傾計個啲又唔會,係要有禮貌啲
但班日本人對自己人就重階級,對我地香港人就無乜

人工待遇好過出面啦我諗
福利好過政府,但加人工就當然唔會多

日資公司係咁,人工唔係話特別高,但福利就特別好
利申之前做日資
又係呢啲post

hk jp員工比例幾多

香港人6,日本人4到啦

所以我轉左去做蚊型
日日準時走一個月有幾日早半個至一個鐘走
多啲時間做自己嘢同陪屋企人食飯不知幾好
反正做大公司搏一世可能都係得個桔
而且咪又係買唔到樓

人工一樣?日資都可以早走,我公司勁準時個啲嚟
我有fd做蚊型日資成日ot 好慘

我轉左行
由sales轉做文員仔
所以人工少左commission嗰段
basic人工一樣

我嗰間蚊得黎老細都hea做所以我都好hea

哦⋯最緊要番得唔辛苦
如果要我好似佢地咁番早遲收真係
做緊一間賣拉鍊既
我果間一年有三個月ot得勁
連食飯時間都要cut埋,要一路食飯一路做野(我個位都算係前線)
又多濕鳩event搞星期六日都仲要神早起身做阿四
連食飯時間都要cut埋,要一路食飯一路做野(我個位都算係前線)

你仲頂得順嘅?
報紙話三菱香港分行炒人,樓主果個部門有無事?

做邊行架,咁顛既
屌 咁都可以開post
香港大把日資公司

利申 Canon business

同事相認
利申Xanon engineering

你仲頂得順嘅?

我做左幾個月姐
不過忙到瘋狂ot果三個月之外,其他日子又可以好hea
不過都唔多想做了,見緊工架喇

做邊行架,咁顛既

教育
cu system engine 2017grad
日文流暢的 準備考n1
但gpa唔太高 報honda個堆mt全部衰曬
如果想搵份可以去日本出下差既工 仲有咩選擇

老老柒柒,依家就算做sales位,最多都係飛台灣
同埋cut資源cut得勁,唔多有得飛日本
有個fd平時成日飛,依家完全無飛過

流暢日文唔代表乜的 好多人都有n1發日本留過學
主要係要個老細in你時覺得你啱心水
雖然咁講好廢⋯ 但2in多數要過老大/老二個關

thx 巴打

咁我做番ibm算了
公司係咪係新都會 ?
報紙話三菱香港分行炒人,樓主果個部門有無事?

我唔係做三菱既個一間子公司 所以無事
公司係咪係新都會 ?

唔係
cu system engine 2017grad
日文流暢的 準備考n1
但gpa唔太高 報honda個堆mt全部衰曬
如果想搵份可以去日本出下差既工 仲有咩選擇

老老柒柒,依家就算做sales位,最多都係飛台灣
同埋cut資源cut得勁,唔多有得飛日本
有個fd平時成日飛,依家完全無飛過

流暢日文唔代表乜的 好多人都有n1發日本留過學
主要係要個老細in你時覺得你啱心水
雖然咁講好廢⋯ 但2in多數要過老大/老二個關

thx 巴打

咁我做番ibm算了

又唔洗咁灰,入到嘅可以當開下眼界同攞經驗
但真係唔好expect啲乜
我啱入黎做個時都有啲失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞