做緊日資公司,你問我答

238 回覆
3 Like 0 Dislike
做緊日資fg留名
其實香港嘅日資係咪有九成都係做電子嘢或者銀行
而家做緊呢間公司係做電子零件嘅,但自己真係對呢行無乜興趣,同埋日本人同事太少,練到日文嘅機會近乎零
做咗個幾月已經想quit

btw同事勿相認

我諗係嘞,我地嘅客都多數做機械電子野
不過有時真係好得閒 全日上網又唔可以光明正大

唉,如果我啲日文再好啲可以出去教日文,就唔洗喺度做19文員啦 每日返工都覺得無嘢學好浪費生命
同埋身邊啲同事奴性好重,日日自動波ot電話都唔㩒吓 我就自問做唔到咁100%集中啦

所以都係來年考政府工,考到即辭職
做緊日資fg留名
其實香港嘅日資係咪有九成都係做電子嘢或者銀行
而家做緊呢間公司係做電子零件嘅,但自己真係對呢行無乜興趣,同埋日本人同事太少,練到日文嘅機會近乎零
做咗個幾月已經想quit

btw同事勿相認

唉,如果我啲日文再好啲可以出去教日文,就唔洗喺度做19文員啦 每日返工都覺得無嘢學好浪費生命
同埋身邊啲同事奴性好重,日日自動波ot電話都唔㩒吓 我就自問做唔到咁100%集中啦

最緊要人工無得點升
我身邊都有同事奴性好重,反正我做完就準時走,我啲日本上司又無所謂
唔quote了廢事變金剛棒
我嗰間人工應該加得少,仲要appraisal嗰時我未過probate所以就算加人工都要等下年,bonus又無我份屌佢老尾
一諗到呢樣嘢就好想走
btw我想問如果間公司有12日AL但如果請病假要用AL扣,其實算唔算西公司

最緊要人工無得點升
我身邊都有同事奴性好重,反正我做完就準時走,我啲日本上司又無所謂

早走早着
日本人永遠都當你係次等民族
做黎早去都係跟班
我本人覺得玩完幾年開心過就好走

最緊要人工無得點升

早走早着
做黎早去都係跟班

想問下有冇巴絲打做過化妝品公司? 見佢地請人, 入面好唔好做?

我就係轉工既,但公司都有新請個fg (唔識日文的
fg同其他人一視同仁,一樣福利
但比起出面公司既福利一定好㗎嘞

小弟識日文 嚟緊2017 fg有諗過入日資做
想知多唔多請fg?
同埋想知巴打係邊個行業做啲咩?

我公司得一個fg ,做entry level
但你預咗入到去多數都唔係做日本人team
我做搵錢好多既行業 費事自爆

Nomura?

最緊要人工無得點升

早走早着
做黎早去都係跟班

呢個真
所以做好自己野就算
唔洗同佢地講心
今年10月入社 留名
多唔多其他國藉
淨係識日文 無特別專長 可能只係處理文書工作 會唔會有機會加入日資公司?

識日文嘅程度係?
其實唔識日文都可以入日資做唔洗用日文既post

正想問呢樣嘢
準備入社留名
請問師兄 SMBC 如何?
人工 福利 文化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞